πολιτική

Σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας: Μείωση διοδίων κατά 17% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Τη μείωση της τιμής των διοδίων στην Πελασγία κατά 17% ανακοίνωσε από το Κιλελέρ ο πρωθυπουργός, κατά την περιοδεία του στη Θεσσαλία. Το απόγευμα της Δευτέρας (2/9), ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην παρουσίαση του σχεδίου ανασυγκρότησης της περιοχής, έναν χρόνο μετά από τη μεγάλη καταστροφή από τα ακραία καιρικά φανόμενα. «Έχουν γίνει πολλά πράγματα και θα γίνουν και άλλα» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Εργαστήκατε σκληρά πρώτα για να ανατάξουμε τις μεγάλες ζημιές αλλά και για τον σχεδιασμό μακροπρόθεσμων λύσεων για να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά παρόμοια καταστροφή». Τόνισε την ανάγκη να μπουν οι βάσεις για ορθολογική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού.

Παράλληλα σημείωσε τις συνομιλίες που είχε σε τρία επίπεδα:

Τα έργα που κάνει η Περιφέρεια, προσωρινές και γρήγορες αλλά σημαντικότατες παρεμβάσεις για χειμάρους, ρέματα κλπ.

Δεύτερο πεδίο παρέμβασης τα έργα που γίνονται στα βουνά με στόχο να συγκρατήσουν τα νερά και να καθυστερήσοουν την ορμή του νερού. «Έργα που μπορεί να υλοποιηθούν σχετικά γρήγορα για τα οποία είναι εξασφαλισμένη χρηματοδότηση με πολύ μεγάλο όφελος» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

Θέλω όμως επίσης να ξεκινήσω λέγοντας κύριε Περιφερειάρχα, ότι ένα χρόνο μετά από αυτήν την πολύ μεγάλη καταστροφή, την μεγαλύτερη φυσική καταστροφή σχετιζόμενη με την κλιματική κρίση που έχει βιώσει ποτέ η χώρα μας, έχουν γίνει πολλά πράγματα, έχουν να γίνουν πολλά περισσότερα και θα μιλήσουμε για αυτά.
Αλλά πρώτα και πάνω απ όλα θέλω να σας ευχαριστήσω την τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, αλλά και πρώτα και πάνω απ όλα τους ίδιους τους κατοίκους της Θεσσαλίας.

Εργαστήκαμε και εργαστήκατε πάρα πάρα πολύ σκληρά για να μπορέσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα πρώτα να ανατάξουμε έστω και προσωρινά τις μεγάλες, τις πρωτοφανείς ζημιές που έγιναν, αλλά ταυτόχρονα να εργαστούμε και να σχεδιάσουμε μακροπρόθεσμες λύσεις σε βάθος χρόνου, που θα μας επιτρέψουν με αρκετή βεβαιότητα να ισχυριστούμε ότι μια τέτοια καταστροφή Δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά. Είναι η πολλοστή φορά που επισκέπτομαι τη Θεσσαλία. Το γνωρίζετε καλά και είχαμε την ευκαιρία σε προηγούμενες παρουσιάσεις να μιλήσουμε και για την άμεση αποκατάσταση, την κρατική αρωγή, όπως αυτή δρομολογείται υπό την εποπτεία του κ. Χατζόπουλου.

Και γνωρίζω πολύ καλά ότι παρά τα σημαντικά ποσά τα οποία ήδη έχουν εκταμιευθεί, πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα για να μπορέσουμε να καλύψουμε όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι επλήγησαν. Αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι μια διαδικασία πρωτοφανούς περιπλοκότητας, επειδή κάθε υπόθεση έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Είχαμε την ευκαιρία μαζί με το Υπουργείο Υποδομών να παρουσιάσουμε τα μεγάλα έργα υποδομής που αφορούν τους δρόμους, τα τρένα, τα σχολεία ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ήδη δρομολογούνται άμεσα, ξεκινώντας με τα σχολεία.

Είχα την ευκαιρία σήμερα να επισκεφθώ το 1ο Δημοτικό Σχολείο στη Φαρκαδόνα και να διαπιστώσω τι σημαίνει παρέμβαση σε ένα παλιό κτήριο το οποίο έχει πλημμυρίσει. Πως όχι απλά το τάσσομαι, αλλά το κάνουμε και πιο ασφαλές για να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σχολικού πληθυσμού.

Και σήμερα είμαστε εδώ να μιλήσουμε στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδίου ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας για τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού, για το τι πρέπει να γίνει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, έτσι ώστε αφενός να αποτρέψουμε νέα πλημμυρικά φαινόμενα και και για καταιγίδες μικρότερης έντασης από αυτή του Ντάνιελ που μετά βεβαιότητας θα έχουμε, αλλά και θέλω να δώσω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό.

Να μπορέσουμε επιτέλους να βάλουμε τις βάσεις για μια σωστή και ορθολογική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού. Διότι όπως είπε και ο Κώστας δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 85% της κατανάλωσης νερού στη χώρα προορίζεται ουσιαστικά για ανάγκες άρδευσης και προφανώς στη Θεσσαλία. Σε αυτό έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Είχαμε την ευκαιρία πριν και θα προσπαθήσω να συνοψίσω λίγο αυτά τα οποία είπαμε να μιλήσουμε σε τρία επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο, τα έργα τα οποία διεξάγει η Περιφέρεια. Προσωρινές και γρήγορες αλλά σημαντικότατες παρεμβάσεις που αφορούν χειμάρρους, ρέματα, αναχώματα. Έργα τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί και τα οποία δρομολογούνται με μια γενναία χρηματοδότηση από το κράτος προς την Περιφέρεια. Πάντα, πάντα καθ υπόδειξη.

Ανοίγω μια παρένθεση των ειδικών και της εταιρείας στην οποία προΐσταται ο Μίλτος Μουτζούρης, τον οποίον τον γνωρίζετε πια καλά, διότι έχει κάνει τη Θεσσαλία δεύτερο σπίτι του. Γιατί κρίνω τόσο σημαντική αυτήν την επιστημονική υποστήριξη; Γιατί έχω ακούσει και διάφορα σχόλια κριτικής κακοπροαίρετα για τους δήθεν Ολλανδούς, οι οποίοι έρχονται να μας υποδείξουν. Ο Μίλτος μόνο Ολλανδός δεν είναι.

Όπως έχετε διαπιστώσει, χρειαζόμαστε βαριά τεχνοκρατική και επιστημονική υποστήριξη από εταιρείες και από ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο και οι οποίοι συνεργάζονται απόλυτα. Και θέλω να το τονίσω αυτό με τους δικούς μας επιστήμονες και με την Περιφέρεια, διότι όλα αυτά τα έργα τα οποία έχουμε δρομολογήσει, δεν είναι έργα τα οποία τα σχεδιάσαμε σε κάποιο γραφείο.

Είναι έργα τα οποία συζητήθηκαν στο πεδίο με εκτεταμένες επισκέψεις και τα οποία βρίσκουν απολύτως σύμφωνη και την Περιφέρεια και τους ειδικούς τους οποίους έχουμε εδώ. Άρα τα πρώτα έργα παρεμβάσεις, εξαιρετικά σημαντικά έργα τα οποία δρομολογεί η Περιφέρεια, ήδη τα βλέπετε στο πεδίο, θα εκδηλώνονται και μέσα στους επόμενους μήνες. Είναι έργα τα οποία πολλά χρονίζουν. Ενδεχομένως κάποια να μην είχαν γίνει και ποτέ.

Και είναι τα έργα της άμεσης, της άμεσης προστασίας απέναντι σε ενδεχόμενα νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Το δεύτερο πεδίο παρέμβασης και θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο σε αυτό, γιατί αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία, είναι τα έργα για τα οποία μας μίλησε ο Θοδωρής ο Σκυλακάκης. Είναι έργα τα οποία μπορεί να μην τα δούμε ποτέ γιατί γίνονται πάνω στα βουνά.

Πολλά μικρά έργα είδατε οπτικοποιημένο; Γιατί μιλάμε για αυτούς οι οποίοι δεν είναι ειδικοί. Έργα τα οποία έχουν ένα σκοπό, δύο βασικούς σκοπούς Να συγκρατήσουν το νερό και να καθυστερήσουν την ορμή του νερού, καθώς αυτό θα έρχεται από τα βουνά προς τα πεδινά. Από τα βουνά έρχονται τα νερά πρωτίστως, το ξέρουμε πολύ καλά και τα έργα αυτά, τα οποία μας τα έχουν υποδείξει με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια, είναι έργα τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν σχετικά γρήγορα, Υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και έχουν πάρα πάρα πολύ μεγάλο όφελος.

Δεν λύνουν από μόνα τους το πρόβλημα, αλλά έχουν ένα πολύ μεγάλο όφελος και είναι τα πρώτα έργα τα οποία μπορούμε να δρομολογήσουμε και να υλοποιήσουμε.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button