«Κλειδώνουν» τα επιτόκια της ΕΚΤ – Αβέβαιη η επόμενη ημέρα του πολέμου

Συγκρατημένη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσον αφορά στην επιτοκιακή της πολιτική, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως θα διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια, με φόντο την αβεβαιότητα για την «επόμενη ημέρα» του πολέμου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, θα «περιμένει» περισσότερα στοιχεία για τις δευτερογενείς επιπτώσεις στον πληθωρισμό από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και την εκτίναξη στις τιμές των καυσίμων.
Σημείο κλειδί είναι θα είναι το μήνυμα της πρόεδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με την κατεύθυνση του πληθωρισμού, και το χειρότερο σκηνικό του στασιμοπληθωρισμού.
Υπενθυμίζεται πως εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί και η πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το α’ τρίμηνο του 2026, από την Eurostat, η οποία θα αξιολογηθεί επίσης από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, καθώς θα δείχνει τον αντίκτυπο από τον πόλεμο στην ανάπτυξη της οικονομίας τον Μάρτιο.
Τα σενάρια για το δεύτερο τρίμηνο
Το βασικό σενάριο με βάση το οποίο κινείται πλέον η ΕΚΤ προβλέπει ότι το δεύτερο τρίμηνο εφέτος οι μέσες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα είναι τα 90 δολάρια/βαρέλι και τα 50 ευρώ/MWh αντίστοιχα. Αυτό οδηγεί σε μείωση των ρυθμών ανάπτυξης για την ευρωζώνη το 2026 στο 0,9% από 1,2% προηγούμενης πρόβλεψης. Δηλαδή, με βάση το σενάριο αυτό, η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη εφέτος κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκτιμήσεις πριν τον πόλεμο στο Ιραν. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί στο 2,6% παρουσιάζοντας σαφή επιδείνωση συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη που τον τοποθετούσε στο 1,9% εφέτος. Πρόκειται για επιδείνωση 0,7 ποσοστιαίων μονάδων που αφορούν κυρίως την αύξηση του ενεργειακού κόστους από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Στο δυσμενές σενάριο, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου το δεύτερο τρίμηνο τοποθετούνται υψηλότερα, στα 119 δολάρια/βαρέλι και στα 87 ευρώ/MWh αντίστοιχα. Το σενάριο αυτό βασίζεται στην πρόβλεψη ότι το δεύτερο τρίμηνο εφέτος διαταράσσεται το 40% των ροών πετρελαίου και LNG που διέρχονται από τα στενά του Ορμούζ λόγω του αποκλεισμού που έχει ήδη επιβάλει το Ιραν, χωρίς να υπάρχουν καταστροφές στις ενεργειακές υποδομές των χωρών του Κόλπου. Με αυτά τα επίπεδα τιμών στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο ο πληθωρισμός αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 3,5% εφέτος, ενώ η ανάπτυξη θα προσγειωθεί στο 0,6%
Τέλος στο ακραίο σενάριο της ΕΚΤ που λαμβάνει ώς υπόθεση ότι το δεύτερο τρίμηνο εφέτος οι τιμές του πετρελαίου θα φθάσουν ώς τα 145 δολάρια/βαρέλι και οι τιμές του φυσικού αερίου στα 106 ευρώ/MWh o πληθωρισμός προβλέπεται να εκτιναχθεί στο 4,4% το 2026 και στο 4,8% το 2027, ενώ η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 0,4% εφέτος και 0,9% το 2027



