πολιτική

Η διπλωματία Τραμπ στη Μέση Ανατολή και οι κινήσεις της Ελλάδας

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει τεταμένη, με τη διπλωματία να κινείται παράλληλα μεταξύ απειλών και προειδοποιήσεων.

Παρά τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, Ηνωμένες Πολιτείες και Ιράν συνεχίζουν ένα επικίνδυνο διπλωματικό παιχνίδι, την ώρα που οι αραβικές χώρες επιχειρούν να αποτρέψουν μια γενικευμένη σύρραξη.

Στο παρά πέντε μιας νέας πολεμικής αναμέτρησης, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να «παγώσει» προσωρινά τα σχέδια στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν, έπειτα από έντονες παρεμβάσεις χωρών του Κόλπου. Όπως δήλωσε ο ίδιος, η απόφαση ελήφθη προκειμένου να δοθεί ακόμη μία ευκαιρία στη διπλωματία.

Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της Ουάσιγκτον φαίνεται πως διαδραμάτισαν η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που επιχείρησαν να αποτρέψουν μία νέα στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε ότι οι ηγέτες των χωρών του Κόλπου ζήτησαν από τις ΗΠΑ μικρή χρονική παράταση, εκτιμώντας πως οι διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

«Αν μπορούμε να το κάνουμε αυτό χωρίς να τους ισοπεδώσουμε με βομβαρδισμούς, θα ήμουν πολύ χαρούμενος», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζέντ Αλ Ανσάρι, ο οποίος τόνισε πως οι επικοινωνίες των ηγετών του Κόλπου με την Ουάσιγκτον είχαν ως βασικό στόχο να διατηρηθεί ανοιχτός ο δρόμος της διπλωματίας.

Οι απειλές της Τεχεράνης

Παρά την προσωρινή αναστολή των αμερικανικών σχεδίων, η Τεχεράνη συνεχίζει να εκπέμπει σκληρά μηνύματα προς την Ουάσιγκτον, προειδοποιώντας για ισχυρή απάντηση σε περίπτωση νέας επίθεσης.

Ο διοικητής του Κεντρικού Στρατηγείου «Χατάμ αλ-Ανμπίγια» Αλί Αμπντολάχι διαμήνυσε ότι οποιαδήποτε νέα στρατιωτική ενέργεια θα αντιμετωπιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ισχύ.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου έχει παρατείνει προθεσμίες και έχει αναβάλει σχεδιαζόμενες επιθέσεις κατά του Ιράν τουλάχιστον έξι φορές από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τον ισότοπο Axios. Μάλιστα, στα χθεσινά σχέδια του ήταν να συγκαλέσει την κορυφαία ομάδα εθνικής ασφάλειας στην αίθουσα επιχειρήσεων του Λευκου Οικου για να συζητήσουν στρατιωτικές επιλογές.

Παράλληλα με τις διπλωματικές επαφές, πληροφορίες από αμερικανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το Ιράν αξιοποίησε το διάστημα της εκεχειρίας για να ενισχύσει τη στρατιωτική του ετοιμότητα. Σύμφωνα με τους New York Times, η Τεχεράνη φέρεται να ανακτά και να επανατοποθετεί εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων.

Η στρατηγική θέση της Ελλάδας

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα επιχειρεί να διατηρήσει ρόλο σταθερότητας και γέφυρας επικοινωνίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Αθήνα διατηρεί από την αρχαιότητα στενούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με όλους τους λαούς της Μέσης Ανατολής. Η περιοχή αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης γειτονίας της Ελλάδας και εκ των πραγμάτων, αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Η Αθήνα έχει υπογραμμίσει επανειλημμένως την ανάγκη για διπλωματική λύση διαμηνύοντας πώς ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο πρέπει να είναι καθολικός, ενώ η προστασία των κρίσιμων πολιτικών υποδομών από κάθε μορφή απειλής αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Το στίγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αποτύπωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά τη συνάντησή του με τον oμόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ.

Τόνισε τη σημασία της προστασίας της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας καθώς όπως ανέφερε «η θαλάσσια ασφάλεια δεν αφορά μόνο το παγκόσμιο εμπόριο, αλλά σχετίζεται άμεσα με την ειρήνη και την ευημερία των λαών, με την επισιτιστική ασφάλεια, με την ασφάλεια των ναυτικών».

Η Ελλάδα είχε ήδη αναδείξει τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας τον Μάιο του 2025, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ έχει αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο στην επιχείρηση “EUNAVFOR ASPIDES”, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ερυθρά Θάλασσα .
Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση ενισχύει τη συνεργασία της με τον Λίβανο. Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ εγκρίθηκε η παραχώρηση επιπλέον 13 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού τύπου Μ113 προς τις λιβανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σε μια περίοδο όπου η Μέση Ανατολή παραμένει μία ανάσα μακριά από νέα γενικευμένη ανάφλεξη, η Ελλάδα επιδιώκει να διατηρήσει ενεργό διπλωματικό ρόλο, επενδύοντας στη σταθερότητα, τη συνεργασία και τη διεθνή νομιμότητα.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button