Κρεμλίνο: Απαράδεκτο το «πάγωμα» της σύγκρουσης στην Ουκρανία
«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε το «πάγωμα» της σύγκρουσης στις υπάρχουσες πρώτες γραμμές ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης πολιτικών συντακτών.
Τόνισε, παράλληλα, ότι η Ρωσία πιστεύει ότι η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν έδειξε ότι είναι «πλήρως δεσμευμένη» στη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και κάνει «ό,τι μπορεί για να επιτευχθεί» αυτός ο στόχος.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο σχεδιασμός του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει τροποποιηθεί από την απόφαση των ΗΠΑ να ανάψουν το «πράσινο φως» για χρήση ATACMS από την Ουκρανία, ωστόσο διέταξε να τεθούν σε ισχύ έλεγχοι ασφαλείας σε κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομών, μεταξύ των οποίων και η γέφυρα της Κριμαίας.
Reuters: O Πούτιν έτοιμος να μιλήσει με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία
O Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται έτοιμος να συζητήσει με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία, όπως δήλωσαν στο Reuters πέντε πηγές κοντά στο Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο, η Μόσχα δεν θα αποδεχτεί να χάσει εδάφη που έχει κερδίσει στο πεδίο και θα επιμείνει το Κίεβο να σταματήσει τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας, ο Τραμπ υποσχέθηκε να βάλει άμεσα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά οι τελευταίες κινήσεις του Τζο Μπάιντεν, που μετά από πολλαπλές αρνήσεις τελικώς άναψε το «πράσινο φως» για αποστολή ATACMS και ναρκών κατά του προσωπικού, οδήγησαν σε νέα κλιμάκωση και φέρνουν τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο αντιμέτωπο με ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο.
Οι όροι του Πούτιν
Στην πρώτη λεπτομερή αναφορά για το τι θα δεχόταν ο Πρόεδρος Πούτιν σε οποιαδήποτε συμφωνία μεσολαβούσε ο Τραμπ, οι πέντε νυν και πρώην Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε σε γενικές γραμμές να συμφωνήσει να «παγώσει» τη σύγκρουση στην πρώτη γραμμή.
Ενδέχεται να υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση σχετικά με τον ακριβή διαχωρισμό των τεσσάρων ανατολικών περιοχών του Ντόνετσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, σύμφωνα με τρία από τα άτομα που ζήτησαν ανωνυμία για να συζητήσουν τόσο ευαίσθητα θέματα.
Ενώ η Μόσχα διεκδικεί τις τέσσερις περιοχές ως εξ’ολοκλήρου μέρος της Ρωσίας, τις οποίες υπερασπίζεται η πυρηνική ομπρέλα της χώρας, οι δυνάμεις της στο έδαφος ελέγχουν το 70-80% της επικράτειας με περίπου 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα να εξακολουθούν να κατέχονται από ουκρανικά στρατεύματα, δείχνουν δεδομένα από το μέτωπο.
Η Ρωσία μπορεί επίσης να είναι ανοιχτή στην απόσυρση από τα σχετικά μικρά τμήματα εδάφους που κατέχει στις περιοχές Χάρκοβο και Μικολάιβ, στη βόρεια και νότια Ουκρανία, δήλωσαν δύο από τους αξιωματούχους.
Ο Πούτιν είπε αυτόν τον μήνα ότι οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πρέπει να αντικατοπτρίζει «την πραγματικότητα» στο πεδίο, αλλά ότι φοβάται μια βραχύβια δύναμη που θα επέτρεπε μόνο στη Δύση να επανεξοπλίσει την Ουκρανία.
«Εάν δεν υπάρχει ουδετερότητα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την ύπαρξη οποιασδήποτε σχέσης καλής γειτονίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν στην ομάδα συζήτησης Valdai στις 7 Νοεμβρίου.
«Γιατί; Γιατί αυτό θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιείται συνεχώς ως εργαλείο σε λάθος χέρια και σε βάρος των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».