Ισορροπία του τρόμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ – Πολυμέτωπος πόλεμος από το IDF
Σύμφωνα με ισραηλινή πηγή η απάντηση του Ισραήλ θα έχει σαν στόχο να προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημία στο Ιράν, οπότε το πιο πιθανό είναι ότι θα πληγούν στόχοι που έχουν να κάνουν με το πετρελαϊκό πρόγραμμα του Ιράν.
Η αίσθηση που υπάρχει όπως αναφέρουν οι Times of Israel είναι ότι η απάντηση πρέπει να είναι «δυναμική» και να έρθει σύντομα.
Από την πλευρά του ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε ότι ενώ το Ιράν δεν επιδιώκει πόλεμο, θα δώσει μια «ισχυρότερη απάντηση» εάν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν την Τρίτη (1/10).
Μιλώντας στη Ντόχα μαζί με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι την Τετάρτη, ο Πεζεσκιάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι υποκινεί την ανασφάλεια στην περιοχή και καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε ιστορικά εγκλήματα.
«Δεν μας έμεινε άλλη επιλογή από το να απαντήσουμε. Εάν το Ισραήλ θέλει να αντιδράσει, θα έχουμε μια ισχυρότερη απάντηση, σε αυτό έχει δεσμευτεί η Ισλαμική Δημοκρατία», πρόσθεσε ακόμη.
Λίγες ώρες μετά την πρωτοφανή επίθεση της Τρίτης (1/10), ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε: «Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε – και θα το πληρώσει».
Τα σχόλια του Πεζεσκιάν έρχονται μετά την εκτόξευση περίπου 200 βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν ως απάντηση στις δολοφονίες του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.
Η θέση των ΗΠΑ
Ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή προκαλεί έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ οι οποίες καταβάλουν προσπάθειες να υπάρξει ευθυγράμμιση της πολιτικής της Ουάσινγκτον και του Τελ Αβίβ, με τον Τζο Μπάιντεν να βάζει ως κόκκινη γραμμή χτύπημα κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.
Κορυφαίος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι το «κυρίαρχο μήνυμα των ΗΠΑ είναι, «ας προσέξουμε πολύ σε ό,τι κάνουμε σε σχέση με το Ιράν»», μετά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σχεδόν ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι μια απάντηση κάποιου είδους είναι σημαντική, αλλά αντιλαμβάνονται επίσης ότι η περιοχή «ισορροπεί πραγματικά στην κόψη του μαχαιριού και υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες για μια ακόμη ευρύτερη κλιμάκωση ή μια συνεχιζόμενη κλιμάκωση, όχι απλώς μια ανταλλαγή μεμονωμένων πυροβολισμών, αλλά μια πιο συνεχή εχθρότητα, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και τα στρατηγικά μας συμφέροντα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κουρτ Κάμπελ σε μια εικονική εκδήλωση στο Carnegie Endowment for International Peace.
«Έχουμε δηλώσει από την αρχή την αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε το Ισραήλ. Οι προκλήσεις για την ασφάλειά του είναι πραγματικές. Οι αντιδράσεις τους είναι θεμιτές. Αλλά ταυτόχρονα, νομίζω ότι αναγνωρίζουμε επίσης ότι όσο περισσότερο διαρκούν αυτές οι συγκρούσεις, οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με απρόβλεπτα ζητήματα που συνδέονται με την κλιμάκωση, είναι απλά πολύ πραγματικές», δήλωσε ο Κάμπελ.
Το μέτωπο του Λιβάνου και της Γάζας
Δύσκολο εγχείρημα για τους Ισραηλινούς παραμένει η επιχείρηση στο Λίβανο καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα νέα από εκεί δεν είναι ευοίωνα.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οκτώ ακόμη Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχη στο νότιο Λίβανο, ενώ συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Βηρυτό, γεγονός που καταδεικνύει ότι η απόφαση του Τελ Αβίβ να πραγματοποιήσει χερσαία επιχείρηση θα έχει τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι περίπατος.
Πρόκειται για τους πρώτους ισραηλινούς νεκρούς σε μάχη που αναφέρθηκαν από την περιοχή, με τη Χεζμπολάχ να δηλώνει ότι μαχητές της συγκρούστηκαν με δυνάμεις του Ισραηλινού Στρατού (IDF) σε δύο συνοριακές πόλεις, τη Μαρούν Αλ Ρας και την Ανταϊσέ.
Σε μία άλλη εξέλιξη οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε κτίριο σχολείου του ΟΗΕ στη Γάζα, δήλωσαν την Τετάρτη (2/10) νοσοκομειακοί αξιωματούχοι της περιοχής.
Τραυματίες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Ακσά μετά την επίθεση στο κτίριο του σχολείου της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή.
Γιατί αποφεύγει να ορίσει νέο ηγέτη η Χεζμπολάχ
Ο θάνατος του Χασάν Νασράλα έχει δημιουργήσει κύμα δυσπιστίας μεταξύ Τεχεράνης και Χεζμπολάχ, αλλά και εντός της Χεζμπολάχ.
«Η εμπιστοσύνη που κρατούσε τα πάντα ενωμένα έχει εξαφανιστεί», λέει ο αξιωματούχος.
Ο Ανώτατος Ηγέτης «δεν εμπιστεύεται πλέον κανέναν», λέει μια τρίτη πηγή που βρίσκεται κοντά στο κατεστημένο του Ιράν.
Σύμφωνα με λιβανέζικες πηγές η Χεζμπολάχ καθυστερεί να επιλέξει νέο ηγέτη, φοβούμενη ότι η συνεχιζόμενη διείσδυση θα θέσει σε κίνδυνο τον διάδοχο του.
Ο θάνατος του Νασράλα ώθησε τις ιρανικές αρχές να διερευνήσουν διεξοδικά πιθανές διεισδύσεις στις τάξεις του ίδιου του Ιράν, από τους ισχυρούς Φρουρούς της Επανάστασης μέχρι ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας, όπς υποστηρίζει ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.
Στο Ιράν οι έρευνες επικεντρώνονται ιδιαίτερα σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό ή έχουν συγγενείς που ζουν εκτός Ιράν, λέει άλλος αξιωματούχος.
Η Τεχεράνη άρχισε να υποψιάζεται ορισμένα μέλη των Φρουρών που ταξίδευαν στον Λίβανο. Οι ανησυχίες προκλήθηκαν όταν ένα από αυτά τα άτομα άρχισε να ρωτά για το πού βρίσκεται ο Νασράλα, ρωτώντας ιδιαίτερα για το πόσο καιρό θα παραμείνει σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.