Σούπερ μάρκετ: Πώς θα κινηθούν τιμές και κατανάλωση το 2025 – Τα «αγκάθια» και ο ρόλος του τουρισμού
Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία τόσο της Εurostat, όσο και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, στην παρούσα φάση εμφανίζεται σχεδόν μηδενικός, κάτι που σημαίνει ουσιαστικά, σταθεροποίηση των τιμών, στα υψηλά πάντως επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί εν μέσω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων των τελευταίων ετών.
Ωστόσο, παρά την αποκλιμάκωση των τιμών σε ορισμένα είδη διατροφής, οι ανατιμήσεις δεν έχουν σταματήσει στο σύνολό τους. «Υπάρχουν προϊόντα που ”ανεβαίνουν” και προϊόντα που ”κατεβαίνουν”» σημείωσε χαρακτηριστικά στο περιθώριο της HORECA μιλώντας σε δημοσιογράφους, o πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας και επικεφαλής της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ, Αριστοτέλης Παντελιάδης.
Οι «πιέσεις» από καφέ, κακάο και κρέας
Ο καφές και το κακάο, αποτελούν δύο πρώτες ύλες που, λόγω της μεγάλης ανόδου στις διεθνείς τιμές τους, επηρεάζουν αυτή τη στιγμή αρκετά προϊόντα που πωλούνται στα ράφια του σούπερ μάρκετ. «Έχουμε πρόβλημα στην παγκόσμια παραγωγή κακάο και καφέ και δυστυχώς, ειδικά το κακάο, είναι στη βάση της αλυσίδας, καθώς πολλά προϊόντα το χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη» εξήγησε ο κ. Παντελιάδης. Όπως φαίνεται μάλιστα, οι πιέσεις αυτές θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες εν μέσω των εκτιμήσεων για μειωμένη παραγωγή και τη φετινή χρονιά στις χώρες που αποτελούν τους κυριότερους προμηθευτές παγκοσμίως. Ακόμη ένα προϊόν στο οποίο εστίασε σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις, είναι το κρέας, ειδικά το μοσχαρίσιο, επισημαίνοντας το πλήγμα στην παραγωγή σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Από την άλλη πλευρά, στο ελαιόλαδο το οποίο είχε αναδειχθεί «πρωταθλητής» των ανατιμήσεων τα τελευταία χρόνια, η εικόνα που περιέγραψε ο κ. Παντελιάδης, είναι πιο αισιόδοξη, με τις τιμές πλέον να κινούνται πτωτικά, όπως είπε.
Συνολικά πάντως για το τρέχον έτος, ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «η χρονιά θα κινηθεί σε πάρα πολύ χαμηλό πληθωρισμό. Δεν ξέρω αν θα μείνει στο μηδέν ή θα είναι λίγο θετικός αλλά πιστεύω ότι θα είναι πάρα πολύ χαμηλός στα τρόφιμα».
Πάντως ο κ. Παντελιάδης επανέλαβε ουσιαστικά πως οι τιμές δεν μπορούν να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα εκτιμώντας πως, «συνολικά δεν μπορεί να υπάρξει αρνητικός πληθωρισμός καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικοί παράγοντες κόστους» όπως η ενέργεια, τα ενοίκια, τα επιτόκια αλλά και οι μισθοί, οι οποίοι επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις.
Το «στοίχημα» της κατανάλωσης και ο ρόλος του τουρισμού
Σε ό,τι αφορά την έως τώρα πορεία στις αρχές του νέου έτους ο κ. Παντελιάδης σημείωσε ότι ξεκίνησε ικανοποιητικά για τον κλάδο και οι όγκοι πωλήσεων εμφανίζονται ελαφρώς αυξημένοι.
Ζητούμενο αλλά και «στοίχημα» για το οργανωμένο λιανεμπόριο παραμένει η κατανάλωση και σε αυτό, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει ο τουρισμός. «Σε επίπεδο αριθμού τουριστών εκτιμώ ότι θα πάμε πολύ καλά και μπορούμε να κινηθούμε και προς νέο ρεκόρ» σημείωσε. Εκείνο ωστόσο που έχει σημασία, όπως υπογράμμισε, είναι η κατανάλωση. «Φοβάμαι ότι ο Ευρωπαίος τουρίστας θα είναι διστακτικός – όπως και το καλοκαίρι που προηγήθηκε – θα έρθει και δεν θα ξοδέψει πολλά. Άρα θα είναι και πάλι μια χρονιά λίγο συγκρατημένη» εκτίμησε ο κ. Παντελιάδης.
Σχετικά με τις καταναλωτικές συνήθειες που επικράτησαν στα σούπερ μάρκετ το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον ίδιο, οι επισκέψεις «πύκνωσαν» ελαφρώς αλλά αντίστοιχα μειώθηκαν οι δαπάνες σε κάθε επίσκεψη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πίεση που δέχεται το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών είναι εμφανής κατά τις αγορές τους στο σούπερ μάρκετ: στις αρχές του μήνα όταν καταβάλλονται οι μισθοί, οι πωλήσεις ενισχύονται και αντίστοιχα, προς το τέλος, όταν εξαντλούνται τα χρήματα των καταναλωτών, φθίνουν.
«Όταν τα λεφτά τελειώνουν για το τρόφιμο που αποτελεί βασική ανάγκη, αυτό δεν είναι καλό σημάδι» σημείωσε ο κ. Παντελιάδης προσθέτοντας: «Αν δούμε τη συνολική εικόνα, υπάρχει ένα μέρος της κοινωνίας που πάει πάρα πολύ καλά. Η οικονομία αναπτύσσεται, κάποιοι έχουν περισσότερα λεφτά να ξοδέψουν. Υπάρχει επίσης ένα μέρος της κοινωνίας που πιέζεται και τα βγάζει πέρα. Και υπάρχει και ένα ποσοστό, το οποίο πραγματικά πιέζεται».