πολιτική

Τι αλλάζει στη διαχείριση δασών: Ποιοι αναλαμβάνουν το έργο – Καυσόξυλα σε μόνιμους κατοίκους

Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των δασών της χώρας δρομολογεί η κυβέρνηση προκειμένου να προστατευτούν εν μέσω της κλιματικής κρίσης. Οι διαχειριστές θα απομακρύνουν τη βιομάζα, νεκρά δέντρα και κλαδιά, θα επενδύσουν σε σύγχρονα μηχανήματα, θα προχωρούν σε αραίωση τους δάσους, θα συντηρούν τους δασικούς δρόμους και θα κρατούν καθαρές τις αντιπυρικές ζώνες οι οποίες θα πρέπει να αυξηθούν εκθετικά.

Όπως τονίζεται από την Κυβέρνηση, άνω του 50% των δασών, σήμερα, δεν έχει καμία διαχειριστική μελέτη, ούτε ήταν υπό διαχείριση ποτέ. «Το βασικό πρόβλημα στα δάση είναι η καύσιμη ύλη, διότι τα δάση είναι για αρκετές δεκαετίες χωρίς διαχείριση. Καύσιμη ύλη υπάρχει, μάλιστα, και στα δάση που είναι υπό διαχείριση» τονίζουν και προσθέτουν πως η δασική μεταρρύθμιση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διαχειριστικές μελέτες -έχουν ανατεθεί για τα δάση της Αττικής, της Αρκαδίας, της Βοιωτίας και της Ηλείας. Προβλέπει, ακόμη, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο (σ.σ. από τα δικαιώματα ρύπων) που αφορά σε επιδότηση για την απόληψη βιομάζας, κ.ά.

Μόνιμη προστασία των δασών

Στόχος κάποιος να έχει την ευθύνη να φροντίζει τα δάση σε μόνιμη βάση. «Θα πρέπει κάποιος να εφαρμόζει τις αραιώσεις, δηλαδή όταν μεγαλώνει καινούριο δάσος να μην υπάρχουν δέκα δέντρα στο τετραγωνικό, να υπάρχει αυτό που λέει η διαχειριστική μελέτη, αυτή που έχουμε φτιάξει και που έχει εγκριθεί από την δασική υπηρεσία» τονίζει ο αρμόδιος Υπουργός.

«Προσπάθεια δεκαετίας»

Οι διαχειριστές θα λαμβάνουν άδεια για μία δεκαετία και το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας δεν αναμένεται να φανεί άμεσα. Είναι πάντως χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας μόλις το 2% των δασών της Αττικής έχει καθαριστεί και αυτό παρά τα αυξημένα ποσά που έχουν διατεθεί τα τελευταία χρόνια για αυτό το σκοπό.

«Χρειάζεται λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε την οικονομια του δάσους τους πόρους για να σώσουμε δασος, να έχουμε μονίμως ανθρώπους μεσα με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Σκυλακάκης.

Ποιοι είναι οι διαχειριστές δασών

Για τη διαχείριση και την προστασία δασών ιδρύονται υβριδικά συνεργατικά σχήματα στα οποία μετέχουν ως μέρη από τη μία Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας (ΔΑ.Σ.Ε.) με συνολικό ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) και λοιπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα ή ενώσεις προσώπων ή κοινοπρακτικά σχήματα του ιδιωτικού τομέα με συνολικό ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%). Οι ιδιώτες θα πρέπει να έχουν ως κύριο αντικείμενο δραστηριότητας τη μεταποίηση ξυλείας και προϊόντων αυτής και να δραστηριοποιούντια ήδη στον κλάδο εδώ και πέντε χρόνια τουλάχιστον. Τα σχήματα θα μπορούν να αξιοποιούν τη δασική βιομάζα για παραγωγή θερμικής, ηλεκτρικής ενέργειας ή ανανεώσιμων αερίων από βιομάζα (βιοενέργεια), με σκοπό είτε την ιδιοκατανάλωση, είτε την πώληση της ενέργειας αυτής σε τρίτους,

Τα Υβριδικά Συνεργατικά Σχήματα (Υ.Σ.Σχη.) και οι Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας που έχουν αναλάβει τη διαχείριση και εκμετάλλευση δασών ή διαχειριστικών μονάδων θα λαμβάνουν ετήσια επιδότηση με βάση τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.

Το ποσό της επιδότησης υπολογίζεται ως ποσοστό των εσόδων πώλησης της βιομάζας που απολαμβάνεται πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που ορίζεται ανά είδος βιομάζας σε συνδυασμό με τον συντελεστή δυσκολίας διαχείρισης των δασών ή διαχειριστικών μονάδων που έχουν αναλάβει οι ανωτέρω φορείς.

Καυσόξυλα σε μόνιμους κατοίκους

Ποσοστό των καυσόξυλων που παράγονται από τους αναδόχους της ανωτέρω διαδικασίας θα διατίθεται με χαμηλό τίμημα σε αποδεδειγμένα μόνιμους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων των περιοχών διαχείρισης και εκμετάλλευσης, με προτεραιότητα τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και θα πραγματοποιείται με κατ’ οίκον παράδοση από τα Υβριδικά Συνεργατικά Σχήματα (Υ.Σ.Σχη.) ή τους Δασικούς Συνεταιρισμούς Εργασίας (ΔΑ.Σ.Ε.).




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button