ΟΗΕ: Ρεκόρ φονικών επιθέσεων κατά εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις – Στη Γάζα η πλειοψηφία
Ο ΟΗΕ καταδικάζει τις «απαράδεκτες» φονικές επιθέσεις, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε κοινοτοπία, εναντίον εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις: καταγράφτηκαν 280 θάνατοι στις τάξεις τους σε παγκόσμια κλίμακα το 2023, αριθμός ρεκόρ, το οποίο σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας — και το οποίο υπάρχει κίνδυνος να σπάσει το 2024.
«Η μετατροπή της βίας εναντίον εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε κοινοτοπία, καθώς και το γεγονός πως ουδείς λογοδοτεί, είναι (φαινόμενα) απαράδεκτα (…) κι εξαιρετικά επικίνδυνα για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, παντού», στηλίτευσε μιλώντας σήμερα (19/8) η Τζόις Μισούγια, υπηρεσιακή επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (UNOCHA) του ΟΗΕ, με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας Ανθρωπισμού.
Κάθε χρόνο, ο ΟΗΕ τιμά τη διεθνή ημέρα Ανθρωπισμού τη 19η Αυγούστου, την επέτειο της επίθεσης εναντίον των κεντρικών γραφείων του στη Βαγδάτη το 2003.
«Με 280 εργαζόμενους σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς να σκοτώνονται σε 43 χώρες την περασμένη χρονιά, το 2023 ήταν η πιο φονική χρονιά που έχει καταγραφτεί ποτέ για τη διεθνή ανθρωπιστική κοινότητα», καθώς σημειώθηκε αύξηση 137% σε σύγκριση με το 2022 (118 νεκροί), τόνισε το OCHA σε ανακοίνωσή του, βασιζόμενο στους αριθμούς της βάσης δεδομένων Aid Worker Security Database, η οποία συγκεντρώνει στοιχεία από το 1997.
Σύμφωνα με τους αριθμούς της, οι μισοί και πλέον από τους θανάτους του 2023 (163) καταγράφτηκαν στη Λωρίδα της Γάζας τους τρεις πρώτους μήνες του πολέμου του Ισραήλ και της Χαμάς, κυρίως σε ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Το Νότιο Σουδάν, όπου μαίνονται συγκρούσεις παρά το ότι επισήμως έχει τερματιστεί η εμφύλια σύρραξη, ιδίως ανάμεσα σε διαφορετικές φυλές, όπως και το Σουδάν, όπου μαίνεται πόλεμος δυο στρατηγών για την εξουσία από τα μέσα του Απριλίου του 2023, είναι οι άλλες δυο συγκρούσεις που αποδείχθηκαν εξαιρετικά φονικές για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις (34 και 25 θάνατοι αντίστοιχα).
Στην δεκάδα των χωρών με τους βαρύτερους απολογισμούς φιγουράρουν επίσης το Ισραήλ και η Συρία (7 θάνατοι στην καθεμιά), η Αιθιοπία και η Ουκρανία (6 θάνατοι στην καθεμιά), η Σομαλία (5), η ΛΔ Κονγκό και η Μιανμάρ (4 θάνατοι στην καθεμιά).
Ενώ οι 280 νεκροί του 2023 είναι ήδη «σκανδαλώδης» αριθμός, «το 2024 πιθανόν βρίσκεται ήδη στον δρόμο για να αποδειχθεί ακόμη πιο φονικό», προειδοποιεί με ανησυχία ο ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την Aid Worker Security Database, έχουν σκοτωθεί 176 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις από την 1η Ιανουαρίου ως την 9η Αυγούστου – οι 121 στα παλαιστινιακά εδάφη-, αριθμός υψηλότερος από τα σύνολα των προηγούμενων χρόνων (το προηγούμενο τέτοιο τραγικό ρεκόρ ανάγεται στο 2013, όταν είχαν καταγραφτεί 159 θάνατοι).
Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 280 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, στην πλειονότητά τους υπάλληλοι του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Δραματική έκκληση
Με αυτό το φόντο, οι επικεφαλής ανθρωπιστικών οργανισμών και οργανώσεων θα απευθύνουν σήμερα (19/8) κοινή επιστολή στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, αξιώνοντας «να τερματιστούν οι επιθέσεις εναντίον αμάχων», να εγγυηθούν «την προστασία όλων των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις», καθώς και να «λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι» για τους θανάτους, σύμφωνα με το OCHA, που καλεί το κοινό να συμμετάσχει στην εκστρατεία μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας την ετικέτα #ActforHumanity.
Θλιβερή επέτειος από το μακελειό στη Βαγδάτη
Κάθε χρόνο, ο ΟΗΕ τιμά τη διεθνή ημέρα Ανθρωπισμού τη 19η Αυγούστου, την επέτειο της επίθεσης εναντίον των κεντρικών γραφείων του στη Βαγδάτη το 2003.
Η βομβιστική επίθεση εκείνη είχε στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους, ανάμεσά τους στον Σέρζου Βιέιρα τζι Μέλου, τον ειδικό αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, κι είχε τραυματίσει άλλους περίπου 150 εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής, τόσο Ιρακινούς όσο και αλλοδαπούς.
Ενώ ο αριθμός των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχασαν τη ζωή τους σπάει ρεκόρ, η Aid Worker Security Database καταγράφει τουναντίον μείωση του αριθμού αυτών που απήχθησαν το 2023: έγιναν 91 απαγωγές. Αριθμός που είναι ο χαμηλότερος της τελευταίας πενταετίας, μετά το τραγικό ρεκόρ του 2022 (185).