Σε νέες εξετάσεις θα υποβληθεί ο Πάπας μετά την επέμβαση αφαίρεσης καρκινικού όγκου στον πνεύμονα

Σε σειρά λεπτομερών εξετάσεων θα υποβληθεί ο Πάπας Λέοντας ΙΔ’ ο οποίος υποβλήθηκε σε επέμβαση στον πνεύμονα προκειμένου να διαπιστωθεί ότι το αδεκαρκίνωμα με το οποίο διαγνώστηκε και αφαιρέθηκε δεν έχει κάνει μετάσταση και σε άλλα όργανα.
O Ποντίφικας θα παραμείνει στο νοσοκομείο τουλάχιστον μία εβδομάδα σύμφωνα με το Βατικανό προκειμένου να αναρρώσει πλήρως.
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στην καθολική πολυκλινική Αγκοστίνο Τζεμέλι της Ρώμης όπου υπάρχει ειδική πτέρυγα για τους εκάστοτε επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από την ομάδα θωρακοχειρουργικής του νοσοκομείου
Οι όζοι είναι αρκετά συνηθισμένοι και όχι απαραίτητα καρκινικοί, αλλά μετά την εξέτασή τους η ιατρική ομάδα επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για πνευμονικό αδενοκαρκίνωμα, «όπως υποψιάστηκαν οι προεγχειρητικές εξετάσεις», ανέφερε το Βατικανό.
Το Βατικανό τόνισε ότι ο Ποντίφικας, ο οποίος γενικά θεωρείται ότι είναι σε καλή φυσική κατάσταση, δεν είχε συμπτώματα λοίμωξης ή ασθένειας.
Η επέμβαση δρομολογήθηκε τη δεδομένη χρονική στιγμή επειδή ο Πάπας επρόκειτο να ταξιδέψει στη Λατινική Αμερική στις αρχές Νοεμβρίου και ήταν πρόθυμος να τηρήσει αυτό το σχέδιο.
Το ταξίδι είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή περιλαμβάνει επίσκεψη στο Περού, όπου ο ποντίφικας ήταν ιεραπόστολος και στη συνέχεια επίσκοπος για πολλά χρόνια.
Ανησυχία στον καθολικό κόσμο
Η είδηση έχει συγκλονίσει τους Καθολικούς σε όλο τον κόσμο.
«Ανησυχώ; Ναι, γιατί σίγουρα δεν περίμενα κάτι τέτοιο», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη (13/10) ο Γραμματέας του Βατικανού, Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν.
Συμφώνησε ότι η είδηση ήταν σαν «κεραυνός εν αιθρία», αλλά είπε ότι οι καρδινάλιοι είχαν εντυπωσιαστεί από τη «γαλήνη» του Πάπα και ήταν σίγουροι για την ανάρρωσή του.
Έξω από το Νοσοκομείο Τζεμέλι, το οποίο έχει περιθάλψει αρκετούς Πάπες και φιλοξενεί ένα μεγάλο άγαλμα του Ιωάννη Παύλου Β’, αρκετοί πιστοί τον περίμεναν και παρέμειναν για αρκετές ώρες μετά την εισαγωγή του.
Το Βατικανό θα συνεχίσει να λειτουργεί όσο ο Πάπας βρίσκεται στο νοσοκομείο, αν και οτιδήποτε απαιτεί την υπογραφή του θα πρέπει να αναβληθεί.
Το Βατικανό δεν έχει συγκεκριμένους κανόνες για το πώς μεταβιβάζεται η ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας σε περίπτωση που ο Πάπας είναι ανίκανος. Ακόμα κι αν είναι αναίσθητος και υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση, ο ποντίφικας διατηρεί πλήρη παπική εξουσία.
Τόσο ο Πάπας Φραγκίσκος όσο και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ εξέδωσαν νόμους και δηλώσεις ενώ νοσηλεύονταν. Οι καθημερινές λειτουργίες του Βατικανού χειρίζονται ήδη από ξεχωριστή ομάδα.



