Νέο μπλακάουτ στην Κούβα: Στο σκοτάδι το 70% του νησιού – Βλάβη στον μεγαλύτερο ενεργειακό σταθμό

Βλάβη στον μεγαλύτερο ενεργειακό σταθμό της Κούβας, το «Αντόνιο Γκιτέρας» στην περιοχή Ματάνζας, βύθισε ξανά στο σκοτάδι το 70% του νησιού την Κυριακή (26/7).
Ο θερμοηλεκτρικός σταθμός έχει τη μεγαλύτερη δυναμικότητα στην Κούβα αποσυνδέθηκε από το Εθνικό Ηλεκτρικό Σύστημα (SEN) από νωρίς το πρωί της Κυριακής μετά από βλάβη σε μία από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας.
Σύμφωνα με το κρατικό προμηθευτή ενέργειας UNE, η διακοπή στον σταθμό παραγωγής ενέργειας «Αντόνιο Γκιτέρας» έχει σημαντικό αντίκτυπο στο νησί, καθώς πέντε άλλοι κουβανικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας δεν λειτουργούν λόγω προηγούμενων βλαβών.
Από τις αρχές του καλοκαιριού, το Γκιτέρας έχει υποστεί μια σειρά διακοπών ρεύματος που αντανακλούν τη δομική φθορά του σταθμού.
Αξιωματούχοι της κουβανικής κυβέρνησης τονίζουν πως οι διακοπές λειτουργίας των σταθμών παραγωγής ενέργειας στην «επείγουσα ανάγκη επισκευής απαρχαιωμένων υποδομών», που λόγω του αμερικανικού εμπάργκο δεν μπορούν να προχωρήσουν με τους ρυθμούς που απαιτούνται.
Πολίτες περπατούν στους σκοτεινούς από το black out δρόμους της Χαβάνα
AP Photo/Ramon Espinosa
Οφείλονται επίσης στις διακυμάνσεις της τάσης που προκύπτουν από την ανεπαρκή παραγωγή ενέργειας, η οποία με τη σειρά της είναι αποτέλεσμα της έλλειψης καυσίμων.
Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ σε ομιλία του την Κυριακή (26/7) κατήγγειλε τον αμερικανικό «στραγγαλισμό» της οικονομίας μέσω του αποκλεισμού, χαρακτηρίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ «γενοκτονία».



