Πώς «παγιδεύτηκαν» και πυροδοτήθηκαν οι χιλιάδες βομβητές της Χεζμπολάχ
Πληθαίνουν τα ερωτήματα μετά τις ταυτόχρονες εκρήξεις χιλιάδων βομβητών μελών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, με τους αναλυτές να προσπαθούν να «διαβάσουν» τα δεδομένα που έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, προκειμένου να ρίξουν φως στο πώς έγινε η παρέμβαση στις συσκευές μετατρέποντάς τες σε όπλα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το οποίο επικαλείται επιστολή της λιβανέζικης διπλωματικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, οι συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ είχαν παγιδευτεί προτού φθάσουν στη χώρα όπως προκύπτει από την προκαταρκτική έρευνα των υπηρεσιών ασφαλείας στη Βηρυτό.
Οι βομβητές κατά πάσα πιθανότητα παγιδεύτηκαν με εκρηκτική ύλη τοποθετημένη μέσα στις συσκευές εκτιμά ο ιδιοκτήτης εταιρείας ασφάλειας διαδικτύου και τεχνολογίας Νικόλαος Μαρκόπουλος μιλώντας στο CNN Greece. Η πυροδότηση τους μπορεί να έγινε είτε με την «απευθείας πυροδότηση των εκρηκτικών μηχανισμών με απομακρυσμένο έλεγχο, είτε με την ενεργοποίηση των συσκευών από τον χρήστη» εκτιμά ενώ στο βάζει στο κάδρο και ένα ακόμη σενάριο εκείνο του να χάκαραν το κέντρο εκπομπής του σήματος και να ειδοποίησε μαζικά τους παγιδευμένους βομβητές.
Οι αρχές του Λιβάνου αναφέρουν στην επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πώς τα εκρηκτικά τόσο στους παγιδευμένους βομβητές, όσο και τους φορητούς ασυρμάτους, πυροδοτήθηκαν μέσω της αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων στις εν λόγω συσκευές, ενώ δείχνουν ως «εγκέφαλο» των επιθέσεων το Ισραήλ. Από την πλευρά του, το Τελ Αβίβ δεν έχει σχολιάσει κάτι σχετικά με την πρωτοφανή επίθεση με τους βομβητές-βόμβες κατά στελεχών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Θεωρούσαν ασφαλή την επικοινωνία με βομβητές
Η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε ασύρματους βομβητές πολλά χρόνια καθώς θεωρούνται συσκευές χαμηλής τεχνολογίας και είναι λιγότερο εύκολο να χακαριστούν.
Είχε βασίσει ένα κομμάτι της κεντρικής επικοινωνίας του δικτύου της στους βομβητές θεωρώντας την μέθοδο αυτή «ασφαλή από την υπεροχή των ψηφιακών μέσων παρακολούθησης και υποκλοπών του Ισραήλ», εξηγεί ο Νικόλαος Μαρκόπουλος.
Αν δεν κλωνοποιήθηκαν με άλλες παγιδευμένες συσκευές τότε κάπου στην αλυσίδα «μεταξύ παραγωγής και παράδοσης στον τελικό αγοραστή οι συσκευές ανοίχτηκαν, παγιδεύτηκαν και αναπρογραμματίστηκαν», καταλήγει.
Η Χεζμπολάχ παρέδιδε τους νέους βομβητές Gold Apollo στα μέλη της λίγες ώρες πριν αρχίσουν να εκρήγνυνται ή ακόμη και αφού άρχισαν οι χιλιάδες εκρήξεις, σύμφωνα με δύο πηγές ασφαλείας στο Reuters.
Με εκρηκτικό PETN ανατινάχθηκαν οι βομβητές
Παραμένει μυστήριο το πότε οι βομβητές της Χεζμπολάχ μετατράπηκαν σε βόμβες.
Λιβανέζικη πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πώς οι μπαταρίες των γουόκι τόκι που ανατινάχθηκαν ήταν «παγιδευμένες» με το εκρηκτικό PETN. Η ανίχνευση του νιτρικού πενταερυθρίτη (PETN) είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Ο σκοπός της επίθεσης ήταν να παραλύσει το δίκτυο της Χεζμπολάχ και αυτό σύμφωνα με τον Νικόλαο Μαρκόπουλο φαίνεται «να επιτυγχάνεται με κύριο όπλο τον ψυχολογικό πόλεμο και το κλίμα ανασφάλειας» καταργώντας στην πράξη τις τηλεπικοινωνίες της Χεζμπολάχ.
Ολόκληρη η συνέντευξη
Τι είναι οι βομβητές; Πώς λειτουργούν και που τους χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ;
Οι βομβητές είναι ηλεκτρονικές συσκευές που παράγουν ήχους, σήματα ή εμφανίζουν σύντομα μηνύματα ειδοποιώντας τον χρήστη ότι κάποιος θέλει να επικοινωνήσει μαζί του. Είναι μια παρωχημένη τεχνολογικά λύση που στην αρχή ξεκίνησε ως αναλογική και μετέπειτα πέρασε στην ψηφιακή τεχνολογία. Προφανώς η Χεζμπολάχ είχε βασίσει ένα κομμάτι της κεντρικής επικοινωνίας του δικτύου της, μέσω των βομβητών θεωρώντας την μέθοδο αυτή ασφαλή από την υπεροχή των ψηφιακών μέσων παρακολούθησης και υποκλοπών του Ισραήλ.
Πώς παγιδεύτηκαν με εκρηκτική ύλη και με ποιο τρόπο πυροδοτήθηκαν;
Οι βομβητές κατά πάσα πιθανότητα παγιδεύτηκαν με εκρηκτική ύλη τοποθετημένη μέσα στις συσκευές. Η πυροδότηση τους μπορεί να έγινε είτε με την απευθείας πυροδότηση των εκρηκτικών μηχανισμών με απομακρυσμένο έλεγχο και ασχέτως των συσκευών, είτε με την ενεργοποίηση των συσκευών από τον χρήστη . Επίσης μπορεί να χάκαραν το κέντρο εκπομπής του σήματος και να ειδοποίησε μαζικά τους παγιδευμένους βομβητές.
Πώς οργανώθηκε η «Επιχείρηση Βομβητές» κατά της Χεζμπολάχ;
Εφόσον δεν υπάρχει μέχρι τώρα ένδειξη πως οι κανονικές μπαταρίες των συσκευών αυτών θα μπορούσαν να προκαλέσουν από μόνες τους τέτοιες εκρήξεις δεν αφήνουν και πολλά σενάρια που θα μπορούσε να γίνει αυτό μαζικά και σε τέτοιους αριθμούς. Πιθανώς αν δεν κλωνοποιήθηκαν οι συσκευές με άλλες παγιδευμένες όπου με κάποιο τρόπο παραδόθηκαν αυτοί στο δίκτυο της Χεζμπολάχ, τότε κάπου στην αλυσίδα μεταξύ παραγωγής και παράδοσης στον τελικό αγοραστή οι συσκευές ανοίχτηκαν, παγιδεύτηκαν και αναπρογραμματίστηκαν.
Πόσο χρόνος χρειάστηκε για την προετοιμασία της υβριδικής επίθεσης;
Η προετοιμασία τέτοιων επιθέσεων, ειδικά όταν πρόκειται για υβριδικές απαιτεί πολύ χρόνο όχι τόσο στην εκτέλεση αλλά στην οργάνωση και στην πληροφόρηση προηγουμένως . Απλά αναλογιστείτε πόσος καιρός χρειάστηκε για την διείσδυση σε φυσικά πρόσωπα , υποκλοπές επικοινωνιών, ψηφιακών μέσων μόνο για να έχουν ασφαλή επιβεβαίωση πως η πληροφορία ότι η Χεζμπολάχ θα προμηθευτεί τον Χ τύπο βομβητών είναι έγκυρη. Από την στιγμή λοιπόν που επιβεβαιώθηκε η πληροφορία και μέχρι και να προμηθεύσει κάποιος τους βομβητές στην Χεζμπολάχ σημαίνει πολύ αρκετό καιρό όπου από πριν είχαν φτιαχτεί οι μηχανισμοί παρείσδυσης, οι εταιρείες, η μεθοδολογία, το προσωπικό όλα προϋπήρχαν και ενεργοποιήθηκαν την σωστή στιγμή.
Από πού προήλθαν οι συσκευές;
Οι συσκευές αυτές πιθανότατα προέρχονταν από εξειδικευμένες στρατιωτικές πηγές ή μέσω διεθνών δικτύων με εταιρείες βιτρίνα που σχετίζονται με μυστικές υπηρεσίες. Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος προμήθειας ούτε η αλυσίδα διανομής, πιθανότατα να ήταν πολιτικός εξοπλισμός τροποποιημένος για στρατιωτική χρήση από εταιρεία που στήθηκε μόνο για αυτή την επιχείρηση και που και αυτή τα προμηθεύτηκε από τρίτη εταιρεία που δεν θα υπάρχουν καν ίχνη της πλέον.
Στην νέα επίθεση που σημειώθηκε δεν εξερράγησαν βομβητές, αλλά στρατιωτικοί ασύρματοι. Πώς δικαιολογούνται τόσα πολλά χτυπήματα την ίδια χρονική στιγμή;
Ανατινάχθηκαν άλλες ηλεκτρονικές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, ηλιακά πάνελ, αυτοκίνητα και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για επιλεγμένους ειδικά παγιδευμένους στόχους άρα ο κίνδυνος δεν πέρασε, δεν έληξε με μία επιχείρηση και ότι έχουν παγιδευτεί ακόμα περισσότερα αντικείμενα καθημερινής χρήσης και το γεγονό πως κανείς δεν ξέρει τι και πότε θα ανατιναχθεί φοβίζει τον οποιονδήποτε άνθρωπο. Αν ο σκοπός ήταν να παραλύσει το δίκτυο της Χεζμπολάχ αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται με κύριο όπλο τον ψυχολογικό πόλεμο και το κλίμα ανασφάλειας καταργώντας στην πράξη τις τηλεπικοινωνίες της Χεζμπολάχ.