Μισέλ Παουλάτο: Απίθανο να εκραγεί το Κολούμπο στο άμεσο μέλλον – Να είμαστε σε εγρήγορση
Μιλώντας στο CNN Greece, ο διακεκριμένος επιστήμονας τονίζει ότι είναι απίθανο να εκραγεί στο άμεσο μέλλον το ηφαίστειο του Κολούμπο αλλά υπογραμμίζει ότι «υπάρχει ανησυχία ότι η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη δόνηση».
«Για αυτό το λόγο, η κυβέρνηση έχει στείλει ομάδες πολιτικής προστασίας και έκλεισε τα σχολεία. Είναι συνετή κίνηση, αυξάνει την ετοιμότητα. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για ηφαιστειακή έκρηξη» αναφέρει ο κ. Παουλάτο, συμπληρώνοντας ότι είναι καλό να θυμόμαστε ότι τα σεισμικά σμήνη δεν οδηγούν πάντα σε ηφαιστειακές εκρήξεις, όπως είδαμε και στη Σαντορίνη το 2011.
«Απίθανο να εκραγεί στο άμεσο μέλλον»
«Έχουμε δημοσιεύσει αρκετές μελέτες για την υπόγεια δομή της Σαντορίνης και του Κολούμπο. Οι πιο σχετικές για να κατανοήσει κάποιος τη σημερινή κρίση είναι οι Schmid et al. (2022) και Chrapkiewicz et al. (2022). Δείξαμε ότι υπάρχει ένας μικρός θάλαμος μάγματος κάτω από το Κολούμπο, στον οποίο γίνονται μικρές “ενέσεις” νέου μάγματος τα τελευταία χρόνια. Αυτός ο μαγματικός θάλαμος είναι αρκετά μικρός, κάτω από ένα κυβικό χιλιόμετρο, και είναι απίθανο να εκραγεί στο άμεσο μέλλον αλλά το σύστημα είναι ενεργό και τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν γρήγορα» λέει στο CNN Greece o Μισέλ Παουλάτο.
Η περιοχή, όμως, έχει αρκετά ρήγματα που στο παρελθόν έχουν «δώσει» και μεγάλους σεισμούς.
«Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα δεν προέρχεται από το ηφαίστειο της Σαντορίνης ή το ηφαίστειο Κολούμπο. Αντίθετα είναι εστιασμένη στη ζώνη ρήματος Σαντορίνης – Αμοργού (σ.σ. δείτε το γράφημα). Αυτή η περιοχή έχει αρκετά ρήγματα που έχουν υπάρξει ενεργά στο παρελθόν και έχουν προκαλέσει κάποιους από τους μεγαλύτερους σεισμούς εκεί, μεταξύ των οποίων και η δόνηση των 7,1 Ρίχτερ στην Αμοργό το 1956» εξηγεί ο κ. Παουλάτο.
Και συνεχίζει:
«Οπότε υπάρχει ανησυχία ότι η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη δόνηση. Για αυτό το λόγο, η κυβέρνηση έχει στείλει ομάδες πολιτικής προστασίας και έκλεισε τα σχολεία. Είναι συνετή κίνηση, αυξάνει την ετοιμότητα. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για ηφαιστειακή έκρηξη».
Στη μελέτη τους για το Κολούμπο, οι ερευνητές αναφέρουν:
«Ο μαγματικός θάλαμος εκτείνεται περίπου δύο έως τέσσερα χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στο Κολούμπο – ένα υποβρύχιο ηφαίστειο κοντά στην Σαντορίνη της Ελλάδας (…). Αυτός ο θάλαμος αποτελεί σημαντικό κίνδυνο γιατί μπορεί να προκαλέσει ένα υψηλά εκρηκτική έκρηξη που θα προκαλέσει τσουνάμι στο σύντομο μέλλον. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι αντίστοιχοι θάλαμοι (σχετικά μικροί αλλά υψηλού τήγματος) μπορεί να μην έχουν ανιχνευτεί και σε άλλα ενεργά ηφαίστεια…»
«Είναι καλό να είμαστε σε εγρήγορση»
Η ελληνική σεισμολογική κοινότητα παρακολουθεί το σμήνος σεισμών στην περιοχή από την πρώτη στιγμή και αναφέρει πως οι δονήσεις έχουν αρχίσει να μετατοπίζονται βορειοανατολικά.
«Παρότι μια ηφαιστειακή έκρηξη δεν φαίνεται να είναι επικείμενη είναι καλό να είμαστε σε εγρήγορση, καθώς οι σεισμοί μπορούν να πυροδοτήσουν εκρήξεις. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η παρακολούθηση των σεισμών και η ανάλυση άλλων γεωφυσικών δεδομένων στη Σαντορίνη και το Κολούμπο. Εάν οι σεισμοί αρχίσουν να μετακινούνται κάτω από τα ηφαίστεια τότε οι πιθανότητες μιας έκρηξης θα αυξηθούν» αναφέρει ο ερευνητής του Ιμπίριαλ.
Και τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που όντως σημειωνόταν έκρηξη του Κολούμπο;
«Μια έκρηξη του Κολούμπο θα ήταν σχετικά μικρή αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές στην ανατολική ακτή της Θήρας. Είναι καλό να κρατάμε κατά νου ότι οι σεισμικά σμήνη δεν οδηγούν πάντα σε ηφαιστειακές εκρήξεις, όπως είδαμε και στη Σαντορίνη το 2011» απαντά ο κ. Παουλάτο.
«Έχουν γίνει πολλά βήματα για να βελτιωθεί η ετοιμότητα»
Πόσο προετοιμασμένη είναι, όμως, η επιστημονική κοινότητα και οι τοπικές Αρχές για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης ηφαιστειακής έκρηξης;
«Νομίζω ότι η κατανόηση των ηφαιστείων της Σαντορίνης και του Κολούμπο και των κινδύνων τους έχει βελτιωθεί πολύ την τελευταία δεκαετία. Οι τοπικές Αρχές έχουν κάνει πολλά βήματα για να βελτιώσουν την ετοιμότητά τους. Θα μπορούσαν να είναι λίγο πιο ανοιχτοί και να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία, ακολουθώντας το μοντέλο της ισλανδικής πολιτικής προστασίας. Κατά τη διάρκεια φυσικών φαινομένων όπως οι σεισμοί και οι εκρήξεις ηφαιστείων είναι σημαντικό να υπάρχει ένα καλά ενημερωμένο κέντρο πληροφοριών και λήψης αποφάσεων» καταλήγει λέγοντας ο Μισέλ Παουλάτο.