Κόσμος

Πολύ καλή η σχέση με τον Νετανιάχου παρά την απόρριψη του σχεδίου για τη Γάζα λέει ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι η σχέση του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι «πολύ καλή», παρά την απόρριψη από την πλευρά του Ισραηλινού πρωθυπουργού του ειρηνευτικού σχεδίου 15 σημείων για τη Γάζα, το οποίο συντάχθηκε από το υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Συμβούλιο Ειρήνης.

«Η σχέση είναι πολύ καλή», δήλωσε ο Τραμπ απαντώντας σε ερώτηση που του απηύθυνε ένας δημοσιογράφος, στο τέλος μιας εκδήλωσης στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νετανιάχου δήλωσε ρητά την Κυριακή (9/8) ότι αντιτίθεται στο σχέδιο για τη Γάζα, το οποίο προέβλεπε την έναρξη απόσυρσης των ισραηλινών δυνάμεων παράλληλα με τον αφοπλισμό της Χαμάς.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το σχέδιο για τη Γάζα δεν χαίρει αποδοχής στη δεξιά εκλογική βάση του Νετανιάχου, ενώ ακροδεξιά μέλη του υπουργικού του συμβουλίου τον είχαν παροτρύνει να το απορρίψει.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Τραμπ ανακοίνωσε μια σημαντική εξέλιξη στο πλαίσιο της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προσπάθειας για κατάπαυση του πυρός, δηλώνοντας ότι η Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις στη Γάζα είχαν αποδεχθεί ένα σταδιακό σχέδιο. Σύμφωνα με αυτό, θα παρέδιδαν τα όπλα τους σε ένα νέο παλαιστινιακό διοικητικό όργανο και το Ισραήλ θα άρχιζε να αποσύρει τα στρατεύματά του παράλληλα με τον αφοπλισμό, με στόχο τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023.

Όταν το προσχέδιο δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά από το Συμβούλιο Ειρήνης (Board of Peace) στις 31 Ιουλίου, ο Νετανιάχου τήρησε σιγή επί ημέρες, παραδεχόμενος αργότερα ότι η κυβέρνηση Τραμπ «μας είχε στείλει ένα προσχέδιο» και ότι ο ίδιος δεν συμφωνούσε με αυτό. Ωστόσο, την Κυριακή ήταν η πρώτη φορά που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διατύπωσε επίσημα την άρνησή του να εγκρίνει το εν λόγω σχέδιο.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button