πολιτική

Τριμερής Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας για το μεταναστευτικό – Τι συζητήθηκε

Τριμερής συνάντηση με αντικείμενο τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (14/1) στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των αρμόδιων υπουργών Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας.

Ειδικότερα, στην συνάντηση που συμμετείχε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι υπουργοί Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια και Βουλγαρίας, Ατανάς Ίλκοφ ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε στην σημασία της συνεργασίας στο συγκεκριμένο επίδικο.

«Είναι γνωστά τα προβλήματα που υπάρχουν, είναι γνωστές οι διαφορές Ελλάδος και Τουρκίας θα έλεγα, αλλά εξαρχής επιμείναμε – και φυσικά με την καθοδήγηση του πολιτικών ηγεσιών, του Έλληνα πρωθυπουργού δηλαδή και του Τούρκου Προέδρου – ότι σε αυτό το πεδίο, και διμερώς, αλλά και σε ευρύτερα σχήματα, όπως η τριμερής Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας, πρέπει να συνεργαστούμε» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Γιατί η συνεργασία μπορεί να φέρει οφέλη για όλους» εξήγησε.

Καλύτερο επίπεδο συνεργασίας

«Είναι οριακά αυξημένη όσον αφορά τα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά σε σχέση με την αύξηση στα θαλάσσια σύνορα είναι σαφώς μικρότερες και διαχειρίσιμες ως εκ τούτου. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στα εμπόδια που έχουμε αναγείρει, όπως τον φράχτη στον Έβρο, αλλά και στο καλύτερο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών των αρμοδίων και των τριών χωρών, Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας» ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το ζητούμενο και το σημείο στο οποίο επέμεινε η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο «είναι ότι πρέπει να φέρουμε ανάλογα αποτελέσματα και στα θαλάσσια σύνορά μας, όπου εκεί υπάρχει μεγάλο περιθώριο για βελτίωση, αφού μεταξύ άλλων πρέπει να εντείνουμε τον πόλεμο κατά των εγκληματικών οργανώσεων των διακινητών, που πάντα βρίσκουν τρόπους».

«Πρέπει να βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε για να περιστείλουμε αυτή τη δραστηριότητα, η οποία – συμφωνούμε άπαντες και οι τρεις – ότι είναι εγκληματική δραστηριότητα και ως τέτοια πρέπει να τύχει σκληρής και αποφασιστικής απαντήσεως από οργανωμένα κράτη» συμπλήρωσε.

Αύξηση 30-35% στην παράτυπη μετανάστευση

Αναφερόμενος για το μέγεθος των ροών το τρέχον διάστημα, ο υπουργός απάντησε: «Αυτή τη στιγμή, οι ροές από θαλάσσης εμφανίζονται μειωμένες. Είναι λογικό και επόμενο να μην έχουμε τις ίδιες ροές τον χειμώνα με τους καλοκαιρινούς μήνες. Όσον αφορά την είσοδο στην Ελλάδα κατά το περασμένο έτος, είχαμε γύρω στο 30 με 35% αύξηση των παρανόμως εισελθόντων στην χώρα, των παράτυπων μεταναστών».

«Περίπου 60.000 άνθρωποι μπήκαν στη χώρα, και από αυτούς το 80% εισήλθαν από το Αιγαίο και κυρίως από το νοτιοανατολικό Αιγαίο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κυρίως τα Δωδεκάνησα. Είχαμε εισροές στην Ελλάδα και από τον λεγόμενο νότιο διάδρομο, δηλαδή από τις ακτές της Λιβύης μέσω Κρήτης» πρόσθεσε.

«Είχαμε, όπως σας είπα, ελάχιστες και από τα χερσαία σύνορα. Όμως το σημείο πίεσης εντοπίζεται στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και κατά μήκος των νησιών στα ανατολικά μας. Επομένως, εκεί είναι και το πεδίο στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε στη συνεργασία των λιμενικών αρχών, περισσότερα μέσα, προσωπικό, χρήση των νέων τεχνολογιών εποπτείας και επιτήρησης συνόρων και ανταλλαγή πληροφοριών. Και νομίζω ότι αν εφαρμοστούν όλα αυτά με συνέπεια, αποφασιστικότητα και πνεύμα συνεργασίας, θα έχουμε όλα τα αποτελέσματα» ανέφερε.

Μετά την τριμερή υπουργική συνάντηση, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισκέφθηκε στο Φανάρι τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button