πολιτική

Παναγιωτόπουλος: «Σε ετοιμότητα η χώρα για τις προσφυγικές ροές από τον Λίβανο»

Αναμενόμενη είναι η αύξηση των προσφυγικών ροών από το Λίβανο, λόγω του πολέμου που έχει ξεσπάσει στην περιοχή, όπως επισημαίνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενημερώνοντας ότι η Ελλάδα θα πιεστεί από το νέο αυτό προσφυγικό κύμα, αλλά «ο βαθμός ετοιμότητας της είναι αρκετά καλός».

«Η στρατιωτική αναμέτρηση στο Λίβανο με τις χερσαίες επιχειρήσεις, είναι βέβαιο ότι θα αυξήσουν τις προσφυγικές ροές από αυτήν την εμπόλεμη ζώνη», ενώ συμπλήρωσε πως «είναι βέβαιο ότι κάποιοι από αυτούς θα επιζητήσουν να μετακινηθούν σε άλλες πιο ασφαλείς περιοχές. Ξέρουμε ότι έχει δημιουργηθεί ήδη ένα ρεύμα πίσω προς τη Συρία, από Σύρους που είχαν εκτοπιστεί παλαιότερα από τη χώρα τους».

«Είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν και ροές προς αλλού. Προς την Τουρκία που συνορεύει, ενδεχομένως τελικά και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε πρακτικό επίπεδο λοιπόν, περιμένουμε να υπάρξει πίεση και προς τη χώρα μας» εξήγησε στο OPEN.

Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για να ανταπεξέλθει;

Αναφερόμενος στο πόσο έτοιμη είναι η χώρα μας να ανταπεξέλθει στη φιλοξενία των προσφύγων και προσφυγισσών που θα έρθουν, απάντησε πως η Ελλάδα «έχει μια χωρητικότητα στις δομές. Αυτή τη στιγμή με 50%- 51% περίπου, δεδομένου ότι έχουμε κάποια αύξηση στις ροές στο τελευταίο διάστημα, φιλοξενεί γύρω στους 21.000 με 22.000».

«Αυτό το νούμερο με απλά μαθηματικά θα διπλασιαστεί» δήλωσε.

«Νομίζω ότι το σχέδιο μεταφοράς με όρους εκκένωσης του Λιβάνου, προσφύγων από την περιοχή εκείνη προς ευρωπαϊκές χώρες, θα γίνει με την εποπτεία και κάτω από την οργάνωση του μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανθρωπιστικές κρίσεις για τέτοιου είδους περιστάσεις. Επομένως, θα είναι ένα οργανωμένο σχέδιο».

«Άρα, αναμενόμενο η χώρα να υποστεί κάποια πίεση. Από κει και πέρα όμως και ο βαθμός ετοιμότητας της είναι αρκετά καλός» τόνισε.

«Όταν βομβαρδίζουν την περιοχή, δεν θα κάτσεις να θαφτείς κάτω από τα χαλάσματα»

Μιλώντας, δε για το δράμα των ανθρώπων αυτών απηύθυνε έκκληση: «Ας έρθουμε στη θέση κάποιων ανθρώπων γιατί έτσι θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη θέση τους».

Γιατί, όπως εξήγησε «όταν έρχονται τα τανκς και βομβαρδίζουν την περιοχή, δεν θα κάτσεις με την οικογένειά σου να θαφτείς κάτω από τα χαλάσματα. Θα σηκωθείς και θα φύγεις όπως μπορείς και θα γίνεις πρόσφυγας».

«Σε αυτούς τους ανθρώπους, όπως είχε συμβεί και στον πόλεμο της Ουκρανίας, η Ευρώπη δίνει το καθεστώς προσωρινής προστασίας. Είναι δηλαδή πρόσφυγες με καθεστώς προσωρινής προστασίας. Άρα υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν για να επιβιώσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button