Κόσμος

Νέο δόγμα Πούτιν στον πόλεμο με Ουκρανία: Αλλαγή στόχων και χτυπήματα με «ακριβά» όπλα

Τα χτυπήματα των τελευταίων 48 ωρών στην ουκρανική επικράτεια δεν είναι «τυφλά» και δείχνουν για ακόμη μία φορά πως η Μόσχα αλλάζει και πάλι στρατηγική.

Τουλάχιστον 58 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες δύο ημέρες, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 300 σε μία περίοδο που η Ρωσία φαίνεται πως αλλάζει και πάλι στρατηγική στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Τα χτυπήματα σε Πολτάβα και Λβιβ έχουν γίνει με τρόπο ενδεικτικό του τι επιδιώκει σήμερα η Ρωσία και με ποιον τρόπο θα επιλέξει να πορευτεί, ειδικά στον χειμώνα που έρχεται νωρίτερα στα ανατολικά της Ευρώπης.

Για τη Μόσχα το μεγάλο πρόβλημα σήμερα χωρίς αμφιβολία και κυρίως χωρίς αμφισβήτηση από το Κρεμλίνο, είναι η εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ.

Εκεί επί του παρόντος δεν υπάρχει τρόπος και μέθοδος που να δώσει στον Πούτιν απαντήσεις, τόσο στα πεδία, όσο και στο εσωτερικό και τη ρωσική κοινή γνώμη.

Οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να μην έχουν καταφέρει ακόμη να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό της επαρχίας και να μη δείχνουν σημάδια συνέχειας της επιχείρησης εισβολής και σε άλλη ρωσική επαρχία, αλλά τα εδάφη που έχουν σήμερα στην κατοχή τους πολύ δύσκολα θα τα χάσουν.

Χτύπησε με προηγμένα όπλα σε Λβιβ και Πολτάβα

Ο Ρώσος πρόεδρος είναι αδύνατο να παραμείνει για πολύ άπραγος και είναι δύσκολο να βρει την πληθώρα τον όπλων που απαιτούνται για να πλήξει καίρια το Κίεβο. Οι δυνάμεις του είναι καθηλωμένες λόγω σκοπού στην ανατολική Ουκρανία όπου συνεχίζουν να παράγουν αποτελέσματα και σήμερα δεν υπάρχει βούληση να μετακινηθούν προκειμένου να «φράξουν» τον δρόμο στις ουκρανικές επιθέσεις εντός της Ρωσίας. Η Μόσχα όμως ήταν και είναι υποχρεωμένη να «υπηρετήσει» το δόγμα που η ίδια προβάλλει διαρκώς, αυτό της νίκης με κάθε κόστος απέναντι σε όλους.

Τα δύο χτυπήματα σε Λβιβ και Πολτάβα έχουν κοινά χαρακτηριστικά και μικρές παραλλαγές στην εκτέλεσή τους. Και στα δύο έχουν χρησιμοποιηθεί τα πιο προηγμένα και ακριβά πυραυλικά συστήματα αυτά που εδώ και καιρό η Μόσχα «κρατά» μόνο για ειδικές επιχειρήσεις.

Οι πύραυλοι που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι μεσαίου βεληνεκούς και το σημαντικότερο όλων στο ρωσικό στόχαστρο μπήκαν πέρα από στρατιωτικές υποδομές και κατοικημένες περιοχές.

Γιατί άλλαξε η… φιλοσοφία στους στόχους

Η Μόσχα μετά τις ενεργειακές υποδομές του Κιέβου σήμερα φαίνεται πως έχει στοιχεία και για συγκεκριμένες μονάδες του Ουκρανικού στρατού, οι οποίες μάλιστα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις μάχες.

«Οι αποθήκες drones αλλά και οι χώροι εκπαίδευσης χειριστών θα είναι όλο και πιο συχνά ρωσικοί στόχοι», αναφέρουν αναλυτές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Τα μεγάλα πλήγματα και η τεράστια πρόοδος που σημειώνει η Ουκρανία, τόσο στο κομμάτι των επιθέσεων, όσο και σε αυτό της μαζικής παραγωγής αξιόπιστων και κυρίως φθηνών όπλων, προβληματίζει σήμερα πολύ το Κρεμλίνο.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο φαίνεται πως έχει ληφθεί η απόφαση όσο κι αν είναι το κόστος αυτές ακριβώς οι υποδομές να βρεθούν άμεσα σε πρώτο πλάνο πριν οι καιρικές συνθήκες ή οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν κάποια διαχείριση.

Μετρούν δυνάμεις πριν από το πρώτο χιόνι

Η Μόσχα φαίνεται πως μετά από μία σημαντική περίοδο προέλασης και σημαντικών η αλήθεια είναι νικών, τόσο έναντι των Ουκρανών, όσο και των δυτικών συμμάχων της, σήμερα δείχνει να βρίσκεται ξανά σε μία κρίσιμη καμπή.

Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους έχουν δεδομένα και σημαντικά προβλήματα, αλλά έχουν καταφέρει να κερδίσουν ξανά ένα πλεονέκτημα που μόλις πριν από 60 ημέρες δεν είχαν: τον χρόνο.

Ο Ζελένσκι μάλιστα φαίνεται πως μαθαίνει από τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος και οχυρώνει και το εσωτερικό της Κυβέρνησής του. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας δεν θα προχωρούσε άλλωστε σε ανασχηματισμό και μάλιστα σε «ζωτικά» υπουργεία εάν δεν είχε επίγνωση πως από τη μία ο πόλεμος προκαλεί τεράστια κόπωση και αφήνει μεγάλα περιθώρια για φθορές.

Οι επόμενοι δύο μήνες μέχρι το πρώτο χιόνι στα πεδία θα είναι κρίσιμοι σε κάθε περίπτωση και μένει να φανεί εάν θα υπάρξουν γεγονότα που θα κρίνουν τη συνέχεια.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button