Μέση Ανατολή: Η τελευταία ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός – Πιέσεις σε Ισραήλ και Χαμάς
Κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Ισραήλ, ο Άντονι Μπλίνκεν, λίγο πριν συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ τόνισε: «Είναι μια αποφασιστική στιγμή, ίσως είναι η καλύτερη, ενδεχομένως η τελευταία ευκαιρία να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους, να επιτευχθεί εκεχειρία και να μπει όλος ο κόσμος στον δρόμο της ειρήνης και της ασφάλειας που θα διαρκέσουν» και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση ή προκλήσεις ή καμία ενέργεια η οποία θα μπορούσε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να μας απομακρύνει από αυτή τη συμφωνία ή να επεκτείνει τη σύγκρουση σε άλλες περιοχές ή να οξύνει την έντασή της».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να συναντηθεί μέσα στην ημέρα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο Χέρτζογκ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί επιθυμούν την επιστροφή «το συντομότερο δυνατό» των ομήρων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς και οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα. «Δεν υπάρχει πιο σημαντικός ανθρωπιστικός σκοπός από την επιστροφή των ομήρων μας», υπογράμμισε.
Ο Αμερικανός υπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί την ένατη επίσκεψή του στο Ισραήλ μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται επίσης για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ μετά τον φόνο του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον Ιούλιο.
«Μπαλάκι» οι ευθύνες
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς επέρριψαν ο μεν στο δε και αντιστρόφως την ευθύνη για την αποτυχία στην προσπάθεια των μεσολαβητών να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκρινε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι «ακόμη εφικτή» και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του «δεν θα εγκαταλείψει» την προσπάθεια να συναφθεί.
Την παραμονή της συνάντησης με τον κ. Μπλίνκεν, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου κάλεσε «η πίεση να κατευθυνθεί στη Χαμάς», και «όχι στην ισραηλινή κυβέρνηση», καταγγέλλοντας την «πείσμονα άρνηση» του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος να δεχθεί συμφωνία έπειτα από δυο ημέρες διαπραγματεύσεων στη Ντόχα ανάμεσα σε απεσταλμένους της κυβέρνησής του και τους μεσολαβητές (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ), απούσης της άλλης πλευράς.
«Επιρρίπτουμε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ακέραιη την ευθύνη διότι οδήγησε σε αποτυχία τις προσπάθειες των μεσολαβητών παρεμποδίζοντας συμφωνία και (την ευθύνη) για τη ζωή των ομήρων, που διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο με το δικό μας λαό» αφού συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακα, αντέτεινε η Χαμάς σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.
Νέα συμβιβαστική πρόταση
Ο Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί, αύριο, στο Κάιρο, όπου οι μεσολαβητές αναμένεται να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Οι ΗΠΑ, που την περασμένη εβδομάδα ενέκριναν την πώληση στο Ισραήλ όπλων αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέβαλαν την Παρασκευή (16/08) στη Ντόχα νέα συμβιβαστική πρόταση.
«Υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορούμε να δείξουμε ευελιξία και πράγματα για τα οποία δεν μπορούμε», σχολίασε ο κ. Νετανιάχου, επιμένοντας να αντιστέκεται στην πίεση, που εντείνεται σε διεθνές επίπεδο και στο εσωτερικό της χώρας του, να τερματίσει τον πόλεμο.
Η Χαμάς επανέλαβε χθες πως απορρίπτει τη νέα πρόταση, αφού κρίνει πως «ανταποκρίνεται στους όρους που έθεσε ο Νετανιάχου, ιδίως στην άρνησή του για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση (του ισραηλινού στρατού) από τη Γάζα».
Το κίνημα, που επισήμως δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα του Κατάρ, κατήγγειλε ακόμη «την εμμονή» του ισραηλινού πρωθυπουργού να διατηρήσει στρατεύματα ανεπτυγμένα κατά μήκος των συνόρων του παλαιστινιακού θυλάκου με την Αίγυπτο και τους «νέους όρους» που έθεσε, ειδικά για τους παλαιστίνιους κρατούμενους που θα ανταλλαχθούν με ισραηλινούς ομήρους.
Η Χαμάς επιμένει στην εφαρμογή, ως είχε, της πρότασης που είχε παρουσιαστεί στα τέλη του Μαΐου από τον αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν και καλεί τους μεσολαβητές να «υποχρεώσουν την κατοχή να εφαρμόσει αυτά που είχαν συμφωνηθεί».
Η πρόταση εκείνη προέβλεπε, στην πρώτη της φάση, ανακωχή έξι εβδομάδων, αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, και την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.
Νετανιάχου: «Θα συνεχιστεί ο πόλεμος»
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει, σχεδόν καθημερινά, πως σκοπός του είναι να συνεχίσει τον πόλεμο ώσπου να εξαλειφθεί η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η κήρυξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας θα επέτρεπε να αποφευχθεί επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ· η Τεχεράνη ορκίστηκε πως θα εκδικηθεί τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην ιρανική πρωτεύουσα την 31η Ιουλίου, που απέδωσε στο Ισραήλ. Ο κίνδυνος μείζονος στρατιωτικής κλιμάκωσης σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής μεγεθύνθηκε μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και αυτήν, μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της 30ής Ιουλίου, του ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολά Φουάντ Σουκρ σε βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού που επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε ο στρατός του Ισραήλ.
Παράλληλα με τις διπλωματικές προσπάθειες, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να ασκεί πίεση στη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζει τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του.
Χθες η πολιτική προστασία στη Γάζα έκανε λόγο για 11 νεκρούς σε βομβαρδισμούς στην Τζαμπάλια (βόρεια) και στη Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά).
Συνεργείο της τηλεοπτικής υπηρεσίας του Γαλλικού Πρακτορείου είδε Παλαιστίνιους να φεύγουν με όλα τα μέσα ευκαιριακό καταυλισμό εκτοπισμένων στην περιοχή της Χας Γιούνις, αφού ισραηλινά άρματα μάχης έλαβαν θέσεις σε μικρή απόσταση από αυτόν.
«Μας πλησίασαν άρματα μάχης, φοβηθήκαμε πολύ, δεν ξέρουμε πού να πάμε», εξήγησε η 44χρονη Λίνα Σαλέχα.
Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ο πόλεμος στη Γάζα κλιμάκωσε ακόμη περισσότερο τη βία, ισραηλινός νυχτοφύλακας σκοτώθηκε χθες από «τρομοκράτη», ανακοίνωσε ο στρατός, σε εβραϊκό οικισμό γειτονικό σε παλαιστινιακό χωριό όπου εφόρμηση εποίκων είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί νεαρός κάτοικος την περασμένη εβδομάδα.
«Πάνω από 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από την έναρξη του πολέμου» στη Λωρίδα της Γάζας σε αυτή την κατεχόμενη παλαιστινιακή περιοχή, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Λέσχη Φυλακισμένων.
Έκρηξη στο Τελ Αβίβ
Η αστυνομία του Ισραήλ ερευνά έκρηξη η οποία σημειώθηκε χθες Κυριακή στο Τελ Αβίβ και προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου, δήλωσε εκπρόσωπός της, υπονοώντας ότι ενδεχομένως πρόκειται για επίθεση.
«Έχει επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για έκρηξη βόμβας», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. «Λόγω της έκρηξης σκοτώθηκε ένας άνθρωπος, η ταυτότητα του οποίου δεν είναι ακόμη γνωστή, ενώ ένας άλλος τραυματίστηκε ελαφρά», πρόσθεσε.
«Ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα», κατέληξε.