Σαντορίνη: «Δεν έχει εξασθενίσει η σεισμική ακολουθία» – Τα σενάρια που εξετάζουν οι επιστήμονες
![](https://kontasas.gr/wp-content/uploads/2025/02/38a3b6b8-1655904-og-780x470.jpg)
Την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής κοινότητας δείχνει να έχουν κατασταλάξει στο σενάριο της εξασθένησης των φαινομένων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, ενώ η τελευταία μελέτη του ΕΚΠΑ στέκεται σε δύο σενάρια, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, σε ανάρτησή του επισημαίνει πως η σεισμική ακολουθία, δείχνει πως το φαινόμενο δεν έχει εξασθενήσει.
Μεταξύ άλλων, ο διδάκτωρ Γεωφυσικής και πρώην διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σημειώνει ότι η σεισμική ακολουθία όχι μόνο δεν έχει εξασθενήσει, αλλά και ότι έχει προσεισμικά χαρακτηριστικά που μπορεί να δώσει ένα κύριο σεισμό των 6 Ρίχτερ.
«Το πιο πιθανό είναι να δώσει η ρηξιγενής ζώνη ένα σεισμό της τάξης των 6R, αλλά οφείλουμε να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας και τη μικρή πιθανότητα η μεγάλη αυτή ρηξιγενής ζώνη να φτάσει το ταβάνι των 7R», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, αν γίνουν 6 Ρίχτερ στην περιοχή της ακολουθίας, ο σεισμός θα επηρεάσει περισσότερο την Οία, το τσουνάμι θα είναι μικρό, ενώ θα σημειωθούν σημαντικές κατολισθήσεις στα πρανή με στατικά προβλήματα σε μερικά κτήρια».
«Τι θα έκανα αν έμενα εκεί…»
Παράλληλα, δίνει τις δικές του συμβουλές προς τους κατοίκους των νησιών που βρίσκονται στο επίκεντρο των σεισμών:
«Αν έμενα εκεί τι θα έκανα: Εκτός από την πιστή εφαρμογή των μέτρων που πρότειναν οι επιτροπές. Θα εφάρμοζα τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης. Χθες είδα ένα ρεπορτάζ από μπαρ που τα μπουκάλια ήταν χωρίς κάποια στοιχειώδη προφύλαξη, ελεύθερα στα επάνω ράφια. Αν το σπίτι μου είναι παλιό ή αν υπάρχουν κάποιες εμφανείς (ακόμα και τριχοειδείς) ασυνέχειες στους τοίχους ζητάμε να το ελέγξει ένας μηχανικός. Αν το σπίτι μου είναι πάνω στο φρύδι θα πήγαινα να μείνω προς την ενδοχώρα».
Δύο τα σενάρια λέει η νεότερη ανάλυση του ΕΚΠΑ
Στο μεταξύ, η ανάλυση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, που δημοσιεύθηκε σήμερα, Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, περιγράφει την εκτίμηση ότι η σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη μεταξύ Σαντορίνης κι Αμοργού ενδέχεται να χαρακτηρίζεται από τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους.
Όσον αφορά τα ενδεχόμενα περαιτέρω εξέλιξης του φαινομένου, στην ανάλυση αναφέρεται ότι «αν και πιθανώς να πρόκειται για σμήνος που εμπεριέχει σεισμούς μεγάλων μεγεθών, συγκριτικά με άλλα πρόσφατα σεισμικά σμήνη στον Ελλαδικό χώρο, ένα ενδεχόμενο είναι να συνεχιστεί η δράση του με σταδιακά μικρότερα μεγέθη και μικρότερο πλήθος σεισμών, αλλά να διαρκέσει πολλούς μήνες, όπως στην περίπτωση του σεισμικού σμήνους της Θήβας. Η φαινομενική κορύφωση της δραστηριότητας στις 3 Φεβρουαρίου και η σταδιακή της μείωση έως τις 6 Φεβρουαρίου, συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Ωστόσο, ένα δεύτερο ενδεχόμενο, το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί, είναι το σμήνος αυτό να διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας έτσι έναν κύριο σεισμό, και στη συνέχεια η δραστηριότητα να πάρει τη μορφή μιας τυπικής μετασεισμικής ακολουθίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, το σεισμικό σμήνος που έχει προηγηθεί του κύριου σεισμού θα χαρακτηριστεί (εκ των υστέρων) ως προσεισμική ακολουθία».
Επιπροσθέτως, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση, η παρατηρούμενη σεισμική έξαρση που λαμβάνει χώρα εντός του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου, «δεν σχετίζεται άμεσα με κάποιο γνωστό ηφαιστειακό κέντρο, αλλά φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει ένα σύστημα κανονικών ρηγμάτων, διεύθυνσης ΝΔ-ΒΑ στη θαλάσσια λεκάνη της Ανύδρου».