Σε «τροχιά» η απόκτηση του πρώτου ελληνικού στρατιωτικού δορυφόρου
Πιο κοντά στην απόκτηση του πρώτου της στρατιωτικού δορυφόρου βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς, πριν από μία περίπου εβδομάδα τα Υπουργεία Άμυνας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έκαναν το πρώτο βήμα αποστέλλοντας πρόσκληση στη διαστημική βιομηχανία για υποβολή πληροφοριών (Request for Information – RFI) σε σχέση με το σχεδιασμό, την κατασκευή και την λειτουργία ολοκληρωμένου Τηλεπικοινωνιακού Δορυφορικού Συστήματος.
Η προσθήκη του ελληνικού δορυφόρου στην φαρέτρα της χώρας μας έχει ως απώτερο σκοπό την κάλυψη τηλεπικοινωνιακών αναγκών τόσο του υπουργείου Άμυνας αλλά και δυνητικά άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συζητήθηκαν θέματα επικοινωνιών των ενόπλων δυνάμεων κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας,, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού, Δημητρίου Χούπη και του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΘΑ Αντώνη Οικονόμου, με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και τον υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη.
Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την πρόθεση της Ελλάδας να αποκτήσει τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο με τον ίδιο να δηλώνει πώς τα θέματα επικοινωνιών των ενόπλων δυνάμεων «αποτελούν σημαντικό τμήμα της Ατζέντας 2030».
Τι αναφέρεται στο RFI (αίτημα υποβολής πληροφοριών)
Το Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας (ΥΠ) συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε όλα τα διαστημικά προγράμματα και δραστηριότητές για την κάλυψη εθνικών αναγκών και απαιτήσεων. Οι υπηρεσίες MILSATCOM συνδέονται άμεσα με τον πυλώνα ασφάλειας, αυτονομίας και ανάπτυξης ικανοτήτων της εθνικής στρατηγικής για το διάστημα.
Αυτή η στρατηγική περιστρέφεται γύρω από τους ακόλουθους στόχους:
1. Ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας και άμυνας, ιδίως με την αξιοποίηση και την ανάπτυξη διαστημικής υποδομής. Διασφάλιση εθνικής αυτονομίας σε θέματα ασφάλειας (π.χ. έλεγχος των συνόρων, διαχείριση κρίσεων και καταστροφών ) με την ανάπτυξη αυτόνομων ικανοτήτων για την ανταπόκριση στην εθνική ασφάλεια και
ανάγκες ασφαλείας.
2. Ανάπτυξη της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας. Μεγιστοποίηση της ενσωμάτωσης των ελληνικών επιχειρήσεων στο ευρωπαϊκό τοπίο διαστημικής βιομηχανίας. Στόχος είναι η δημιουργία μίας βιώσιμης ανταγωνιστικής ελληνικής βιομηχανίας
3. Υποστήριξη της διαστημικής έρευνας και καινοτομίας.
Οι σχετικές στρατηγικές είναι:
1. Ανάπτυξη εθνικού δορυφόρου MILSATCOM. Επίτευξη αυτόνομων ικανοτήτων ανταπόκρισης σε εθνικές και ευρωπαϊκές στρατιωτικές και κυβερνητικές ανάγκες.
2. Επίγεια υποδομή. Αξιοποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη υφιστάμενων υποδομών (εθνικής ιδιοκτησίας σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων σταθμών οπτικής επικοινωνίας).
3. Ευθυγράμμιση χρηστών (υπουργεία).
Οι ελληνικές επιδιώξεις
Μία από τις βασικές επιδιώξεις είναι η ανάπτυξη εθνικού δορυφόρου MILSATCOM (Military Satellite Communications) ώστε η χώρα να καλύψει εθνικές και ευρωπαϊκές στρατιωτικές και κυβερνητικές ανάγκες και να αποκτήσει επίγεια υποδομή (εθνικής ιδιοκτησίας σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων σταθμών οπτικής επικοινωνίας) . Στόχος είναι η ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας και άμυνας, ιδίως με την αξιοποίηση και την ανάπτυξη διαστημικής υποδομής όπως και η διασφάλιση εθνικής αυτονομίας σε θέματα ασφάλειας (π.χ. έλεγχος των συνόρων, και διαχείριση κρίσεων) αλλά και η ανάπτυξη της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας με την υποστήριξη της διαστημικής έρευνας και καινοτομίας.
Με την υποβολή πληροφοριών (RFI ) τα Υπουργεία Άμυνας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ζητούν μεταξύ άλλων πληροφορίες για τις εταιρίες που θα μπορούσαν να έχουν συμμετοχή στο έργο και τις δυνατότητες τους. Επιπρόσθετα, υπογραμμίζεται πώς το ποσοστό της εμπλοκής της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας και οι συνέργειες πρέπει να δηλωθούν με σαφήνεια και να είναι οι μέγιστες δυνατές. Η προθεσμία για την αποστολή απαντήσεων είναι η 30/9/2024.
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση του προγράμματος των μικροδορυφόρων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ύψους 200 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.