Ισορροπία του τρόμου στην Ουκρανία: Η πυρηνική απειλή και το διπλωματικό μπρα ντε φερ
Κλιμακώνεται ο πόλεμος ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία, μετά την χρήση βρετανικών πυραυλικών συστημάτων από το Κίεβο σε ρωσικά εδάφη, με το Κρεμλίνο να απειλεί με χρήση πυρηνικών.
Την ίδια ώρα, ρόλο «κλειδί» στην αποκλιμάκωση επιδιώκει να διαδραματίσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο, σύμφωνα με το Reuters, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να είναι ανοιχτός να συζητήσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ενώ ο Τζο Μπάιντεν έχει δώσει το «πράσινο» φως για χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και ναρκών κατά προσωπικού.
Σε κάθε περίπτωση όμως ο Ρώσος πρόεδρος αποκλείει να κάνει σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις και επιμένει πως το Κίεβο πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Πάντως η εκτόξευση βρετανικών πυραύλων κρουζ σε στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας, ρίχνει «λάδι στη σύγκρουση» και απομακρύνει το ενδεχόμενο εύρεσης συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στη δύο πλευρές.
Απειλές για χρήση πυρηνικών
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την Τρίτη (19/11) επικαιροποιήσεις του νομοθετήματος που προβλέπει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Μόσχας.
Όπως εξηγεί το Associated Press, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια πυρηνική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας ως αντίδραση σε χτύπημα με τα αμερικανικά ATACMS, κάτι που ήδη συνέβη στην περιφέρεια του Μπριάνσκ.
Άλλωστε, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι τέτοιου τύπου επιθέσεις σε ρωσικά εδάφη μπορεί να αναγκάσουν τη Μόσχα να επιτεθεί με πυρηνικά όπλα -όπως άλλωστε προβλέπεται από το νέο πυρηνικό δόγμα.
To πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας υπεγράφη από τον Πούτιν το 2020 περιγράφει το πότε μπορεί η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.
Η αναθεώρησή του περιγράφει τα πυρηνικά όπλα ως «μέσο αποτροπής», σημειώνοντας παράλληλα ότι η χρήση τους είναι ένα «ακραίο και απαραίτητο μέτρο».
«Η πυρηνική αποτροπή έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οποιοσδήποτε πιθανός εχθρός αντιλαμβάνεται το αναπόφευκτο της τιμωρίας σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Το ενδεχόμενο για υποχωρήσεις και οι «κόκκινες γραμμές»
Και ενώ η πυρηνική απειλή κάθε άλλο παρά την πρόθεση για εκεχειρία δείχνει, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται Ρώσους αξιωματούχους, ο Πούτιν φέρεται να δέχεται σε γενικές γραμμές να συμφωνήσει να «παγώσει» τη σύγκρουση στην πρώτη γραμμή.
Ενδέχεται επίσης να υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση σχετικά με τον ακριβή διαχωρισμό των τεσσάρων ανατολικών περιοχών του Ντόνετσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας.
Ενώ η Μόσχα διεκδικεί τις τέσσερις περιοχές ως αποκλειστικές δικές της. Οι ρωσικές δυνάμεις στα εδάφη αυτά ελέγχουν το 70-80% της επικράτειας και περίπου 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εξακολουθούν να κατέχονται από ουκρανικά στρατεύματα.
Η Ρωσία μπορεί επίσης να είναι ανοιχτή στην απόσυρση από περιοχές στο Χάρκοβο και το Μικολάιβ, στη βόρεια και νότια Ουκρανία.