πολιτική

Τέμπη: «Μαλακώνει» η σκληρή γραμμή, πυκνώνουν οι συμμετοχές στις συγκεντρώσεις

Όλες οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αποτυπώνουν ποσοστό που κινούνται μεταξύ 70% και 80%, που πιστεύει ότι ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Δικαιοσύνη βοηθούν στην έρευνα της τραγωδίας.

Η διαχείριση αυτής της πραγματικότητας από την κυβέρνηση πέρασε από διάφορες φάσεις. Την κατευναστική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεόραση του ALPHA με την παραδοχή ότι κάποια πράγματα δεν λειτούργησαν σωστά, ακολούθησε στην διατύπωση μια πιο σκληρής γλώσσας κυρίως ως προς την αντιπολίτευση σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ενώ τις επόμενες μέρες δηλώσεις κυρίως του Άδωνη Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη έδωσαν την αίσθηση ότι έχει επιλεγεί η «σκληρή γραμμή».

Σήμερα, λίγες μέρες πριν τα συλλαλητήρια οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών φαίνεται ότι προσπαθούν να αποφορτίσουν το κλίμα και να «μαλακώσουν» τη σκληρή γραμμή.

Άλλωστε από χθες Δευτέρα (24/02) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης μπορεί να επέμεινε στα περί «εργαλειοποίησης» από την αντιπολίτευση, αλλά πρόσθεσε ότι «το αίτημά για δικαιοσύνη το εκφράζουν άλλοι με συμμετοχή σε συλλαλητήριο, άλλοι με αναρτήσεις τους, άλλοι βουβά. Είναι υγιής η αντίδραση της κοινωνίας για δικαιοσύνη, αλλά όχι με λαϊκά δικαστήρια».

Πιερρακάκης: «Αυτοί που ρίχνουν λάδι στη φωτιά, κρίνονται»

Σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος από τους Γεωργιάδη και Βορίδη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτοί που ρίχνουν λάδι στη φωτιά, κρίνονται».

Όταν ρωτήθηκε για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το 70% έχει την υποψία συγκάλυψης για τα Τέμπη, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε: «Το να ζεις σε μια δημοκρατία σημαίνει να εμπιστεύεσαι τη δικαιοσύνη. Και θέλω να ρωτήσω εκείνους που λένε ότι δεν εμπιστεύονται τη δικαιοσύνη, όπως τον κ. Ανδρουλάκη, άρα τι εμπιστεύονται; Τα λαϊκά δικαστήρια; Προτιμάμε την Ελλάδα των θεσμών ή την Ελλάδα της αυτοδικίας; Αυτό είναι το ερώτημα, σε σχέση και με όσα λέει ο κ. Ανδρουλάκης».

«Δεν θα υποδείξουμε και δεν θα υποδείξω προσωπικά σε κανέναν τι θα κάνει. Ο κάθε πολίτης θα κάνει αυτό που θέλει κι αυτό που κρίνει. Αυτό όμως που πρέπει κανείς να υπογραμμίσει είναι τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, γιατί πάνε να καπηλευτούν μια τραγωδία και να την μετατρέψουν σε ένα πολιτικό γεγονός, να δείξουν δηλαδή ότι το μπόι τους είναι μεγαλύτερο από αυτό που στην πραγματικότητα είναι. Και ο κάθε ένας από εμάς κρίνεται για τη θέση του» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πιερρακάκης.

Κικίλιας: «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από ένα ειρηνικό συλλαλητήριο»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, που ανέφερε ότι «δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από ένα ειρηνικό συλλαλητήριο» και πρόσθεσε: αυτοί που πιστεύουν πως θα υπάρχει κάποιο θέμα με τα συλλαλητήρια και τη ΝΔ ή φοβόμαστε τα συλλαλητήρια, εγώ δεν συμφωνώ μαζί τους», σημειώνοντας πως μεταξύ των ανθρώπων που θα βγουν στους δρόμους είναι και ψηφοφόροι της ΝΔ.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, οικογένειες, γνωστοί, άνθρωποι που ανήκουν στην παράταξή μας και αισθάνονται ότι πρέπει να σταθούν αλληλέγγυοι στις οικογένειες αυτές. Σεβασμός σε αυτό. Να βγουν να διαμαρτυρηθούν» είπε ο κ. Κικίλιας σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι ευθύνη της Πολιτείας να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

Φλωρίδης: «Υπάρχει υποβόσκων εμφύλιος όταν απαξιώνεις τη Δικαιοσύνη»

Με πιο έντονο λόγο και με τα πυρά του να στρέφονται κυρίως κατά της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει υποβόσκων εμφύλιος όταν απαξιώνεις τη Δικαιοσύνη»

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός είπε ότι «το καταφύγιο όλων μας είναι η Δικαιοσύνη. Αν την απαξιώσουμε τι μένει; Μένει το πεζοδρόμιο και το λιντσάρισμα» τόνισε και σχολίασε και τις δηλώσεις των επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ανδρουλάκη και Σωκράτη Φάμελλου που εξέφρασαν πως δεν εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη, διερωτώμενος «τότε τι μένει;».

«Κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιθυμούν να παραχθούν πολιτικά αποτελέσματα στη δίκη για τα Τέμπη, δηλαδή, με άλλα λόγια, θέλουν να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δικαίωμά τους. Εξ ου και ο λόγος περί συγκάλυψης», συμπλήρωσε ο Γιώργος Φλωρίδης και κατέληξε λέγοντας:

«Ωστόσο οφείλουν αυτά τα κόμματα που θέλουν να “πέσει” ο Μητσοτάκης, να πουν και την ομάδα των στελεχών που θα κυβερνήσει. Δεν το κάνουν αυτό. Θέλουν μόνο να φύγει ο Μητσοτάκης. Θέλουν δηλαδή, να δημιουργήσουν συνθήκες πολιτικής αστάθειας. Αν μπορείς λοιπόν, να σηκώσεις το χέρι σου και να πεις “εγώ θα είμαι πρωθυπουργός και αυτή θα είναι η ομάδα με την οποία θα κυβερνήσω τη χώρα”, τότε κάν’ το. Δεν το κάνουν όμως. Το βλέπουμε και από κόμματα που δημοσκοπικά είναι στο 7%».

«Πυρά» από τον Αντώνη Σαμαρά

Έντονη ήταν η κριτική στην κυβέρνηση και από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος υποστήριξε ότι «από μια ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας δεν απειλείται η δημοκρατική ομαλότητα, όπως δεν απειλήθηκε πριν ένα μήνα».

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως: «Δεν νοείται η κυβέρνηση να αντιδικεί με τους συγγενείς των θυμάτων και τους πολίτες που θέλουν να τους συμπαρασταθούν. Για όνομα του Θεού! Άνθρωποι είμαστε, πάνω απ’ όλα!».

«Είναι δικαίωμα των χαροκαμένων συγγενών των παιδιών που χάθηκαν να μάθουν την αλήθεια και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Όπως είναι δικαίωμα των πολιτών και με δημόσιες εκδηλώσεις, να συμπαρασταθούν στα αιτήματα αυτών των συνανθρώπων μας και να απαιτήσουν ασφαλείς συνθήκες στις συγκοινωνίες για τους ίδιους και τα παιδιά τους», είπε ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στον ιστότοπο huffingtonpost.gr.

Απαντώντας στις βολές Σαμαρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα επισήμανε: «Αλίμονο αν μας πέρναγε από το μυαλό να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους συγγενείς των θυμάτων. Ούτε το έχουμε κάνει, ούτε θα το κάνουμε»

Αναφερόμενος επίσης στη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις κινητοποιήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πρόσφατα είχε επισημάνει πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του «σκύβουντο κεφάλι» στη μνήμη των θυμάτων και στηρίζουν το δικαίωμα της κοινωνίας να διαδηλώνει ειρηνικά.

«Αυτή η στάση χαρακτηρίζει όλα τα κυβερνητικά στελέχη», τόνισε ο κ. Μαρινάκης, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει απόλυτα το δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτύρονται.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε πως «είναι αυτονόητο ότι από μια ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας δεν απειλείται η ομαλότητα» και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνολογεί, αλλά έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και ότι οι πολίτες που επιθυμούν να διαδηλώσουν θα προστατευτούν.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button