Κόσμος

Βουλγαρία: Η απερχόμενη πρόεδρος Ιλιάνα Γιότοβα και ο Αντρέι Γκιούροφ στον β’ γύρο των εκλογών

Στο 20% «κατρακυλά» το ποσοστό συμμετοχής στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βουλγαρία, στον οποίο επικράτησε η απερχόμενη πρόεδρος Ιλιάνα Γιότοβα, με μικρή διαφορά από τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό Αντρέι Γκιούροφ.

Η Γιότοβα συγκεντρώνει ποσοστό 35-36,5%, σύμφωνα με τα έξιτ πολ που μεταδόθηκαν από βουλγαρικά τηλεοπτικά κανάλια μόλις έκλεισαν οι κάλπες.

Στον β’ γύρο θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον Αντρέι Γκιούροφ, τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό που στηρίχθηκε από τη φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση και συγκεντρώνει ποσοστό 32,2-32,5%.

Εκλογές στη Βουλγαρία

AP Photo/ Valentina Petrova

«Πολιτικό χαστούκι»

«Πρόκειται για οδυνηρό πολιτικό χαστούκι στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρούμεν Ράντεφ» που ζητά επίσης διάλογο με τη Ρωσία, όπως εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής Τεοντόρ Σλάβεφ μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον Σλάβεφ, ένας από τους λόγους που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό είναι «η ελάχιστα πειστική απάντηση της Γιότοβα σε ό,τι αφορά τις ρωσικές απειλές τη Μάυρη Θάλασσα» την ώρα που στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησαν τα θέματα ασφαλείας, έπειτα από σειρά επιθέσεων σε εμπορικά πλοία που έφεραν τον πόλεμο στην Ουκρανία κοντά στα βουλγαρικά παράλια.

Αφού άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα το πρωί, η Γιότοβα δήλωσε ότι θέλει να εφαρμόσει μια πολιτική που θα αντιμετωπίσει «το πρόβλημα της φτώχειας» και τις «περιφερειακές ανισότητες».

«Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια», πρόσθεσε η Γιότοβα η οποία ανέδειξε σε προτεραιότητά της τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και προσπάθησε να εμφανιστεί ως «η πρόεδρος της ειρήνης».

Ο Γκιούροφ είπε ότι ψήφισε υπέρ «μιας Βουλγαρίας με το βλέμμα στο μέλλον, μιας ευρωπαϊκής χώρας, ελεύθερης και υπερήφανης, όπου το εισόδημα θα είναι επαρκές, όπου θα αισθανόμαστε ασφαλείς και όπου το κράτος θα λειτουργεί όπως πρέπει».

Σύμφωνα με τον αναλυτή αναλυτή και ιδρυτή του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Myara, Παρβάν Σιμεόνοφ, «η Ιλιάνα Γιότοβα δεν απομακρύνθηκε από τον προεδρικό ρόλο της, κάτι που την εμπόδισε να εμπλακεί σε μια πιο ουσιαστική συζήτηση». Πρόσθεσε όμως ότι στον δεύτερο γύρο «τα πράγματα θα είναι διαφορετικά» ενώ επισήμανε και το «τερατωδώς χαμηλό» ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων, που ήταν γύρω στο 20%.

Να σημειωθεί ότι Η πρώην δημοσιογράφος και στέλεχος του Σοσιαλιστικού κόμματος Ιλιάνα Γιότοβα είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής και στη συνέχεια υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας, επί προεδρίας του Ράντεφ, από το 2016 έως το 2021. Τον διαδέχτηκε στην προεδρία τον Ιανουάριο, αφού εκείνος παραιτήθηκε για να διεκδικήσει στις εκλογές την πρωθυπουργία.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button