Κόσμος

Βενεζουέλα: Περίπου 20 νεκροί από βομβαρδισμό στρατοπέδου ανταρτών στα σύνορα με την Κολομβία

Περίπου 20 άνθρωποι φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους από βομβαρδισμό στρατοπέδου της κολομβιανής ανταρτικής οργάνωσης ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης) στη δυτική Βενεζουέλα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), επικαλούμενο τη μη κυβερνητική οργάνωση Fundaredes.

Η επίθεση σημειώθηκε στην πολιτεία Απούρε, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, σε περιοχή όπου δραστηριοποιούνται ένοπλες οργανώσεις που εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Η Fundaredes κοινοποίησε στο AFP βίντεο στο οποίο διακρίνονται πτώματα και τα συντρίμμια του στρατοπέδου, το οποίο βρισκόταν σε δασική έκταση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να φτάνει τους 20, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη επιβεβαίωση του απολογισμού.

Ο διευθυντής της Fundaredes, Χαβιέρ Ταρασόνα, ανέφερε ότι συνεργάτης της οργάνωσης που βρέθηκε στην περιοχή κατέγραψε εννέα πτώματα.

Πρόκειται για την πρώτη επίθεση των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας εναντίον του ELN.

Η οργάνωση θεωρείται μία από τις ισχυρότερες αντάρτικες δυνάμεις στη Λατινική Αμερική, ιδιαίτερα μετά τον αφοπλισμό του μεγαλύτερου μέρους των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2016.

Επί σειρά ετών, η Μπογοτά κατηγορούσε τις αρχές της Βενεζουέλας ότι επέτρεπαν σε μέλη κολομβιανών ανταρτικών οργανώσεων να βρίσκουν καταφύγιο στο έδαφός της.

Η αλλαγή των ισορροπιών μετά την αμερικανική επέμβαση

Η επίθεση καταγράφεται σε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών στις σχέσεις της Βενεζουέλας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο κατά τη διάρκεια αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης τον περασμένο Ιανουάριο.

Έκτοτε, το Καράκας έχει προσεγγίσει περισσότερο την Ουάσιγκτον, ενώ και η κυβέρνηση της Κολομβίας, υπό τον πρόεδρο Αμπελάρδο ντε λα Εσπριέγια, πραγματοποιεί με αμερικανική υποστήριξη στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ένοπλων οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από το εμπόριο ναρκωτικών.

Ο βομβαρδισμός του στρατοπέδου του ELN, εφόσον επιβεβαιωθεί επισήμως, θα αποτελέσει σημαντική εξέλιξη στη στάση των δυνάμεων ασφαλείας της Βενεζουέλας απέναντι στην κολομβιανή ανταρτική οργάνωση.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button