Επικαιρότητα

Κρίσιμη συνεδρίαση των επιστημόνων για τη Σαντορίνη – Αποφασίζουν για σχολεία και κατολισθήσεις

Με αντικείμενο τη λειτουργία των σχολείων στις περιοχές όπου συνεχίζεται ο χορός των Ρίχτερ αλλά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν λόγω των κατολισθήσεων συνεδριάζουν σήμερα (8/2) οι επιτροπές εκτίμησης σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου.  

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η απόφαση για τα σχολεία, δεδομένου ότι είχε ληφθεί η απόφαση για κλείσιμο τους λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής ακολουθίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα σε εκείνους που έχουν εγκαταλείψει την Σαντορίνη είναι οικογένειες με παιδιά, αλλά και εκπαιδευτικοί. Αν και δεν υπάρχει κάποια επίσημη απόφαση ή πρόταση από την εκπαιδευτική κοινότητα ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να αποφασιστεί τηλεκπαίδευση, όπως έγινε και την περίοδο του Covid.

https://www.instagram.com/reel/DFzXzzlP_cv/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ αναφερόμενος στο θέμα των κατολισθήσεων σημείωσε την Παρασκευή (7/2): «Είναι αυτονόητο ότι αυτά τα φυσικά φαινόμενα εγκυμονούν κινδύνους. Ειδικά εδώ στην περιοχή του τελεφερίκ που είναι και το πιο όμορφο σημείο της Καλντέρας, ο κίνδυνος των κατολισθήσεων προκύπτει από την έντονη μορφολογία».

Ο ίδιος σημείωσε ότι πριν από 20 χρόνια είχαν γίνει παρεμβάσεις στο σημείο και αποκάλυψε ότι μετά από εντολή του Υπουργού Βασίλη Κικίλια θα υπάρξουν νέα έργα παρέμβασης ενόψει της τουριστικής περιόδου, ενώ θα υπάρξουν και μακροπρόθεσμα έργα που θα δρομολογηθούν σε δεύτερο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Θήρας παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 3 Μαρτίου, ενώ οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία μέχρι την αποκλιμάκωση που μπορεί να γίνει «είτε με σεισμό άνω των 5,5 Ρίχτερ είτε με τη συνέχεια της υπό εξέλιξη δραστηριότητας», την οποία ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρέθηκε την Παρασκευή (7/2) στο νησί με κυβερνητικό κλιμάκιο και τον πρωθυπουργό για αυτοψία ανέφερε ως σμηνοσειρά.

Νέες σεισμικές δονήσεις τα ξημερώματα

Η σύσκεψη γίνεται ενώ η γη συνεχίζει να σείεται. Συγκεκριμένα τρεις σεισμικές δονήσεις, οι δύο από τις οποίες ήταν μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και μια 4,4, καταγράφτηκαν στον θαλάσσιο χώρο 17-26 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της κοινότητας Αρκεσίνης Αμοργού τις πρώτες πρωινές ώρες —με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:11, στις 05:08 και στις 03:52—, κατά δεδομένα που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Και οι τρεις σεισμοί χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς» από το γεωδυναμικό ινστιτούτο. Καθημερινά συνεχίζουν να καταγράφονται δεκάδες δονήσεις στην περιοχή.

Γαλανάκης: «Πρόκειται για σμηνοσειρά»

Ανάμεσα στους επιστήμονες που συμμετείχε στην αυτοψία ήταν ο διδάκτωρ Γεωλογίας, Δημήτρης Γαλανάκης, με τον οποίο συνομίλησε το CNN Greece.

«Οι σεισμοί που δοκιμάζουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες θα εξακολουθήσουν για αρκετό καιρό ακόμη και αρκετές εβδομάδες» όπως επισημαίνει ο κ. Γαλανάκης.

«Πρόκειται για μια σμηνοσειρά» εξηγεί ο καθηγητής και συμπληρώνει πως αντίστοιχα παραδείγματα μπορεί κανείς να μελετήσει στην διεθνή βιβλιογραφία.

«Τέτοια περίπτωση μετά την ηφαιστειακή δραστηριότητα κάποιας περιοχής σε συνδυασμό με μία τεκτονική δράση έχει κρατήσει περίπου ενάμιση μήνα και εκτονώθηκε με ένα σεισμό όχι πολύ μεγάλο», προσθέτει.

Μετρήσιμο το ρήγμα της Ανύδρου

«Η συγκεκριμένη σμηνοσειρά εξελίσσεται πάνω σε ένα ρήγμα το οποίο είναι χαρτογραφημένο και αποτυπώνεται σε χάρτες δεδομένων και ενεργών σεισμικών ρηγμάτων» σημειώνει, για να προσθέσει πως το ρήγμα αυτό «επισκεφθήκαμε την Παρασκευή (7/2) στο νησί της Ανύδρου. Είναι μετρήσιμο, ξέρουμε το μέγεθος, τη γεωμετρία και τη συμπεριφορά του».

Αυτή, λοιπόν, η σμηνοσειρά με αυτά τα μεγέθη με τα οποία εκδηλώνεται, είναι που δημιουργεί κάποια κατολισθητικά φαινόμενα στο νησί της Σαντορίνης.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button