Το σχέδιο Κασσελάκη για τον… μη ΣΥΡΙΖΑ – Ο απρόβλεπτος Πολάκης και οι προβλέψιμοι 87
Ο Στέφανος Κασσελάκης από τη στιγμή της εκλογής του στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε ότι θα τα αλλάξει όλα και κανείες μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να τον κατηγορήσει ότι δεν το εννοούσε. Οι τελευταίες προτάσεις του μάλιστα περιλαμβάνουν από διοικητικές αλλαγές, στοπ στη συμμετοχή των βουλευτών στα κομματικά όργανα, ακόμα και αλλαγή ονόματος, το οποίο πριν από μερικούς μήνες διαβεβαίωνε ότι δεν θα αλλάξει
Η κρίσιμη μάχη με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους θα δοθεί το Σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει ότι ελέγχει ακόμα. Η ελπίδα αυτή βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος στηρίχθηκε από τα μέλη, όταν στελέχη προσκείμενα στον Αλέξη Τσίπρα, με πρώτη την Όλγα Γεροβασίλη, αποπειράθηκαν να θέσουν εκ νέου θέμα ηγεσίας και νέας εκλογής. Τότε πέρασε τον σκόπελο, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα το καταφέρει και τώρα.
Τι έχει αλλάξει μέχρι σήμερα; Βασικά η παράμετρος Πολάκης. Τότε τον είχε στον πλευρό του, σήμερα ο κρητικός βουλευτής έχει κάνει λόγο ευθέως για αλλαγή ηγεσίας, ενώ η επαναφορά του στην κοινοβουλευτική ομάδα δεν φάνηκε να τον εξευμένισε. Άλλωστε, το μήνυμά του μετά την επιστροφή του ήταν ξεκάθαρο: «Δεν είμαι κανένα παιδί για να με διαγράφουν και να με επαναφέρουν, όποτε θέλουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παύλος Πολάκης.
Οι αλλαγές στο καταστατικό και το «μπλόκο» στα στελέχη
Η πρόταση αυτή του Στέφανου Κασσελάκη στην επιτροπή Καταστατικού να μετονομαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε «Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς», επισήμως θα τεθεί σε διαβούλευση, κάτι που δεν αλλάζει την πρόθεση του αρχηγού μέσω του ονόματος να αλλάξει και την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος.
Αν και αυτή την αλλαγή δεν την είδαν με καλό μάτι πολλοί, εκείνο που φαίνεται να προκαλεί νέο γύρο έντασςη είναι το ασυμβίβαστο βουλευτών με κομματικές θέσεις, να μην υπερβαίνουν συγκεκριμένο αριθμό θητειών στις περιφέρειες τους αλλά και να δώσει περισσότερες πρωτοβουλίες και μεγαλύτερο ρόλο στην βάση του κόμματος, πιστεύοντας ενδεχομένως ότι το μεγαλύτερο ατού του παραμένει η επαφή με τον κόσμο του κόμματος. Ουσιαστικά είναι σα να λέει στα στελέχη με χρόνια στο κόμμα: «Αν θέλετε βουλευτικά έδρανα, ξεχάστε την Κουμουνδούρου».
Το Σαββατοκύριακο η απόφαση για τον Χρήστο Σπίρτζη
Πρόσωπο κλειδί για τις εξελίξεις είναι ο Χρήστος Σπίρτζης. Το θέμα της διαγραφής του πήρε μία παράταση με τις αποφάσεις να λαμβάνονται στην Κεντρική Επιτροπή, τον νέο πρόεδρο της ΚΟ Νίκο Παππά να δηλώνει ότι δε βλέπει διαγραφή, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα δώσουν το μέτρο της αποφασιστικότητας του προέδρου να απαλλαγεί από τους διαφωνούντες. Ο Χρήστος Σπίρτζης πάντως επανήλθε με νέα τοποθέτησή του, μιλώντας στο OPEN.
«Ο Στέφανος Κασσελάκης στηρίζει τον Μητσοτάκη και διαγραφεί όποιον του ασκεί κριτική», ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτή και την οικειοθελή αποχώρησή του από το κόμμα.
Η Όλγα Γεροβασίλη και οι «87»
«Βαθύτατα πολιτικές» χαρακτηρίζει τις αποφάσεις του Στέφανου Κασσελάκη η Όλγα Γεροβασίλη αναφερόμενη στην αλλαγή του ονόματος αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το νέο άνοιγμα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Παύλο Πολάκη και την αλλαγή του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας.
«Οι αποφάσεις για το κόμμα είναι βαθύτατα πολιτικές» δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη λέγοντας ότι «Ο ίδιος ο πρόεδρος θα έπρεπε να δώσει τη λύση και να θέσει τον εαυτό του στην κρίση των μελών» και πως «ο ίδιος ισχυρίζεται ότι κοιτάζει κυρίως τα μέλη, διεκδικεί αδιεμασεολάβητη σχέση».
«Αυτό που αντιλαμβάνομαι μετά τις χθεσινές προτάσεις είναι ότι ο ίδιος έχει κάνει μια επιλογή για ένα μικρό προσωποπαγές κόμμα» πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Όλα τα άλλα ποιος θα κάνει μομφή, αν θα διώξει τον έναν βουλευτή για να κάνει το χατίρι σε κάποιον άλλο, σε ποιον θα μοιράσει την εξουσία της ΚΟ είναι αυτά που δημιουργούν βαθύτατα πολιτικό και αξιακό πρόβλημα».
Η πρώην υπουργός είπε ακόμη πως «δεν θα είχα καμία αντίρρηση να συζητήσουμε αλλαγές απαραίτητες εκσυγχρονσιμού μιας κυβερνώσας παράταξης της αριστεράς» και συμπλήρωσε ότι «οι συμβολισμοί έχουν τον ρόλο τους, το οργανωτικό-συμβολικό υποκρύπτει βαθύτατα πολιτικά ζητήματα», αναφερόμενη στην απόφαση αλλαγής του ονόματος.
Σχετικά με την τοποθέτηση του Νίκου Παππά ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και την υπόθεση του Παύλου Πολάκη, η κα. Γεροβασίλη σχολίασε ότι η διαίρεση της κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν αχρείαστη, ενώ η επανένταξη του Πολάκη στην ΚΟ έγινε χωρίς αιτιολόγηση.
Οι 87 πάντως μετρούν τις δυνάμεις έχουν κατανοήσει ότι ο πρόεδρος του κόμματος είναι πλέον του δόγματος «καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», αλλά φιλοδοξούν ότι μπορεί να οδηγήσουν τις εξελίξεις καθώς η εμπειρία τους στο εσωκομματικό παιχνίδι είναι απείρως μεγαλύτερη απ’ αυτη του προέδρου.