Το «ευχαριστώ» του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Μία συνάντηση που αναβλήθηκε δύο φορές για λόγους διαφορετικούς, λαμβάνει χώρα στις 11:30 στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο Πρωθυπουργός συναντά για τελευταία φορά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, καθώς μετά την πρόταση του Πρωθυπουργού προς τον Κώστα Τασούλα, η θητεία της Προέδρου λήγει και οι διαδικασίες για την εκλογή νέου Προέδρου ξεκινούν το Σάββατο 25 Ιανουαρίου.
Το ραντεβού αναβλήθηκε δύο φορές, την πρώτη φορά λόγω του εθνικού πένθους που κήρυξε η Κυβέρνηση με αφορμή τον θάνατο του Κώστα Σημίτη, τη δεύτερη φορά καθώς κρίθηκε και από τις δύο πλευρές, πως θα ήταν «άβολη» και «αμήχανη» η μηνιαία τακτική συνάντηση, καθώς ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα για την ανακοίνωση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ όλοι γνώριζαν πως ο Πρωθυπουργός επέλεγε άλλο πρόσωπο στη δεδομένη συγκυρία.
«Σας τιμώ και σας ευχαριστώ από καρδιάς»
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ευχαριστήσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον τρόπο με τον οποίο στάθηκε στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα σε δύσκολους καιρούς,
«Τιμήσατε την αποστολή σας με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης» αναμένεται να υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος και προ ημερών τόνισε πως η Πρόεδρος κράτησε ψηλά την εθνική αξιοπρέπεια και εισέφερε στον θεσμό ένα νέο, ανθρώπινο υπόδειγμα Προέδρου, με προτάγματα πολιτισμού και επιστήμης, αλλά και αναπτύσσοντας μία ανεπιτήδευτη επικοινωνία με τους πολίτες.
«Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αφήνει θετικό αποτύπωμα στην Ιστορία της χώρας. Ως Πρωθυπουργός και ως απλός πολίτης την τιμώ και θέλω να την ευχαριστήσω από καρδιάς», τόνισε ήδη ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του την περασμένη Τετάρτη.
Από την πλευρά της Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να ευχαριστήσει τον Πρωθυπουργό για την τιμή και την εμπιστοσύνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece η Πρόεδρος θα συνεχίσει κανονικά τα καθήκοντά της το επόμενο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της Προεδρικής εκλογής και μέχρι να γίνει η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Προεδρικό Μέγαρο στις 13 Μαρτίου.
Η πρόταση για εξαετή θητεία
Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός με βάση την ενοποιητική αποστολή που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση θα προτείνει να ψηφίζεται για μία και μόνη 6ετή θητεία κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.
«Έτσι, η συζήτηση για ανανέωση της παραμονής του στο αξίωμα δεν θα άνοιγε, κάθε τόσο, τον χορό των αντιπαραθέσεων. Και ο θεσμός θα έμενε μακριά από τις κομματικές σκοπιμότητες», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Αυτή η θέση της Κυβερνήσης εξηγούσαν από το Μέγαρο Μαξίμου συνέβαλε και στην απόφαση μη ανανέωσης της θητείας της κυρίας Σακελλαροπούλου, καθώς η Κυβέρνηση θα εμφανιζόταν «ανακόλουθη».
Ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά υιοθέτησε την θεσμική καινοτομία που πρωτοαναφέρθηκε στο κείμενο εργασίας «Ένα καινοτόμο Σύνταγμα για την Ελλάδα» που συνυπέγραψαν οι Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, Παναγής Βουρλούμης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Γιάννης Κτιστάκις, Στέφανος Μάνος και Φίλιππος Σπυρόπουλος πριν από λίγα χρόνια.
Στο άρθρο 26 προτείνουν «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος. Εκλέγεται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων για περίοδο έξι ετών» και πως «επανεκλογή του ίδιου προσώπου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν επιτρέπεται».
Το νέο Σύνταγμα που προτείνουν περιέχει και άλλες καινοτομίες και μένει να φανεί ποιές ακόμη, από αυτές θα υιοθετήσει η Κυβέρνηση όταν ανοίξει στα τέλη του έτους η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Το κείμενο εργασίας προτείνει πως Υποψηφιότητες για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας υποβάλλονται από τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη
Βουλή ή από τουλάχιστον πενήντα χιλιάδες πολίτες ενώ προτείνεται να επιτρέπεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλεί το Συμβούλιο αρχηγών και με δική του πρωτοβουλία, κάτι που σήμερα αμφισβητείται.
«Προεδρική διάλυση της Βουλής»
Μία πρόταση που αναμένεται να σηκώσει πολλή «σκόνη» αν υιοθετηθεί, έχει να κάνει με το δικαίωμα του Προέδρου να διαλύσει τη Βουλή αν «κατά την κρίση του, η σύνθεσή της βρίσκεται σε προφανή δυσαρμονία προς το λαϊκό αίσθημα ή δεν εξασφαλίζει την κυβερνητική σταθερότητα».
Σύμφωνα με τους συντάκτες, «Επαναφέρεται η δυνατότητα ”προεδρικής” διάλυσης της
Βουλής, λόγω προφανούς δυσαρμονίας της σύνθεσής της με το λαϊκό αίσθημα. Και τούτο με τη ρητή πρόβλεψη ότι ο Πρόεδρος μπορεί να ασκήσει την αρμοδιότητα αυτή μία μόνο φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται ότι, αν η Βουλή διαλυθεί πρόωρα, η επόμενη θα εκλεγεί για θητεία ίση προς την υπολειπόμενη θητεία της Βουλής που διαλύθηκε. Εμπνευσμένη από την επιτυχή εφαρμογή της παρόμοιας ρύθμισης του σουηδικού Συντάγματος, η διάταξη αυτή ελπίζεται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη συχνή προσφυγή στις κάλπες».