Επικαιρότητα
ΠΕΦ: Ναι στον έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης αλλά και στην επαρκή χρηματοδότηση
Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, επικροτεί την εφαρμογή των μέτρων ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης. Παράλληλα ωστόσο με τον έλεγχο της δαπάνης, η ΠΕΦ υποστηρίζει για πολλοστή φορά, πώς είναι αναγκαία η επιπλέον και επαρκής χρηματοδότηση.
Ειδικότερα, σε συνέχεια των ανακοινώσεων του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τον έλεγχο και τον εντοπισμό φαινομένων αδικαιολόγητης υπερσυνταγογράφησης από μερίδα του ιατρικού σώματος, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας σημειώνει τα εξής:
- Τα τελευταία πέντε τουλάχιστον χρόνια, η ΠΕΦ σταθερά επισημαίνει ότι, μαζί με τη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης, είναι απαραίτητο να εξορθολογιστεί η συνταγογράφηση και να ενταθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για το σύνολο των φαρμάκων. Όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
- Είναι σαφές ότι η πλήρης υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων, όπως η ολοκληρωμένη εισαγωγή φίλτρων και περιορισμών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η διασύνδεση των πρωτοκόλλων με τα αποτελέσματα διαγνωστικών εξετάσεων, η άμεση ενσωμάτωση των οδηγιών συνταγογράφησης και των περιορισμών που προκύπτουν από την αξιολόγηση και διαπραγμάτευση, καθώς και ο περιορισμός της αδόκιμης υποκατάστασης των οικονομικότερων φαρμάκων με νεότερα, ακριβότερα, μπορεί να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης και να βελτιώσει την αποδοτικότητα της φαρμακευτικής περίθαλψης και του συστήματος υγείας.
- Στο πλαίσιο αυτό, επικροτούμε τη διενέργεια ελέγχων στη συνταγογράφηση και συγχαίρουμε το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ για τον εντοπισμό ακραίων φαινομένων υπερσυνταγογράφησης, τα οποία και σαφώς καταδικάζουμε.
- Η ΠΕΦ αλλά και όλοι οι φορείς του φαρμάκου, είμαστε σύμμαχοι σε κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού της συνταγογράφησης και επιτάχυνσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που επιτρέπουν τον έλεγχο της δαπάνης, συμβάλλοντας με Τεχνική Βοήθεια και πόρους, όπου αυτό χρειάζεται. Είναι δεδομένο ότι η καταχρηστική συνταγογράφηση, εκτός από επικίνδυνη για την επάρκεια των φαρμάκων, οδηγεί στην πρόσθετη επιβάρυνση της Φαρμακοβιομηχανίας, αυξάνοντας περαιτέρω τα ήδη τεράστια clawback.
- Καθώς οι ανάγκες αυξάνονται διαρκώς, ο μόνος βιώσιμος τρόπος να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα φάρμακα στον Έλληνα ασθενή είναι η επαρκής χρηματοδότηση ταυτόχρονα με τον έλεγχο της δαπάνης.