Δύσκολη η φωτιά στη Ζάκυνθο, καίει κοντά σε σπίτια – Συνεχείς εκκενώσεις και διακοπές ρεύματος

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες σε τέσσερα πύρινα μέτωπα δίνουν από νωρίς το πρωί της Τρίτης (12/08/25) οι πυροσβεστικές δυνάμεις, εν μέσω ισχυρών ανέμων εντάσως έως και 8 μποφόρ, υψηλών θερμοκρασιών κι έντονης ξηρασίας. Ο καιρός Hot-Fry-Windy εντείνει τον κίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιών με τον κρατικό μηχανισμό να έχει τεθεί σε ύψιστη επιφυλακή.
Πιο δύσκολη είναι η εικόνα στη Ζάκυνθο, όπου οι κάτοικοι δέχονται μπαράζ μηνυμάτων από το 112, προκειμένου να εκκενώσουν χωριά, καθώς η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται από τα ξημερώματα.
Το πιο πρόσφατο μήνυμα εστάλη στους κατοίκους στο Κερί γιοα εκκένωση προς την πόλη της Ζακύνθου.
Νωρίτερα, είχε προηγηθεί μήμυμα για εκκένωση από την περιοχή Αγαλά προς Κοιλιώμενο και Μαχαιράδο, ενώ είχε ήδη εκκενωθεί η περιοχή Αγαλά προς Κερί.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς, ενώ όπως βλέπετε κι εσείς στο παρακάτω βίντεο ο ουρανός έχει μαυρίσει και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.
Οι πρόεδροι των κοινοτήτων Αγαλά και Κερίου δηλώνουν ότι οι φλόγες της πυρκαγιάς πλησιάζουν επικίνδυνα σπίτια.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγαλά, η φωτιά έχει περικυκλώσει το χωριό, ενώ ο πρόεδρος του Κερίου είπε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να μην μπουν οι φλόγες μέσα στον οικισμό.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρουν ότι ζητήθηκε, για προληπτικούς λόγους, η εκκένωση ξενοδοχείου που βρίσκεται στην περιοχή Απελάτι πριν το Κερί.
Σύμφωνα με το inkefalonia, υπάρχει διακοπή ηλεκτροδότησης σε αρκετές περιοχές λόγω της φωτιάς.
Για την κατάσβεσή της φωτιάς επιχειρούν 44 πυροσβέστες και ένα πεζοπόρο τμήμα με 16 οχήματα, τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα με τη συνδρομή υδροφόρων ΟΤΑ.
Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη Βόνιτσα – Εντολή εκκένωσης για το Βαρκό
Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη Βόνιτσα – Εντολή εκκένωσης για το Βαρκό
Στο μέτωπο της Βόνιτσας, η πυρκαγιά στα Παλιάμπελα εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στις 03:45 τα ξημερώματα κι ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί δύο μηνύματα από το 112 112, ένα για ετοιμότητα και ένα για απομάκρυνση από Βαρκό προς Παλιάμπελα.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 85 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 27 οχήματα, εννέα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
Το μήνυμα από το 112 έγραφε: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Βαρκό απομακρυνθείτε προς Παλιάμπελα».
112 ήχησε και για όσους βρίσκονται στη Βόνιτσα οι οποίοι καλούνται να είναι σε ετοιμότητα.
Μαίνεται το «μέτωπο» της Κεφαλονιάς με συνεχείς εκκενώσεις
Την ίδια στιγμή, μαίνεται και η φωτιά στην Κεφαλονιά, όπου εκδηλώθηκε στις 02:30 σε δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λαγκάδα Αργοστολίου.
Εκδόθηκαν δύο μηνύματα 112, ένα για ετοιμότητα και στη συνέχεια ένα για απομάκρυνση από τις περιοχές Φαρακλάτα, Διλινάτα και Δαυγάτα προς Μύρτο.
Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 60 πυροσβέστες και τρεις ομάδες πεζοπόρων με 17 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ.
Καλύτερη εικόνα της φωτιάς στη Φωκίδα
Παράλληλα, καλύτερη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς στη Φωκίδα, η οποία εκδηλώθηκε στις 06:00 το πρωί σε δασική έκταση στην περιοχή Δαφνός του Δήμου Δωρίδος.
Στην περιοχή υπάρχουν χωριά, τα οποία μέχρι πριν από λίγη ώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλούνταν.
Για την κατάσβεση επιχειρούν 30 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα, οκτώ οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Φωτιά και στην Άρτα – 112 για εκκένωση χωριού
Στο μεταξύ, λίγο πριν τις 11 το πρωί φωτιά ξέσπασε και σε δασική έκταση στην περιοχή Αμμότοπος στην Άρτα.
Για την κατάσβεση κινητοποιήθηκαν 22 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου της 5ης ΕΜΟΔΕ και έξι οχήματα.
Μάλιστα ήδη οι κάτοικοι στην περιοχή Αμμότοπος έχουν κληθεί με μήνυμα από το 112 να απομακρυνθούν προς Καμπή.
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 10 περιφέρειες της χώρας
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε Αττική, Κύθηρα, Βοιωτία. Εύβοια, Σκύρο, Αργολίδα, Κορινθία, Ηλεία, Λακωνία, Μεσσηνία, Φωκίδα, Αιτωλοακαρνανία, Πρέβεζα, Άρτα, Έβρο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Σποράδες, Χίο και Ψαρά.
Με τις καιρικές συνθήκες να παραμένουν ευνοϊκές για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών, ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), ορίζει δέκα Περιφέρειες της χώρας σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής.



