Ντ. Μπακογιάννη: Η Ελλάδα αποφασισμένη για ειρηνική συμφωνία στη μοναδική διαφορά με την Τουρκία
«Η Ελλάδα παραμένει αφοσιωμένη στην επίλυση εκκρεμών ζητημάτων με όλες τις γειτονικές χώρες μέσω ειρηνικών μέσων, πάντα σε αυστηρή συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) – και τα δύο είναι ζωτικής σημασίας για μια ναυτική χώρα όπως η δική μας», τόνισε η πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Σούδα.
«Τους τελευταίους 15 μήνες, οι διμερείς μας σχέσεις έχουν σημειώσει σημαντική βελτίωση. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου έχουν σταματήσει, ενώ σε πολιτικό επίπεδο έχουν πραγματοποιηθεί πολλαπλές συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ αυτών και ανάμεσα στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο Ερντογάν.
Η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας έχει ήδη αποδώσει θετικά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα στη μετανάστευση και τον τουρισμό» πρόσθεσε.
Επισήμανε δε, ότι αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν αισιοδοξία, ότι έχει δημιουργηθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για να αντιμετωπίσουμε πιο βαθιά πολιτικά ζητήματα.
«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να επιτύχει μια ειρηνική συμφωνία σχετικά για τη μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Ο απώτερος στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, βασισμένη στην αμοιβαία καλή πίστη, παρόμοια με τις συμφωνίες που έχουμε επιτυχώς διαπραγματευτεί με άλλες γειτονικές χώρες, όπως με την Ιταλία και την Αίγυπτο το 2020. Εάν οι διμερείς διαπραγματεύσεις δεν καταφέρουν να επιλύσουν το ζήτημα, η θέση της Ελλάδας παραμένει ότι πρέπει να παραπέμψουμε το θέμα της οριοθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.
«Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και γείτονες σε μια περιοχή γεμάτη προκλήσεις, πιστεύω ότι οι χώρες μας έχουν, τόσο ηθική, όσο και στρατηγική υποχρέωση να επιλύσουν αυτό το ζήτημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και να αφήσουν τις παλαιές διαφορές στο παρελθόν» υπογράμμισε.
Αναφερόμενη στην Ουκρανία, η πρώην υπουργός τόνισε ότι αν δεν υποστηρίξουμε την Ουκρανία στον αγώνα της ενάντια στη Ρωσία σε ουκρανικό έδαφος, σύντομα μπορεί να βρεθούμε να υπερασπιζόμαστε τους συμμάχους μας στο δικό τους έδαφος. «Αν επιτρέψουμε να πετύχει η αναθεωρητική επιθετικότητα του Πούτιν, αυτό θα ενθαρρύνει, όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και όλους όσοι επιδιώκουν να ξαναγράψουν το διεθνές δίκαιο με τη βία» τόνισε.
«Όταν υποστηρίζουμε την Ουκρανία δεν μπορούμε να συνάπτουμε συμφωνίες με την Ρωσία»
«Όταν υποστηρίζουμε με όλες μας τις προσπάθειες το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει απέναντι στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, επιβάλλοντας κυρώσεις και πληρώνοντας το τίμημα για τη στάση μας, δεν μπορούμε ταυτόχρονα να συνάπτουμε μακροχρόνιες ενεργειακές συμφωνίες με τον Πούτιν στις χώρες μας, ή να συμμετέχουμε σε διεθνή φόρα που εκείνος ηγείται. Παρόμοια, όταν οι σύμμαχοί μας, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δεσμεύουν τεράστιους πόρους, τόσο υλικούς, όσο και ανθρώπινους, για να καταπολεμήσουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις και να φέρουν σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, δεν μπορούμε να φιλοξενούμε τους ίδιους τρομοκράτες στη γη μας, πόσο μάλλον να τους χρηματοδοτούμε ή να τους εκπαιδεύουμε. Η υποστήριξη τρομοκρατών που δρουν ενάντια στα συμφέροντα των συμμάχων μας, όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τις χώρες που στοχεύουν, αλλά υπονομεύει και την ασφάλεια των ίδιων των συμμάχων μας» ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.
Τέλος για το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή είπε ότι είναι πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ως αξιόπιστος περιφερειακός συνομιλητής, η Ελλάδα λειτουργεί ως γέφυρα για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ με τη νότια γειτονιά του», ανέφερε.