Οικονομία

Φοιτητική κατοικία: «Σαφάρι» για μία γκαρσονιέρα – Ακριβά και δυσεύρετα τα διαμερίσματα

Σε είδος προς εξαφάνιση έχουν μετατραπεί τα διαμερίσματα με προσιτό ενοίκιο που απευθύνονται σε φοιτητές, με αποτέλεσμα η προσπάθεια εύρεσης κατοικίας από τις οικογένειες με παιδιά που θα σπουδάσουν σε άλλες πόλεις να γίνεται κάθε χρόνο ακόμη πιο δύσκολη. 

Η διαθεσιμότητα σε μικρά διαμερίσματα που διατίθενται προς ενοικίαση είναι ιδιαίτερα χαμηλή – ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στις τουριστικές περιοχές- οι τιμές των ενοικίων ακόμη και στις άλλοτε οικονομικές περιοχές τραβούν διαρκώς την ανηφόρα, την ίδια στιγμή που η ακρίβεια της καθημερινότητας συνεχίζει να πιέζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Το «σαφάρι της γκαρσονιέρας» ξεκίνησε όπως κάθε χρόνο μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών εξετάσεων και κορυφώνεται όσο πλησιάζουμε προς το φθινόπωρο. Βασικοί παράγοντες για την επιλογή φοιτητικής κατοικίας παραμένουν ο όροφος, η επίπλωση και ο αριθμός των υπνοδωματίων, σύμφωνα με τα στοιχεία των αναζητήσεων, της πλατφόρμας Spitogatos. Στην πραγματικότητα πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τελικά αναγκάζονται να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, όπως μικρότερα διαμερίσματα από εκείνα που επιθυμούσαν αρχικά, παλαιότερης κατασκευής, ισόγεια ή ημιυπόγεια ή ακόμη και να στραφούν στη συγκατοίκηση προκειμένου να μοιράζονται τα έξοδα.

Η εικόνα σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Οι ζητούμενες τιμές στις περιοχές της Αττικής όπου οι φοιτητές συνήθως αναζητούν σπίτια, είναι μεσοσταθμικά αυξημένες έως και κατά 21,6% σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας Spitogatos. Ακόμη και στις οικονομικότερες περιοχές, Νίκαια και Πατησίων, η μέση τιμή ενοικίου ξεπερνά τα 8 ευρώ το τ.μ ενώ στις ακριβότερες, Μετς και Κολωνάκι – Λυκαβηττός, φτάνουν ακόμη και πάνω από τα 15 ευρώ το τμ. Σε ό,τι αφορά τις δημοφιλείς φοιτητικές περιοχές, είναι ενδεικτικό ότι ένα διαμέρισμα κάτω από 65 τ.μ. στην περιοχή του Ζωγράφου, στοιχίζει κατά μέσο όρο 516 ευρώ.

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα ενοίκια είναι φέτος ακριβότερα κατά 9,4% μεσοσταθμικά, με τις αυξήσεις όμως να αγγίζουν ακόμη και το 14% σε ορισμένες περιοχές. Στα 6,7 ευρώ το τμ. διαμορφώνεται η τιμή στην οικονομικότερη περιοχή, τη Σταυρούπολη, στην οποία καταγράφηκε αύξηση 10,8% σε σχέση με πέρσι και στα 10,3 ευρώ το τμ. στην ακριβότερη, στο κέντρο της πόλης.

Άλμα στα ενοίκια και στην υπόλοιπη Ελλάδα

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και σε άλλες πόλεις της χώρας. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με πέρσι παρατηρήθηκαν σε Χαλκίδα (16%), Τρίκαλα (14,9%) και Καρδίτσα (14%). Τα ακριβότερα ενοίκια στην υπόλοιπη Ελλάδα εντοπίζονται πάντως σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, προφανώς και λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας καθώς οι ιδιοκτήτες στις περισσότερες περιπτώσεις, επιλέγουν να τα βάλουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ενδεικτικά, στην Κέρκυρα το μέσο ενοίκιο φτάνει τα 11,4 ευρώ το τμ., στο Ρέθυμνο τα 11 ευρώ το τμ. ενώ σε Ηράκλειο και Χανιά τα 9,9 και 9,8 ευρώ το τμ. αντίστοιχα.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button