Μητσοτάκης: Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας για τον Αύγουστο
«Αυτή τη στιγμή, με την πορεία των τιμών, πράγματι οι πολίτες τον Αύγουστο θα έβλεπαν μία απότομη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος», δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι βλέπουμε έξαρση τιμών στη χονδρική τιμή και χωρίς αυτή την παρέμβαση, αυτή η έξαρση θα «χτυπούσε» τους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Ανέφερε ότι το τέλος θα επιβληθεί για δύο μήνες και η επιδότηση αφορά σε πρώτη φάση τον Αύγουστο ενώ λεπτομέρειες θα ανακοινώσει αύριο ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
«Είναι απρόοπτα κέρδη. Εκτιμώ ότι αυτή η διαταραχή θα ειναι προσωρινή αλλά και ένας μήνας υψηλών λογαριασμών για ένα νοικοκυριό που δοκιμάζεται ειδικά τον Αύγουστο που τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ.
«Ακόμη και ένα μήνα αν μπορούμε να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε».
«Ειπώθηκαν αδιανόητες
κουβέντες από τον κύριο Πολάκη»
«Είμαστε αντίπαλοι και όχι εχθροί με τα άλλα κόμματα. Λογικές “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν” δεν έχουν θέση. Προφανώς υπάρχει τοξικότητα και στην πατρίδα μας, ειπώθηκαν αδιανόητες κουβέντες από τον κύριο Πολάκη και συνεχίζει κανονικά σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Ο πολακισμός θα βρει θέση στο λεξικό του Μπαμπινιώτη. Ο κ. Αυγενάκης ετέθη εκτός κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Ξεκινώντας την συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης καταδίκασε την επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ και την χαρακτήρισε πολύ άγριο επεισόδιο, τονίζοντας πως η πολιτική βία δεν έχει χώρο στις δημοκρατίες.
Για τα αποτελέσματα των εκλογών είπε πως «Δεν είναι θέμα προσώπων. Είχα πει προεκλογικά πως δεν περιμένω το μήνυμα της κάλπης για να αντιληφθώ τα προβλήματα. Είμαστε κυβέρνηση που εκλέχθηκε για μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Αυτές υλοποιούμε με ορίζοντα τη τετραετία», σημείωσε.
«Οι πολίτες είχαν δυνατότητα να στείλουν μήνυμα και το έστειλαν: “Δεν αποσύρουμε την εμπιστοσύνη από τη ΝΔ, αλλά καθόμαστε στην άκρη και περιμένουμε να σας αξιολογήσουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές”. Προφανώς είναι θέμα και προσώπων και πολιτικών», είπε.
Για την υπόθεση Novartis δήλωσε πως πάνω σε ένα υπαρκτό σκάνδαλο διαφθοράς γιατρών χτίστηκε χυδαία πολιτική συνωμοσία και σήμερα αποκαλύπτεται ότι υπήρχαν και πάρα πολλά λεφτά, 56 εκατομμύρια δολάρια, αστρονομικό ποσό, προκειμένου κάποιοι να επιτελέσουν τον «ρόλο» τους ως προστατευόμενοι μάρτυρες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Μόνο που στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται να έχεις οικονομικό όφελος για να είσαι προστατευόμενος μάρτυρας. Και αν κάποιοι θεωρούν -που το θεωρούν, και δικαιολογημένα κατά την άποψή μου- ότι πρέπει να αξιοποιήσουν διατάξεις της Δικαιοσύνης, του Δικαίου μας, ώστε να ζητήσουν να αφαιρεθούν οι κουκούλες, πολύ καλά θα κάνουν, να το μάθουν αυτό, διότι δεν ξεχνάμε τι πήγε να γίνει το 2018. Βεβαίως, η δικαιοσύνη είναι η μόνη η οποία σε θέση να αφαιρέσει τις κουκούλες», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως νομίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν προφανή στοιχεία που της επιτρέπουν να κάνει κάτι τέτοιο.
Το «καλάθι» της ΔΕΘ
Σε ερώτηση αν θα ανακοινώσει πακέτο παροχών τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, υπογράμμισε:
«Μάλλον θα απογοητεύσω αυτούς, οι οποίοι περιμένουν ότι σήμερα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος να έρθουμε με ένα γενναιόδωρο πακέτο ως πρώιμος Άη Βασίλης να μοιράσει χρήματα που το κράτος δεν διαθέτει» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.
Επανέλαβε τη δέσμευση να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι στο τέλος της χρονιάς και για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε δύο δόσεις.
«Στηρίζουμε το εισόδημα των νοικοκυριών»
Σε σχέση με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια στα τρόφιμα σημείωσε πως πρόκειται για πανευρωπαϊκό πρόβλημα.
«Αρχίζουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση τιμών, αυτή είναι η πρώτη θετική ένδειξη. Εκτιμώ ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κι άλλο», είπε, σημειώνοντας πως «σε ένα βαθμό δούλεψαν τα μέτρα και οι παρεμβάσεις που έκανε η κυβέρνηση, οι οποίες – όπως είπε – «ήταν πολυ δραστικές για μια φιλελεύθερη κυβερνηση».
Παράλληλα σημείωσε πως ερευνώνται τα καρτέλ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία ενισχύεται με 50 ακόμη στελέχη και εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα.
«Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να πέσουν κατά 10% οι τιμές. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίζουμε το εισόδημα των νοικοκυριών. Κεντρικός στόχος πολιτικής μας η αύξηση των μισθών», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως ο κατώτατος αυξήθηκε περισσότερο από πληθωρισμό.
«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να μοιράσει χρήμα όπως επί covid, ήταν ειδικές συνθήκες τότε, οι οποίες – ευτυχώς θα έλεγα – έχουν παρέλθει».
Μιλώντας για το παράδειγμα της Ισπανίας, είπε ότι έδειξε οτι η μείωση του ΦΠΑ εχει προσωρινό όφελος μόνο. «Δεν θα το κάνουμε. Ξέρω οτι μπορεί να ακούγεται δυσάρεστο αλλά δεν μπορώ να υιοθετήσω ένα μέτρο που θεωρώ αναποτελεσματικό και θα στερήσει χρήματα από τον προϋπολογισμό».
«Μας απασχολούν οι τιμές στα ακτοπλοϊκά»
Μας απασχολεί πολύ το ζήτημα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, σημείωσε ακόμα, λέγοντας πως υπάρχουν περιπτώσεις με μονοπώλια.
«Δεν υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις από πέρσι, έχουμε όμως μια αύξηση σε σχέση με πριν 4 χρόνια. Μας απασχολεί, διότι θέλουμε οι συμπολίτες να μπορούν να κάνουν διακοπές οικονομικές», είπε.
«Το πρόβλημα στα νοσοκομεία
μπορεί να λυθεί χωρίς ακραία μέτρα»
Για τα κενά στα νοσοκομεία, είπε πως το ζήτημα μπορεί βραχυπρόθεσμα να λυθεί χωρίς ακραία μέτρα. «Υπάρχει πρόβλημα σε ορισμένα νοσοκομεία σε κάποιες ειδικοτητες πρωτίστως παθολογίας για να καλύψουμε εφημερίες. Με δύο εφημερίες το μήνα το ζήτημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Πριν από τα δραστικά μέτρα ζητώ να αναλογιστούν όλοι την κοινωνική ευθύνη», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Θα στηρίξω το υπουργείο Υγείας σε αυτή την επιλογή. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η πρόταση απο το Υπ. Υγείας. Κάνω μία τελευταία έκκληση και τονίζω ότι πρέπει να λυθεί συναινετικά. Διαφορετικά έχουμε εργαλεία ναι να το λύσουμε. Δύο με τρεις εφημερίες το μήνα τις οποίες πληρώνουμε αδρά», είπε απευθύνοντας τελευταία έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς για συναινετική λύση, ενώ δεν απέκλεισε την επίταξη.
«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για το Κυπριακό»
Για την θλιβερή επέτειο των 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο σημείωσε:
«Το Σάββατο θα είναι δύσκολη μέρα για τον ελληνισμό. Είναι όμως και μία ευκαιρία όπως κάθε τέτοια ημερομηνία, αναστοχασμού για τι και εμείς δεν κάναμε καλά».
«Ναι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα έχουμε ακόμα μία ευκαιρία οι δύο κοινότητες να κάτσουν στο τραπέζι για επανέναρξη συνομιλιών στο πλαίσιο αποφάσεων Συμβουλίου Ασφαλείας με όρους. Μια κυριαρχία, ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα, αυτές είναι έννοιες μη διαπραγματεύσιμες για το μέλλον της Κύπρου.
«Δεν θα γίνει βήμα προς την Ευρώπη αν η Βόρεια Μακεδονία δεν κάνει σαφή δήλωση για το όνομά της»
«Είχε προβλήματα η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν επιδέχεται αμφισβήτηση το erga omnes για την ονομασία χώρας», είπε αναφερόμενος στη Βόρεια Μακεδονία, προσθέτοντας ότι αυτό το κατέστησε σαφές στον πρωθυπουργό της χώρας εντός συνόδου στο ΝΑΤΟ.
«Δεν θα γίνει βήμα προς την Ευρώπη αν δεν γίνει σαφής δήλωση από την ηγεσία της χώρας για το όνομά της. Η Ελλάδα είναι τοποτηρητής της ευρωπαϊκής πορείας της Β. Μακεδονίας. Έχω σοβαρές επιφυλάξεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όχι όμως για το όνομα» σημείωσε.