Κόσμος

Μήνυμα Τραμπ στους Δημοκρατικούς: «Θα γίνω ο κύριος Βέτο αν κερδίσουν το Κογκρέσο»

Την πρόθεσή του να συνεχίσει απρόσκοπτα την εφαρμογή της πολιτικής του ατζέντας, ακόμη και αν οι Δημοκρατικοί καταφέρουν να αποκτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο CBS News.

«Έχω την απόλυτη εξουσία. Λέγεται βέτο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, ξεκαθάρισε ότι είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του βέτο για να εμποδίσει νομοθετικές πρωτοβουλίες των Δημοκρατικών, εφόσον αποκτήσουν την πλειοψηφία είτε στη Βουλή των Αντιπροσώπων είτε στη Γερουσία.

Μάλιστα, εμφανίστηκε πρόθυμος να αποδεχθεί ακόμη και τον χαρακτηρισμό «κύριος Βέτο», υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη τακτική μπορεί να οδηγήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Ιστορικά, ασκείς βέτο για μερικούς μήνες και στη συνέχεια έρχονται και σου λένε: “Πρέπει να κάνουμε μια συμφωνία”», ανέφερε.

Η ισχυρή προεδρική εξουσία και οι επόμενες κινήσεις

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι διαθέτει σημαντικά εργαλεία για την προώθηση της πολιτικής του κατά την επόμενη διετία, ανεξάρτητα από το ποιος θα ελέγχει το Κογκρέσο.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα επικαλέστηκε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με την απομάκρυνση της Ρεμπέκα Σλότερ από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC).

Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 6 έναντι 3 και ενισχύει τις δυνατότητες του προέδρου να ασκεί έλεγχο σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες και επιτροπές.

«Κερδίσαμε την υπόθεση Σλότερ και αυτή η υπόθεση δίνει στον πρόεδρο τεράστιες εξουσίες που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας την προεδρία του «ισχυρή» και τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με δύο πρόσωπα από το περιβάλλον του, στον Λευκό Οίκο έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για νέες εκτελεστικές πρωτοβουλίες, με επίκεντρο τη μεταναστευτική πολιτική και το εμπόριο.

Σημαντική συμμετοχή στις συγκεκριμένες συζητήσεις φέρονται να έχουν ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Στίβεν Μίλερ, καθώς και ο διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού, Ράσελ Βόουτ.

Η εκτίμηση Τραμπ για τις ενδιάμεσες εκλογές

Αναφερόμενος στην εκλογική αναμέτρηση, ο Τραμπ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, παρά τις δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν πιθανές απώλειες για τους Ρεπουμπλικανούς. Ωστόσο, απέφυγε να κάνει συγκεκριμένες προβλέψεις για το τελικό αποτέλεσμα.

«Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι οι εκλογές συχνά κρύβουν εκπλήξεις.

«Θα κερδίσουμε; Έχουμε καλές πιθανότητες. Αλλά δεν πρόκειται να ταπεινωθούμε», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα και στην προεκλογική του δραστηριότητα, υποστηρίζοντας ότι οι παρεμβάσεις του συνέβαλαν στην ενίσχυση της εκλογικής δυναμικής των Ρεπουμπλικάνων.

Όπως είπε, η αναμέτρηση αρχικά παρουσιαζόταν ως μια μεγάλη ήττα για το κόμμα του, ενώ πλέον έχει αρχίσει να συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο νίκης.

«Νομίζω ότι η περιοδεία έκανε μεγάλη διαφορά. Πραγματοποίησα 33 εκδηλώσεις μέσα σε 29 ημέρες και όλες ήταν τεράστιες συγκεντρώσεις. Κανείς δεν έχει κάνει ποτέ κάτι τέτοιο», δήλωσε.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μέσα από αυτές τις εμφανίσεις κατάφερε να μεταφέρει το μήνυμα της κυβέρνησής του και να ενισχύσει τον ενθουσιασμό των υποστηρικτών του.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του, αποδίδοντας μέρος της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο νομοσχέδιο One Big Beautiful Bill Act και στις εμπορικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

Τα σχέδια για τον Λευκό Οίκο και το ενδεχόμενο υποψηφιότητας το 2028

Στη συνέντευξή του, ο Τραμπ αναφέρθηκε επίσης στα έργα ανακαίνισης του Λευκού Οίκου και στις παρεμβάσεις για την ανάπλαση δημόσιων χώρων στην Ουάσιγκτον.

Όπως ανέφερε, στόχος του είναι να ολοκληρωθεί μέσα στο 2027 η κατασκευή της νέας αίθουσας εκδηλώσεων στον Λευκό Οίκο, ενώ σχεδιάζεται και η έναρξη των εργασιών για την ανέγερση αψίδας ύψους περίπου 76 μέτρων. Το έργο, πάντως, βρίσκεται αντιμέτωπο με νομικές προσφυγές.

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία των ΗΠΑ το 2028, παρά τον συνταγματικό περιορισμό των δύο προεδρικών θητειών, δήλωσε ότι δεν έχει συζητήσει ακόμη το συγκεκριμένο ενδεχόμενο με τους συμβούλους του.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διαθέτει μια «πολύ καλή δεξαμενή» πιθανών υποψηφίων για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button