Λιβύη: Συμφωνία για την ασφάλεια αεροδρομίων, συνόρων και κυβερνητικών κτηρίων
Ο υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης Ιμάντ Τραμπέλσι ανακοίνωσε χθες Παρασκευή τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα σε ένοπλες οργανώσεις και μηχανισμούς επιβολής της τάξης που θα «εγγυηθεί την ασφάλεια» διαφόρων δομών και υποδομών.
«Σε συντονισμό με το υπουργείο Άμυνας, συναντηθήκαμε με όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας της Τρίπολης και καταλήξαμε σε συμφωνία για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των αεροδρομίων και των χερσαίων συνόρων, καθώς και των εδρών των κυβερνητικών υπηρεσιών στην πρωτεύουσα», είπε ο υπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), με έδρα την Τρίπολη.
Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση και τον θάνατο του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι, η Λιβύη έχει δυο αντίπαλες κυβερνήσεις, την ΚΕΕ του πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, και ανταγωνιστική στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τραμπέλσι, όλες οι ένοπλες οργανώσεις και οι κρατικές υπηρεσίες «εξέφρασαν τη βούλησή τους» να εφαρμόσουν «αμέσως» τη συμφωνία.
«Εντός 24 ωρών, θα έχουμε εγγυηθεί την ασφάλεια όλων των κυβερνητικών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης (ΚΤΛ)», πρόσθεσε ο υπουργός.
Ανησυχία στον ΟΗΕ – Ζητεί αυτοσυγκράτηση
Η αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (MANUL στα γαλλικά, UNSMIL στα αγγλικά) εξέφρασε προχθές Πέμπτη την «σοβαρή ανησυχία» της για πληροφορίες που έκαναν λόγο περί «κινητοποίησης δυνάμεων στην Τρίπολη και απειλές χρήσης βίας προκειμένου να επιλυθεί η κρίση γύρω από την ΚΤΛ», καλώντας σε «άμεση αποκλιμάκωση», «αυτοσυγκράτηση» και σε «διάλογο, που είναι η μοναδική λύση για όλα τα ζητήματα».
Ο διοικητής της ΚΤΛ Σαντίκ ελ Κεμπίρ, στο αξίωμα από το 2012, επικρίνεται ιδίως από το περιβάλλον του πρωθυπουργού Ντμπάιμπα για τον τρόπο που διαχειρίζεται τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος βασίζεται στα έσοδα από το πετρέλαιο στην πλούσια σε υδρογονάνθρακες χώρα.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ αναφέρθηκε επίσης προχθές στην κρίση γύρω από την ΚΤΛ, προειδοποιώντας μέσω X ότι οποιαδήποτε οποιαδήποτε απόπειρα επίλυσής της διά της βίας «θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για την ακεραιότητα αυτού του ζωτικής σημασίας θεσμού και, δυνητικά, σοβαρές συνέπειες για τη θέση της Λιβύης στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα».
Πριν από δύο εβδομάδες, δεκάδες άνθρωποι, κάποιοι από τους οποίους ήταν οπλισμένοι, συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα του λιβυκού κεντρικού πιστωτικού θεσμού, με σκοπό να βγάλουν έξω τον διοικητή του, προτού απωθηθούν. Και, την περασμένη Κυριακή, ο διευθυντής του τμήματος πληροφορικής της ΚΤΛ απήχθη για σύντομο χρονικό διάστημα από ομάδα αγνώστων κι η δραστηριότητά της ανεστάλη προσωρινά.