Οικονομία

Το σχέδιο της Κομισιόν για τις αμυντικές δαπάνες – Η πρόταση της Ελλάδας

Ένα σχέδιο επανεξοπλισμού για την Ευρώπη πέντε σημείων σκιαγραφεί η επιστολή που απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής της Πέμπτης (6/3).

Πρόκειται για το «ReArm Europe», το σχέδιο της ΕΕ για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης και την αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν κόστος ακόμα και 800 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως οι αμυντικές δαπάνες των ευρωπαϊκών χωρών αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (6/3) στις Βρυξέλλες.

«Υπάρχει μια ανανεωμένη αίσθηση του επείγοντος» για τη διασφάλιση της συλλογικής ασφάλειας της ηπείρου μετά την δημόσια ρήξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, όπως εξηγεί Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Politico.

Το σχέδιο των πέντε σημείων

  • Απελευθέρωση της χρήσης της δημόσιας χρηματοδότησης για την άμυνα – εάν τα κράτη μέλη αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες κατά 1,5% του ΑΕΠ. Η φον ντερ Λάιεν λέει ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο κοντά στα 650 δισ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια
  • Σύσταση νέου μέσου που παρέχει δάνεια 150 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη για αμυντικές επενδύσεις
  • Χρήση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω της Ένωσης Ταμιευτηρίου και Επενδύσεων
  • Κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Η πρόταση της Ελλάδας

Στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας την οποία προανήγγειλε με δηλώσεις της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε ο κυβερνητικός επρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, λέγοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ευρωπαίους ηγέτες που έχει τονίσει την ανάγκη η Ευρώπη να ενισχύσει τη συλλογική άμυνά της.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους πρώτους ευρωπαίους ηγέτες που έχουν υπογραμμίσει εδώ και καιρό την ανάγκη η Ευρώπη να ενισχύσει τη συλλογική άμυνα και ασφάλειά της, αν θέλει να σταθεί ως υπολογίσιμος γεωπολιτικός παίκτης στο σημερινό σύνθετο και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον».

Και έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτό – προτάσεις που αφορούν τόσο τους εθνικούς προϋπολογισμούς, όσο και την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για μεγάλες επενδύσεις στην άμυνα και συγκεκριμένα για χρηματοδότηση προγραμμάτων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως μια κοινή ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα, πρόταση που έχει καταθέσει από κοινού με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ», επεσήμανε.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button