Παπαδόπουλος στο CNN Greece: Δεν μπορούμε να μιλάμε για σεισμική ύφεση – Οι απαραίτητες προϋποθέσεις
![](https://kontasas.gr/wp-content/uploads/2025/02/803e2332-AP25034443061621-og-780x470.jpg)
Δεν μπορεί να γίνει ακόμη ασφαλής εκτίμηση για ύφεση του σεισμικού φαινομένου δηλώνει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο CNN Greece σχετικά με τις συνεχείς δονήσεις που ταλαιπωρούν τα νησιά της Σαντορίνης και της Αμοργού από τις αρχές Φεβρουαρίου. Παράλληλα, επισημαίνει ότι πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι ώστε να γίνει λόγος για εκτόνωση.
«Είχαμε μια ελπίδα ότι μπαίνουμε σε ύφεση τις τελευταίες ημέρες αλλά οι σεισμοί των 5 Ρίχτερ και η έντονη σεισμική δραστηριότητα που ξεπερνά και το όριο των 4 Ρίχτερ μας δείχνει ότι δεν είμαστε σε μια τέτοια φάση ακόμη, αυτή η μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας έχει παρέλθει» επισημαίνει συγκεκριμένα ο κ. Παπαδόπουλος
«Μετά τις 5 Φεβρουαρίου και παρά τον 5,3 υπάρχει μια σταθερότητα. Το μέσο μέγεθος των σεισμών έχει αρχίσει να μειώνεται όπως και το πλήθος. Δεν έχει τα επιθετικά χαρακτηριστικά που είχε πριν τις 5 Φεβρουαρίου. Ωστόσο το φαινόμενο θα συνεχιστεί το λιγότερο για 2 με 3 εβδομάδες και από εκεί και πέρα θα μπορούμε να εκτιμήσουμε αν και πότε έχουμε εκτόνωση της σεισμικής ακολουθίας».
«Πρέπει ή να έχουμε μείωση της συχνότητας των σεισμών ή του μεγέθους τους» επισημαίνει ο ίδιος. «Ένα από τα δύο αποτελεί προϋπόθεση ώστε να μιλήσουμε για ύφεση, ιδανικά θα θέλαμε και τους δύο παράγοντες να συντρέχουν» σημειώνει ακόμη ο κ. Παπαδόπουλος.
Άτοπο το «κατώφλι» των 6 Ρίχτερ
«Στις μέχρι στιγμής σιις επίσημες ανακοινώσεις των επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου, πουθενά δεν αναφέρεται άνω οροφή των 6 Ρίχτερ» αναφέρει ο ίδιος κάνοντας λόγο για «εκτιμήσεις επιστημόνων που δεν έχουν σαφή επιστημονική τεκμηρίωση και βάση».
«Πως μπορεί να μπει το όριο στα 5,5 ή τα 6 Ρίχτερ, πως ξέρουμε ότι ο σεισμός με μέγεθος 6 Ρίχτερ δεν αποκτά δυνατότητες διέγερσης και άλλων ρηγμάτων;» προσθέτει ο ίδιος και δηλώνει ιδιαίτερα επιφυλακτικός ως προς εκτιμήσεις που αφορούν το μέγεθος των σεισμών.
Τέλος, ο ίδιος συμπληρώνει πως όσα έχουν γίνει σε ό,τι αφορά την πρόληψη είναι όσα ενδείκνυνται και πως δεν υπάρχουν περισσότερα μέτρα να ληφθούν από όσα έχουν ήδη παρθεί σε αυτό το επίπεδο.
Χωρίς τέλος οι σεισμοί στις Κυκλάδες
Υπενθυμίζεται πως σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ανάφη στις 10.29 π.μ., ενώ 45 λεπτά αργότερα σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση 4,6 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, όπως αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Την ίδια ώρα μία νέα δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε ανοικτά της Αμοργού στις 03:14 τα ξημερώματα της Τετάρτης (12/02), ενώ ακολούθησαν δύο ακόμη σεισμικές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ. Στις 10.29 σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.