Κόσμος

Λίβανος: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις – Τραυματίστηκαν δημοσιογράφοι

Οι ισραηλινές επιθέσεις προκάλεσαν το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων στο νότιο Λίβανο και τον τραυματισμό αρκετών άλλων, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA), επιβαρύνοντας περαιτέρω την εύθραυστη εκεχειρία.

Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή χτύπησε ένα αυτοκίνητο στο Ατ-Τίρι, ένα χωριό στο νότιο Λίβανο, σκοτώνοντας δύο άτομα που βρίσκονταν μέσα, ανέφερε το NNA την Τετάρτη. Αργότερα, το πρακτορείο ανέφερε ότι αρκετοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, τραυματίστηκαν σε άλλη αεροπορική επιδρομή στο ίδιο χωριό.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε δύο οχήματα στο νότιο Λίβανο, τα οποία είχαν αναχωρήσει από στρατιωτική εγκατάσταση που χρησιμοποιεί η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ.

Το Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από την Τύρο, στο νότιο Λίβανο, ανέφερε ότι δύο δημοσιογράφοι του τοπικού μέσου ενημέρωσης Al Akhbar είχαν μεταβεί στον τόπο της πρώτης επίθεσης στην Ατ-Τίρι.

«Η Αμάλ Χαλίλ και η Ζεϊνάμπ Φαράτζ είχαν μεταβεί στον τόπο μιας προηγούμενης ισραηλινής επίθεσης με drone εναντίον ενός αυτοκινήτου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες σκότωσε δύο πολίτες στην πόλη ατ-Τίρι», ανέφερε

«Για αρκετές ώρες… ο Ερυθρός Σταυρός και οι διασώστες [προσπάθησαν] να προσεγγίσουν τις δύο δημοσιογράφους. Δεν κατάφεραν να το κάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων στην περιοχή.»

Η Φαράτζ μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο και, σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόταν σε «πολύ σοβαρή κατάσταση και θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση», σύμφωνα με το ίδιο Μέσο, που προσθέτει ότι η τύχη της Χαλίλ ήταν άγνωστη.

Το NNA ανέφερε νωρίτερα ότι «οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής πολιορκούν τους δημοσιογράφους Αμάλ Χαλίλ και Ζεϊνάμπ Φαράζ και εμποδίζουν τον Ερυθρό Σταυρό και τον λιβανικό στρατό να τους προσεγγίσουν».

Ανέφερε επίσης ότι ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε τον κεντρικό δρόμο που συνδέει την πόλη με την Χαντάθα «για να εμποδίσει τις ομάδες ασθενοφόρων να προσεγγίσουν τους δύο δημοσιογράφους».

Καταδίκη της επίθεσης από την κυβέρνηση του Λιβάνου

Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου, Πολ Μόρκος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρισκόταν σε επαφή με την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο και τον λιβανέζικο στρατό σχετικά με αναφορές ότι το Ισραήλ «περικύκλωνε δημοσιογράφους και φωτογράφους» στην Ατ-Τίρι.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την επίθεση, θεωρώντας το Ισραήλ πλήρως υπεύθυνο για την ασφάλειά τους και επισημαίνοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί άμεσα η προστασία τους και να εγγυηθεί η ελευθερία της εργασίας των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε ο Μόρκος στο X.

Η ισραηλινή στρατιωτική δήλωση ανέφερε ότι «δεν στοχεύει δημοσιογράφους και ενεργεί για να μετριάσει τη βλάβη που τους προκαλεί», ενώ παράλληλα αρνήθηκε ότι εμπόδισε τις υπηρεσίες διάσωσης να φτάσουν στον τόπο της επίθεσης στο Ατ-Τίρι.

Ξεχωριστά, δύο άτομα σκοτώθηκαν και αρκετά άλλα τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση στην πόλη Γιαχμάρ αλ-Σακίφ, επίσης στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το NNA.

Επιθέσεις από την Χεζμπολάχ

Η λιβανέζικη ένοπλη ομάδα δήλωσε ότι επιτέθηκε με ένα drone σε θέση ισραηλινού πυροβολικού στο νότιο Λίβανο, ως αντίδραση σε αυτό που χαρακτήρισε ως παραβίαση της εκεχειρίας από το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι αναχαίτισε «ένα εχθρικό αεροσκάφος» που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ εναντίον ισραηλινών στρατιωτών στο νότιο Λίβανο.

Οι εχθροπραξίες μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ αναζωπυρώθηκαν στις 2 Μαρτίου, μετά τη δολοφονία του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, από το Ισραήλ. Μέχρι τότε, η ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν δεν είχε επιτεθεί στο Ισραήλ από την εκεχειρία του Νοεμβρίου 2024, παρά τις σχεδόν καθημερινές παραβιάσεις της συμφωνίας από το Ισραήλ.

Περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Λίβανο από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του και την επακόλουθη εισβολή στο νότιο Λίβανο. Το Ισραήλ έχει καταλάβει μια ζώνη εδάφους στα σύνορα, όπου παραμένουν τα στρατεύματά του.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button