πολιτική

Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση του Δημοσίου από τους πολίτες – Βήμα προς βήμα η διαδικασία

Δύο ερωτηματολόγια θα καλούνται να συμπληρώσουν οι πολίτες στην πλατφόρμα axiologisi.ypes.gov.gr., ένα για την χειμερινή και ένα για την θερινή περίοδο, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος παρουσιάζοντας τον μηχανισμό αξιολόγησης του Δημοσίου από τους Πολίτες.

Κατόπιν τούτου, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Λιβάνιος, ανέφερε ότι για την θερινή περίοδο, οι πολίτες μπορούν μέχρι τις 24/05 να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο, ενώ στις αρχές Ιουνίου θα εκδοθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε όλους.

Ως προς την φύση της αξιολόγησης, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι αυτή είναι μία αξιολόγηση όλων των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα. Υπάρχει και εσωτερική αξιολόγηση που αφορά τους υπαλλήλους και θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες.

Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση

Η αξιολόγηση θα γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά μέσω της εθελοντικής συμπλήρωσης ψηφιακού ερωτηματολογίου στη σελίδα axiologisi.ypes.gov.gr.

Το ερωτηματολόγιο θα αποτελείται από περίπου 50 ερωτήσεις και θα καλύπτει περίπου 45 υπηρεσίες και φορείς.

Οι συμμετέχοντες θα βαθμολογούν τις υπηρεσίες από 1, το χαμηλότερο, έως 10, το υψηλότερο, συμβάλλοντας στο ευρύτερο πλέγμα μέτρων αξιολόγησης που διαθέτει πλέον η πολιτεία.

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη Τύπου για την αξιολόγηση των υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης

TATIANA_BOLARI/EUROKINISSI

Δικαίωμα πρόσβασης

Στην αξιολόγηση θα μπορούν να λάβουν μέρος σχεδόν 5 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες και αλλοδαποί κάτοικοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας. Οι συμμετέχοντες θα συνδέονται με τους ατομικούς κωδικούς Taxisnet και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν τις απαντήσεις τους μόνο μία φορά.

Η υποβολή των απαντήσεων θα γίνεται ανώνυμα, με απόλυτη ασφάλεια. Τα μόνα στοιχεία που θα συλλέγονται είναι η ηλικία κάθε πολίτη που συμμετέχει και η περιοχή διαμονής τους, ώστε να γίνεται ανάλυση των απαντήσεων με βάση την ηλικιακή ομάδα και ανά Δήμο ή Περιφέρεια. Η μελέτη των στοιχείων θα είναι πολυεπίπεδη, με γεωγραφικά, ηλικιακά και υπηρεσιακά κριτήρια, για τον καλύτερο εντοπισμό των βελτιώσεων που απαιτούνται.

Τι μετρά η εφαρμογή

Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει υλικό για μεγάλους κεντρικούς φορείς, όπως ο e-ΕΦΚΑ και η ΑΑΔΕ, τα μέσα μεταφοράς, όσο και για πληθώρα υπηρεσιών ή χώρων που προσφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως η καθαριότητα, η ποιότητα των δρόμων, ο δημόσιος ηλεκτροφωτισμός, η διαθεσιμότητα χώρων στάθμευσης, οι παιδικές χαρές, οι υποδομές για πολίτες με αναπηρία και η μέριμνα για ζώα συντροφιάς.

Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να αξιολογήσουν εφαρμογές του gov.gr και ψηφιακές υπηρεσίες, σαν τις υπεύθυνες δηλώσεις και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Στο τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «η προσπάθεια αυτή στηρίζεται στην συμμετοχή του κόσμου προκειμένου να κάνουμε προτεραιοποίηση και ιεράρχηση των δράσεων που πρέπει να κάνουμε».

papastergiou

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου

TATIANA_BOLARI/EUROKINISSI

Τι ανέφερε ο Δημήτρης Παπαστεργίου

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος ανέφερε ότι « θα στέλνονται ειδοποιήσεις στο GOV Wallet, για να μπαίνουν οι πολίτες και να λένε την άποψη τους για τις κρατικές υπηρεσίες.

Εκτός του ερωτηματολογίου βρίσκονται οι δομές δημόσιας υγείας, για τις οποίες βρίσκεται σε φάση υλοποίησης μία ξεχωριστή μέθοδος αξιολόγησης».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button