Νέα μελέτη συνδέει τις εκρήξεις θυμού των μικρών παιδιών με τη χρήση τάμπλετ
Σχεδόν όλοι οι γονείς μικρών παιδιών έχουν βιώσει εκρήξεις θυμού από τα τέκνα τους, είτε όταν πρέπει να ξυπνήσουν είτε όταν πρέπει να πάνε για ύπνο είτε όταν δεν τους αρέσει το φαγητό. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ένας πιθανός λόγος για τη συχνότητα των ξεσπασμάτων τους είναι η χρήση τάμπλετ.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics, δείχνει ότι η χρήση τάμπλετ από τα παιδιά στην ηλικία των 3,5 ετών σχετίζεται με μεγαλύτερο αριθμό εκφράσεων θυμού ένα χρόνο αργότερα. Επιπλέον, τα παιδιά που ήταν πιο επιρρεπή σε θυμό σε ηλικία 4,5 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεγαλύτερη χρήση τάμπλετ ένα χρόνο αργότερα (σε ηλικία 5,5 ετών), κάτι που δείχνει ότι η συσχέτιση μεταξύ της χρήσης τάμπλετ και του θυμού είναι αμφίδρομη. Η χρήση tablet στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να συμβάλει σε έναν κύκλο προβλημάτων στη συναισθηματική ρύθμιση, έγραψαν οι συγγραφείς.
Η έρευνά τους αφορούσε 315 γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας από τη Νέα Σκωτία του Καναδά. Οι ίδιοι γονείς έλαβαν μέρος στη μελέτη όταν τα παιδιά τους ήταν 3,5 ετών (το 2020), 4,5 ετών (το 2021) και 5,5 ετών (2022). Ανέφεραν οι ίδιοι τη χρήση τάμπλετ στα παιδιά τους και στη συνέχεια αξιολόγησαν την έκφραση θυμού των παιδιών τους χρησιμοποιώντας ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο που ονομάζεται Ερωτηματολόγιο Συμπεριφοράς Παιδιών.
Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των ετών αιχμής της πανδημίας Covid-19. Οι ερευνητές σημείωσαν αυτό το πλαίσιο και το γεγονός ότι η πανδημία εισήγαγε υψηλότερο στρες και διαταραχές στην καθημερινή ρουτίνα. Παρόλα αυτά, η αμφίδρομη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης τάμπλετ και της έκφρασης θυμού ήταν σημαντική και θα πρέπει να αποτελέσει προειδοποίηση για τους γονείς να προσέχουν τον χρόνο που αφιερώνουν στην οθόνη.
Τα τάμπλετ δεν είναι πιπίλες
Η Δρ. Leana Wen, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο George Washington εξήγησε στο CNNi ότι ένας λόγος για τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης αλλά και άλλων παρόμοιων, είναι ότι τα παιδιά πρέπει να μάθουν να αντιμετωπίζουν μόνα τους τα αρνητικά τους συναισθήματα. Πρέπει να περάσουν από αυτή τη διαδικασία ως μέρος της παιδικής τους ανάπτυξης, με τη βοήθεια των γονέων, των φροντιστών και των δασκάλων τους.
«Αν, αντίθετα, τους δοθεί ένα τάμπλετ, ένας υπολογιστής ή ένα smartphone σε μια προσπάθεια να τα ηρεμήσουν, δεν θα μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματα αυτά μόνα τους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα αργότερα στην παιδική και ενήλικη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του θυμού».
Ενώ στα τάμπλετ υπάρχουν ορισμένες εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν στη μάθηση και κάποια σχολεία τα χρησιμοποιούν στο πρόγραμμα διδασκαλίας τους, η νέα μελέτη καταδεικνύει ότι τα τάμπλετ, τα smartphones και άλλα ηλεκτρονικά μέσα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως πιπίλες. Δηλαδή δεν πρέπει να δίνονται στα παιδιά όταν κλαίνε και είναι αναστατωμένα, προκειμένου να τα ηρεμήσουν.
Δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται ως μπέιμπι σίτερ, στη θέση ενός ενήλικα που αλληλεπιδρά με το παιδί. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από την ενεργή κοινωνική εμπλοκή με άλλους, και ένα μεγάλο πρόβλημα με τις οθόνες – είτε πρόκειται για το παιχνίδι με εφαρμογές είτε για την παρακολούθηση ταινιών ή τηλεοπτικών εκπομπών – είναι ότι αντικαθιστούν την πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση με άλλα παιδιά και ενήλικες.
Με πληροφορίες από: New study links early childhood tablet use to anger outbursts by Katia Hetter, CNN