Ντάιμον (JPMorgan): Ο εμπορικός πόλεμος Τραμπ μπορεί να αμφισβητήσει την οικονομική υπεροχή των ΗΠΑ

Oι ΗΠΑ παραμένουν «ασφαλές καταφύγιο» λόγω της ευημερίας, του κράτους δικαίου και της οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος, αλλά η οικονομική υπεροχή της χώρας μπορεί να απειληθεί από την πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να αναμορφώσει το παγκόσμιο εμπόριο, προειδοποίησε ο επικεφαλής της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, με συνέντευξη που παραχώρησε την Μεγάλη Τρίτη (15/4) στους Financial Times.
«Η αβεβαιότητα δημιουργεί αμφισβήτηση, οπότε θα διαβάζετε συνέχεια τέτοια σενάρια μέχρι οι δασμοί και οι εμπορικοί πόλεμοι να κατασταλάξουν και να βγουν από τη μέση ώστε ο κόσμος να μπορεί να πει ξανά μπορώ να βασιστώ στην Αμερική», τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Ο Ντάιμον είπε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «παράδεισος» λόγω της ευημερίας, του κράτους δικαίου και της οικονομικής και στρατιωτικής τους δύναμης, αλλά ότι η οικονομική υπεροχή της Αμερικής θα μπορούσε να ανατραπεί.
Προέτρεψε μάλιστα τις ΗΠΑ και την Κίνα να συνεργαστούν μεταξύ τους: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία δέσμευση αυτή τη στιγμή… δεν χρειάζεται να μας περιμένει ένα χρόνο. Θα μπορούσε να ξεκινήσει αύριο».
Τα σχόλια του Ντάιμον έρχονται μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για την «ημέρα απελευθέρωσης» της 2ας Απριλίου για απότομους «αμοιβαίους» δασμούς σε πολλές χώρες που πυροδότησε έναν νέο εμπορικό πόλεμο και προκάλεσε άγριες διακυμάνσεις στη Wall Street.
Οι επενδυτές την περασμένη εβδομάδα αποχώρησαν από το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των 10 ετών να αυξηθούν περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς οι εκτροπές του Τραμπ στην εμπορική πολιτική και οι επιθέσεις σε ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές ώθησαν ορισμένους επενδυτές να αμφισβητήσουν τον μακροχρόνιο ρόλο της Αμερικής ως ηγετικής αγοράς στον κόσμο.
«Κανείς δεν έχει θεϊκό δικαίωμα στην επιτυχία»
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν νομίζω ότι κάποιος πρέπει να υποθέσει ότι έχει θεϊκό δικαίωμα στην επιτυχία», είπε ο Ντάιμον. Ο επικεφαλής της JPMorgan πρόσθεσε ότι οι καταστροφές της αγοράς μετά την «ημέρα της απελευθέρωσης» ήταν «ατίθασες στο βαθμό που προκαλεί μια αιφνιδιαστική κίνηση», αλλά ότι «οι περισσότερες αγορές ανταποκρίθηκαν μια χαρά». Και σημείωσε: «Οι αγορές είναι πολύ ασταθείς, φοβίζει τους ανθρώπους».
Ο Ντάιμον, ο οποίος διευθύνει τη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ για σχεδόν δύο δεκαετίες, είναι μια από τις φωνές με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Wall Street. Ο Τραμπ επικαλέστηκε την προειδοποίηση του Ντάιμον την περασμένη εβδομάδα ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση, όταν έκανε παύση των περισσότερων «αμοιβαίων» δασμών – κάτι που βοήθησε να μειώσει τις ανησυχίες της αγοράς.
«Όταν ανακοίνωσαν τους δασμούς για την ημέρα της απελευθέρωσης, ήταν δραματικά διαφορετικοί από ό,τι περίμεναν οι άνθρωποι. Πολύ μακριά από αυτό που περίμεναν οι περισσότεροι. Και αυτό ήταν συγκλονιστικό για το σύστημα. Για το παγκόσμιο σύστημα, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες», λέει ο Ντάιμον.
«Πρέπει να κάνουν και οι ΗΠΑ συμμαχίες»
Ο Τραμπ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να καταργήσει τους δασμούς έως και 145% σε πολλές κινεζικές εισαγωγές, αν και η κυβέρνησή του το Σαββατοκύριακο δημιούργησε ένα χάσμα για τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης.
«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το τι προσπαθούμε να επιτύχουμε», είπε ο Ντάιμον, αναφερόμενος στο δασμολόγιο του προέδρου.
«Και επίσης πιστεύω ότι πρέπει να το κάνουμε με συμμάχους… Θα ήθελα να διαπραγματευτούμε τελικά με την Ευρώπη, με το Ηνωμένο Βασίλειο, με την Ιαπωνία, την Κορέα, την Αυστραλία, τις Φιλιππίνες και να έχουμε μια πολύ ισχυρή οικονομική σχέση».
Ο Ντάιμον, ο οποίος εδώ και χρόνια θεωρείται πιθανός υποψήφιος για το Υπουργείο Οικονομικών, εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία ότι ο Σκοτ Μπέσεντ, ο σημερινός κάτοχος αυτής της θέσης, θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ μέσα από ταραγμένα νερά. «Το ελπίζω», είπε ο Ντάιμον. «Τον γνωρίζω λίγο, δεν συμφωνώ με όλα όσα κάνει η διοίκηση. Επομένως, δεν διαφωνώ με αυτό το σημείο. Αλλά νομίζω ότι είναι ο τύπος που μάλλον θα έπρεπε να διαπραγματεύεται αυτές τις εμπορικές συμφωνίες».