Κόσμος

Τα τρία «κλειδιά» του σχεδίου Στάρμερ για διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία

Τρεις βασικές προϋποθέσεις για κατάπαυση του πυρός και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία θέτει ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ. Στη βάση αυτών, το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται από κοινού με τη Γαλλία και την Ουκρανία σε ένα σχέδιο εκεχειρίας, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσουν ακολούθως στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ειδικότερα, στη συνέντευξή του στο BBC, ο Κιρ Στάρμερ τόνισε πως τα τρία πράγματα που πιστεύει ότι χρειάζονται για μια διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία είναι τα εξής:

  • Μια «ισχυρή Ουκρανία» για να πολεμήσει εάν χρειαστεί και για να είναι σε πλεονεκτική θέση για να μπορέσει να διαπραγματευτεί
  • Εγγυήσεις ασφαλείας από την Ευρώπη
  • Αμερικανικός μηχανισμός στήριξης

Για να καταστεί εφικτή η διαρκής ειρήνη θα πρέπει και οι τρεις αυτές προϋποθέσεις να μπουν σε τροχιά, συμπλήρωσε ο Στάρμερ.

«Δεν μπορείς να έχεις μια συμφωνία που καταρρέει» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως ο Ζελένσκι «ανησυχούσε δικαίως» για μια συμφωνία που «έπρεπε να κρατήσει», ενώ δεν εκτιμά πως ο Ουκρανός πρόεδρος, « η χώρα του οποίου βρίσκεται σε πόλεμο εδώ και τρία χρόνια, έκανε κάτι κακό στον Λευκό Οίκο».

Εξέφρασε, μάλιστα, την πίστη πως και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ θέλει «διαρκή ειρήνη».

Συμμαχία Βρετανίας, Γαλλίας, Ουκρανίας πάνω σε σχέδιο για κατάπαυση του πυρός

Στην ίδια συνέντευξη, νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως το Λονδίνο, το Κίεβο και το Παρίσι συμφώνησαν να εργαστούν για ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία.

Στην σύνταξη αυτού του σχεδίου μάλιστα, μπορεί να συμμετέχουν και άλλες χώρες, προανήγγειλε.

«Στη συνέχεια θα συζητήσουμε αυτό το σχέδιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Στάρμερ εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί μια διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία ενώ επανέλαβε ότι θα χρειαστούν αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας για να τη διατηρήσουν.

Η κρίσιμη σύνοδος στο Λονδίνο

Η συνέντευξη αυτή προηγείται της έκτακτης Συνόδου που θα επικεντρωθεί στην χάραξη της κοινής στρατηγικής της Ευρώπης για το ουκρανικό, που έχει συγκληθεί για τις 16:00 το απόγευμα της Κυριακής (2/3) στο Λονδίνο. Σε αυτή θα βρεθούν 15 Ευρωπαίοι ηγέτες, μόλις λίγα 24ωρα μετά την δημόσια ρήξη των ουκρανοαμερικανικών σχέσεων στη συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη Σύνοδο στη διάρκεια της οποίας θα συζητήσουν τις νέες εγγυήσεις ασφαλείας της Ευρώπης και υπό τον φόβο απεμπλοκής της Ουάσινγκτον.

Ποιοι θα δώσουν το «παρών»

Στη σύνοδο αυτή θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν και Αντόνιο Κόστα.

Στις 6 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη εξάλλου έκτακτη ευρωπαϊκής σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button