Οικονομία

Οι αμερικανικές μετοχές χάνουν έδαφος μετά τις δηλώσεις Τραμπ για πιθανή ύφεση

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν πτώση τη Δευτέρα, συνεχίζοντας τις απότομες πωλήσεις που οδηγούνται από τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις των δασμών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Και οι τρεις βασικοί δείκτες άνοιξαν με απώλειες τη συνεδρίαση της Δευτέρας 10/3, μετά τη δήλωση του Τραμπ ότι η αμερικανική οικονομία θα δει «μια μεταβατική περίοδο» και δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει μια ύφεση.

Συγκεκριμένα, ο Dow άνοιξε περίπου 400 μονάδες ή 1% χαμηλότερα, προτού υποχωρήσει ελαφρώς. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 2% και ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 3,5%.

Οι τεχνολογικές μετοχές ηγήθηκαν του ξεπουλήματος, παρασύροντας τον Nasdaq σε διορθωτικό έδαφος. Η Tesla διολίσθησε περισσότερο από 8%, η Palantir έχασε κατά 7,5% και η Nvidia υποχώρησε κατά 5%.

Μέχρι το πρωί της Δευτέρας, η Tesla είχε διαγράψει τα κέρδη της από την επανεκλογή του Τραμπ τον Νοέμβριο.

Οι μετοχές έχουν υποστεί σφυροκόπημα μέχρι στιγμής αυτό το μήνα εν μέσω αβεβαιότητας γύρω από την πολιτική δασμών του Τραμπ, η οποία είναι σε εξέλιξη.

Ο S&P 500 διολίσθησε κατά 3,1% την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ απείλησε με μαζικούς δασμούς στις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό, αλλά στη συνέχεια ανακοίνωσε αναστολή μέχρι τις 2 Απριλίου.

Διπλασίασε τον δασμό σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές σε 20% από 10%, ενώ ένας δασμός 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 12 Μαρτίου. Επιπλέον, ο Τραμπ απείλησε την περασμένη εβδομάδα να θέσει σε ισχύ δασμό 250% στα γαλακτοκομικά προϊόντα του Καναδά και έναν «τρομερά υψηλό» δασμό στην ξυλεία του. Την Κυριακή δήλωσε στο Fox ότι οι δασμοί μπορεί ακόμη «να αυξηθούν όσο περνάει ο καιρός», σημειώνει το CNNi.

«Η συζήτηση για τους δασμούς είναι, με πολλούς τρόπους, χειρότερη από την εφαρμογή τους», δήλωσε ο David Bahnsen, επικεφαλής επενδύσεων στην Bahnsen Group. «Η συζήτηση για τους δασμούς, η ανατροπή, η κερδοσκοπία και το χάος απλώς ενισχύουν την αβεβαιότητα».

«Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τους δασμούς, αλλά αν ήμουν άνθρωπος που στοιχηματίζει θα έλεγα ότι θα επιμείνει αρκετά ώστε να προκαλέσει ζημιά στην οικονομική δραστηριότητα για τουλάχιστον ένα ή δύο τρίμηνα και τελικά να καταλήξει σε μια συμφωνία με διάφορες χώρες που θα κάνει όλους να αναρωτιούνται γιατί κάναμε όλη αυτή τη φασαρία», ανέφερε σε σημείωμά του τη Δευτέρα.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου διολίσθησε στο 4,218%, καθώς οι επενδυτές άρπαξαν κρατικά ομόλογα, σηματοδοτώντας ανησυχίες για την αβεβαιότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

Ενόψει αυτής της εβδομάδας, οι επενδυτές θα είναι συντονισμένοι με τα μηνιαία στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένονται την Τετάρτη και την Πέμπτη για να εκτιμήσουν αν ο πληθωρισμός παρέμεινε επίμονος τον Φεβρουάριο.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button