Κόσμος

«Μένει να δούμε ποιες πολιτικές θα εφαρμόσει και πώς»: Διεθνολόγος αναλύει τις κινήσεις Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε τη Δευτέρα (20/01) 47ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια τελετή που έβριθε συμβολισμών. Στον λόγο που εκφώνησε, βέβαια, ο ίδιος έδωσε ξεκάθαρο στίγμα της πολιτικής που θα εφαρμόσει.

Με τη φράση «Η χρυσή εποχή της Αμερικής ξεκινάει τώρα» προανήγγειλε ότι θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα, είπε πως θα μετονομάσει τον Κόλπο του Μεξικού σε «Κόλπο της Αμερικής», επανέλαβε ότι θα πάρει τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά που «δόθηκε ανοήτως στον Παναμά», ενώ υπέγραψε εκτελεστικά διατάγματα, με τα οποία αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και κίνησε για δεύτερη φορά τη διαδικασία αποχώρησης της χώρας από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Τα παραπάνω είναι απλά μία «πρόγευση» των πολιτικών που αναμένεται να εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ, με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρο του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) Χαράλαμπο Παπασωτηρίου να υποστηρίζει ότι «τα πρώτα μηνύματα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά».

«Μένει να δούμε ποιες πολικές και πώς θα τις εφαρμόσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια» πρόσθεσε.

O καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) Χαράλαμπος Παπασωτηρίου.

«Η στρατικοποίηση του ζητήματος της παράτυπης μετανάστευσης αλλά και οι αναφορές σε επέκταση των ΗΠΑ είναι πολύ ανησυχητικά δείγματα. Κατά τον 20ο αιώνα οι ΗΠΑ ταυτίστηκαν με δύο διεθνείς οργανισμούς. Την Κοινωνία των Εθνών, μέλος της οποίας έγιναν το 1919, και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών από το 1945. Βασική αρχή των δύο αυτών οργανισμών είναι ότι τα μέλη τους σέβονται την πολιτική και εδαφική ακεραιότητα των υπόλοιπων μελών. Το γεγονός, λοιπόν, ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ της ισχυρότερης δύναμης στον κόσμο, παραβιάζει αυτή την αρχή μιλώντας για επεκτατισμό, μόνο ανησυχία προκαλεί», δηλώνει στο CNN Greece ο κ. Χαράλαμπος Παπασωτηρίου.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων αναφέρθηκε και στην απονομή χάριτος από τον Τραμπ σε περισσότερα από 1.500 άτομα που τον Ιανουάριο του 2021 είχαν εισβάλει στο Καπιτώλιο, λέγοντας ότι αυτό στέλνει λάθος μήνυμα.

Ο καθηγητής του Παντείου επισημαίνει παράλληλα ότι πρέπει να μελετήσει κανείς σε βάθος τα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να μπορέσει να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, αλλά είπε ότι η «πρώτη εντύπωση δεν ήταν ευχάριστη».

Επεσήμανε δε, ότι ο νέος πρόεδρος δεν κάλεσε στην ορκωμοσία ηγέτες που παραδοσιακά διατηρούν σχέσεις με τις ΗΠΑ, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία ή η Γερμανία.

Οι πρώτες κινήσεις Τραμπ

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι σκοπεύει να προχωρήσει ταχύτατα σε αλλαγές, μερικές από τις οποίες ακολουθούν:

Ανατροπή των πολιτικών Μπάιντεν

Σε σαρωτικές αλλαγές προχώρησε αμέσως μετά την ορκωμοσία του ο Ντόναλντ Τραμπ, καταργώντας επί της ουσίας 78 πολιτικές του προκατόχου του Τζο Μπάιντεν και υλοποιώντας σημεία – κλειδιά της πολιτικής του ατζέντας με σειρά εκτελεστικών διαταγμάτων, που υπέγραψε αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας.

Μεταξύ αυτών απαγορεύτηκε η χρήση του «Χ» ως επιλογή φύλου στα αμερικανικά διαβατήρια ενώ η Κούβα επανήλθε στη μαύρη λίστα των κρατών που στηρίζουν την τρομοκρατία.

Επίσης, με δύο εκτελεστικά διατάγματα ανοίγει την έρευνα κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν για «λογοκρισία της ελευθερίας του λόγου» και την εργαλειοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Μετανάστευση

Κατά την πρώτη μέρα της θητείας του, ο Τραμπ και η ομάδα του επικεντρώθηκαν στην παράτυπη μετανάστευση πιάνοντας το νήμα από την προεκλογική καμπάνια του.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως θα κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα νότια σύνορα της χώρας και μερικές ώρες αργότερα υπέγραψε το σχετικό διάταγμα στο Οβάλ Γραφείο, επιτρέποντας επί της ουσίας τη χρήση πόρων και προσωπικού του Πενταγώνου στα νότια σύνορα των ΗΠΑ και για την ολοκλήρωση του τείχους Τραμπ, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε κατά την πρώτη θητεία του.

Επίσης υπέγραψε διάταγμα που δεν θα επιτρέπει την αυτόματη λήψη υπηκοότητας σε όσους γεννιούνται σε αμερικανικό έδαφος, με νομικούς να λένε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στα δικαστήρια.

«Παγώνουν» οι προσλήψεις

Ο Τραμπ «πάγωσε» επίσης και τις προσλήψεις εργαζόμενων σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες, εξαιρώντας μόνο τον στρατό και τις θέσεις που σχετίζονται με την ενίσχυση δυνάμεων που θα αντιμετωπίσουν την παράνομη μετανάστευση, την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια ασφάλεια, ενώ όσοι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα βρίσκονταν σε τηλε-εργασία καλούνται να επιστρέψουν στα πόστα τους.

Παράταση για το TikTok

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δεσμευτεί πριν την ανάληψη των καθηκόντων του ότι θα καθυστερήσει την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ, κάτι που υλοποίησε άμεσα τη Δευτέρα. Επί της ουσίας αντέστρεψε ένα νόμο της κυβέρνησης Μπάιντεν που υπεγράφη τον περασμένο Απρίλιο, που ανάγκαζε το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο να ρίξει «ρολά» στις ΗΠΑ εάν δεν πωλείτο σε αγοραστή από τις ΗΠΑ ή κάποιο σύμμαχό της χώρας μέχρι τις 19 Ιανουαρίου.

Βέβαια, ο χρόνος εξακολουθεί να μετρά αντίστροφα, καθώς το εκτελεστικό διάταγμα απλώς παρατείνει το… deadline κατά 75 ημέρες.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button