Χωρίς τη Χαμάς οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Μ. Ανατολή – Κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Κατάρ
Σήμερα (15/08) έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν ξανά στο Κατάρ οι διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από δέκα μήνες πολέμου που έχουν προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων αμάχων και την καταστροφή της Παλαιστίνης.
Στις συνομιλίες αυτές η συμμετοχή της Χαμάς παραμένει αβέβαιη. Στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος ανέφερε χθες πως οι συνομιλίες «με τους μεσολαβητές (…) έχουν εντατικοποιηθεί», επαναλαμβάνοντας ότι η Χαμάς «θέλει την εφαρμογή του σχεδίου Μπάιντεν κι όχι να διαπραγματεύεται για να διαπραγματεύεται»
Την ίδια στιγμή Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Κατάρ, ζητούν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν να «υπονομεύουν» τις προσπάθειες διαμεσολάβησης.
Αναλυτικότερα οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Κατάρ κάλεσαν χθες Τετάρτη «όλα» τα μέρη στην Εγγύς Ανατολή να μην «υπονομεύσουν» τις έμμεσες διαπραγματεύσεις προκειμένου να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που αναμένεται να επαναληφθούν αργότερα σήμερα στη Ντόχα, προειδοποίηση που είναι σαφές πως απευθύνεται όχι μόνο στο Ισραήλ και τη Χαμάς, αλλά και στο Ιράν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε προχθές Τρίτη ότι η κήρυξη ανακωχής θα μπορούσε να επιτρέψει να αποφευχθεί επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Η Τεχεράνη έχει διαμηνύσει πως θα υπάρξουν αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην ιρανική πρωτεύουσα την 31η Ιουλίου, που απέδωσε στο Ισραήλ.
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ επέμεινε πως «δεν θα εγκαταλείψει» την προσπάθεια να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός παρότι οι διαπραγματεύσεις έχουν αποδειχθεί «δύσκολες».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν και ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι τόνισαν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες, πως «κανένας παράγοντας στην περιοχή δεν πρέπει να προβεί σε ενέργειες που θα υπονόμευαν τις καταβαλλόμενες προσπάθειες για να επιτευχθεί συμφωνία», σύμφωνα με δελτίο Τύπου το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Βεντάντ Πατέλ.
Οι δυο άνδρες συζήτησαν για «τις προσπάθειες να κατευναστούν οι εντάσεις στην περιοχή (σ.σ. της Μέσης Ανατολής) και τη σημασία που έχει η οριστικοποίηση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα», κατά το κείμενο.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συζήτησε επίσης χθες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μπαντρ Αμπντελάτι, στο πλαίσιο των προσπαθειών των τελευταίων ημερών για να αποφευχθεί κλιμάκωση, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του. Είχε ήδη επαφές με τους επικεφαλής της διπλωματίας της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας, καθώς και του Ισραήλ.
Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας πρόκειται να επαναληφθούν σήμερα στην πρωτεύουσα του Κατάρ, κατόπιν καλέσματος των μεσολαβητών —Ντόχα, Κάιρο, Ουάσιγκτον—, με βάση την πρόταση που παρουσιάστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την 31η Μαΐου.
Ο κ. Μπάιντεν εκτίμησε προχθές Τρίτη ότι η κήρυξη ανακωχής θα μπορούσε να επιτρέψει να αποφευχθεί επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Η Τεχεράνη έχει διαμηνύσει πως θα υπάρξουν αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην ιρανική πρωτεύουσα την 31η Ιουλίου, που απέδωσε στο Ισραήλ. Ο Ισμαήλ Χανίγια διαδραμάτιζε καίριο ρόλο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις
Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος στρατιωτικός και διπλωματικός υποστηρικτής του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, έχουν εκφράσει επανειλημμένα τη δυσαρέσκειά τους για τον εξαιρετικά βαρύ απολογισμό στις τάξεις των αμάχων και την ανθρωπιστική καταστροφή στον παλαιστινιακό θύλακο εξαιτίας του πολέμου, που ξέσπασε με έναυσμα επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.
Προχθές Τρίτη, ο κ. Μπλίνκεν κάλεσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποτρέψει μελλοντικές «προκλήσεις» μετά την προσευχή του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και χιλιάδων άλλων εβραίων στην Πλατεία των Τζαμιών, τοποθεσία γνωστή επίσης ως Όρος του Ναού, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.