πολιτική

Σε «λίμπο» η ΕΕ: Νέα σύνοδος για την Ουκρανία με τη συμμετοχή και της Ελλάδας

Όσα δεν κατάφεραν οι ευρωπαίοι ηγέτες μέσα σε τρία χρόνια πολέμου καλούνται να τα επιτύχουν υπό πίεση μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα. Κοινή γραμμή για την εξωτερική πολιτική, ρήτρα «εκτάκτου ανάγκης» και αύξηση των αμυντικών δαπανών, αναβίωση της αμυντικής βιομηχανίας και ενδεχομένως ανάληψη της ευθύνης για την ασφάλεια της Ουκρανίας με χερσαία στρατεύματα.

Ενιαία φωνή δεν υπάρχει, ούτε ισχυρή ηγεσία στις χώρες «ατμομηχανές» της Ευρώπης. Ηγέτες γκρινιάζουν ότι δεν προσκλήθηκαν στις διαβουλεύσεις για την ειρήνευση στην Ουκρανία και ότι παραγκωνίζονται, αλλά αν κάποιος θέλει να μιλήσει με την Ευρώπη για να την καλέσει, ποιόν πρέπει να πάρει; Η ρήση Κίσινγκερ «ποιον θα πρέπει να καλώ όταν θέλω να μιλήσω με την Ευρώπη;» επανέρχεται με οδυνηρό τρόπο στο προσκήνιο.

Γιατί δεν συγκαλείται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με κάθε τρόπο στέλνει το μήνυμα στους ομολόγους του πως πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουν στα βασικά και να εκπέμψουν το μήνυμα ότι η Ε.Ε. παίρνει στα σοβαρά την άμυνά της.

Για να μιλήσει όμως η Ένωση με ενιαία φωνή, χρειάζεται στην πραγματικότητα να λάβει χώρα μία έκτακτη σύνοδος κορυφής. Το πρόβλημα; Την Κυριακή στη Γερμανία γίνονται ομοσπονδιακές εκλογές με «συντελειακά» χαρακτηριστικά. Ο Όλαφ Σολτς βλέπει όπως όλα δείχνουν την έξοδο. Ποιός λοιπόν θα τοποθετηθεί εκ μέρους του Βερολίνου σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή, για την στάση που θα υιοθετήσει η Γερμανία απέναντι σε Ρωσία, Ουκρανικό, Ε.Ε., ΗΠΑ, στα θέματα δασμών αλλά και στο μέτωπο της κοινής ευρωπαϊκής Άμυνας;

Αλλά ακόμη και μετά τις γερμανικές εκλογές της Κυριακής, τι θα σημαίνει για την Ευρώπη η ενδεχόμενη εκλογική άνοδος του AfD το οποίο υποστηρίζει ο Elon Musk;

Όπως σημειώνει το Bloomberg ο πιθανός νικητής Φρίντριχ Μερτς του CSU θα χρειαστεί την υποστήριξη ενός ή περισσότερων κομμάτων για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία. Ο κίνδυνος είναι η Γερμανία να καταλήξει με ακόμη έναν συνασπισμό που θα δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της χώρας.

Σε κομμάτια η Ένωση

Το γεγονός πως οι μισές χώρες της Ένωσης συνήλθαν για να συζητήσουν για την Ουκρανία στο Παρίσι τη Δευτέρα και οι άλλες μισές σήμερα τα λέει όλα…

Ορισμένες χώρες εξέφρασαν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η προηγούμενη συνάντηση έγινε σε περιορισμένη σύνθεση αντί να αποτελεί πλήρη σύνοδο της ΕΕ, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ανοιχτά χθες κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υπογράμμισε ότι η Ευρώπη οφείλει να μιλά με μία φωνή, στόχος που δεν εξυπηρετείται από επιλεκτικά format συζήτησης ηγετών, ιδιαίτερα όταν από αυτά δεν προκύπτει ενιαία στάση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Με την τοποθέτηση αυτή συμφώνησαν πολλοί ηγέτες σημείωσαν κυβερνητικές πηγές.

Στη σημερινή σύνοδο σύμφωνα με το Reuters, έχουν προσκληθεί ευρωπαϊκές χώρες που δεν ήταν παρούσες στην πρώτη συνάντηση στο Ελιζέ, καθώς και ο Καναδάς. Συγκεκριμένα, η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Φινλανδία, η Ρουμανία, η Σουηδία και το Βέλγιο.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις πιθανές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, στην ανάγκη επιτάχυνσης των αμυντικών δαπανών της Ευρώπης και στην ταχύτερη ανταπόκριση της Ε.Ε., καθώς η αμερικανική κυβέρνηση εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για τον τερματισμό του τριετούς πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Οι ηγέτες καλούνται να τοποθετηθούν και επί της πρότασης για μία «δύναμη επιβεβαίωσης» στα μετόπισθεν μιας μελλοντικής «γραμμής εκεχειρίας» στην Ουκρανία. Ουσιαστικά δηλαδή, να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο που φέρεται να έχουν στείλει οι ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σχετικά με το πώς θα συμβάλουν στις εγγυήσεις «ασφαλείας» για την Ουκρανία. Την ίδια ώρα, η Ένωση πιέζεται να αναλάβει το πλήρες κόστος της στρατιωτικής βοήθειας στο Ζελένσκι.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα χαιρετίζει την πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις επενδύσεις στην άμυνα και επισημαίνει ότι είναι σημαντικό οι λεπτομέρειες να οριστικοποιηθoύν σύντομα.

Ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και θα επισκεφθεί τα εργοτάξια του Flyover και του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ και θα συνδεθεί από εκεί με το Παρίσι μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως και πολλές άλλες χώρες.

Συνομιλώντας με ηγέτες στο ΕΛΚ, χθες Τρίτη, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την άμυνα και πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button