Το πετρέλαιο αναστέλλει τα κέρδη με φόντο την ένταση στην Μέση Ανατολή
Οι τιμές του πετρελαίου σταμάτησαν τις πρόσφατες αυξήσεις και διαπραγματεύτηκαν σε ένα εύρος τιμών την Τρίτη, μετά από μια άνοδο άνω του 7% στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, λόγω των ανησυχιών για την προσφορά που προκλήθηκαν από τους φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και το πιθανό κλείσιμο των λιβυκών πετρελαιοπηγών.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent σημείωναν άνοδο 3 σεντς στα 81,46 δολάρια το βαρέλι έως τις 0630 GMT, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate σημείωναν πτώση 6 σεντς στα 77,36 δολάρια το βαρέλι.
«Οι απώλειες στις τιμές του πετρελαίου μπορεί να φαίνονται συγκρατημένες στη σημερινή συνεδρίαση, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τιμές παίρνουν μια ανάσα μετά το έντονο ράλι των τελευταίων ημερών», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG, σύμφωνα με το Reuters.
Άλμα 3% την Δευτέρα
Υπενθυμίζεται πως την Δευτέρα 26/8 οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα 3%, εν μέσω αναφορών για διακοπή της παραγωγής στη Λιβύη και ενώ η ανταλλαγή χτυπημάτων από Ισραήλ και Χεζμπολάχ την Κυριακή εκτόξευσε και πάλι την γεωπολιτική αβεβαιότητα.
Η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης που εδρεύει στη Βεγγάζη ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η πετρελαϊκή παραγωγή και οι εξαγωγές θα σταματήσουν λόγω της αντιπαράθεσης με την αντίπαλη κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη για το ποιος θα αναλάβει τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
«Αυτά είναι πραγματικά βαρέλια [πετρελαίου] που ενδεχομένως να χαθούν και αυτό οδηγεί σε σύσφιξη των συνθηκών στην πραγματικά αγορά για όσο θα διαρκεί», σχολίασε στο Bloomberg ο Giovanni Staunovo, αναλυτής εμπορευμάτων της UBS Group. Το πόσο θα διαρκέσει αυτή η διαταραχή «είναι δύσκολο να αξιολογηθεί».
«Οι βραχυπρόθεσμες αγορές μοιάζουν δικαιολογημένες», ανέφερε στο Reuters ο Dennis Kissler, αντιπρόεδρος συναλλαγών της BOK Financial επικαλούμενος την ένταση στη Μέση Ανατολή, τη διακοπή της παραγωγής στη Λιβύη αλλά και τα αδύναμα αποθέματα στο Cushing της Οκλαχόμα, το βασικό σημείο αποθήκευσης πετρελαίου στις ΗΠΑ.