Πλησιάζουν τους 600 οι νεκροί από το σεισμό στη Βενεζουέλα – Αγωνία στα συντρίμμια

Δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Βενεζουέλα ύστερα από τον διπλό σεισμό καθώς σύμφωνα με την υπηρεσιακό πρόεδρο της χώρας ανέρχονται πλέον σε 589.
Ο αριθμός αυτός αποτελεί σημαντική αύξηση σε σχέση με τους 235 θανάτους που είχαν επιβεβαιωθεί επίσημα λίγες ώρες νωρίτερα.
Η Ντέλσι Ροντρίγκεζ δήλωσε ότι άλλοι 2.980 άνθρωποι τραυματίστηκαν στους σεισμούς, οι οποίοι έπληξαν τη χώρα τη νύχτα της Τετάρτης (24/6). Περισσότεροι από 50.000 παραμένουν αγνοούμενοι σύμφωνα με τον ιστότοπο στον οποίοι οι κάτοικοι δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν την τύχη των αγαπημένων τους ανθρώπων.
Την ίδια στιγμή σωστικά συνεργεία από όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να φτάνουν στη χώρα για να βοηθήσουν στις έρευνες. Τουλάχιστον 17 χώρες σπεύδουν στη Βενεζουέλα για να βοηθήσουν στην αναζήτηση επιζώντων σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ομάδες από τη Χιλή, την Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ, την Ιταλία, το Μεξικό, την Ελβετία και τις ΗΠΑ βρίσκονταν ήδη στη Βενεζουέλα, ενώ θα ακολουθήσουν δυνάμεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τσεχία, τον Ισημερινό, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιορδανία, την Ολλανδία, το Κατάρ και την Ισπανία, μεταξύ άλλων.
Οι έρευνες γίνονται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, όπως σημειώνει ένας από τους πυροσβέστες που συμμετέχει στην έρευνα. «Δεν έχουμε αρκετούς ανθρώπους, αρκετά εργαλεία για να βγάλουμε τα πτώματα», είπε κάνοντας λόγο για «αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο».
«Είναι δύσκολο να ανακτήσεις πτώματα. Είναι ακόμη πιο δύσκολο να ανακτήσεις επιζώντες», τονίζει.
Συνήθως οι διασώστες έχουν ένα «χρυσό παράθυρο» που διαρκεί έως και 72 ώρες μετά τον σεισμό για να εντοπίσουν επιζώντες.
Η σεισμική ακολουθία θα διαρκέσει μήνες
Στο μεταξύ οι κάτοιχοι της Βενεζουέλας θα πρέπει να προετοιμαστούν για πολλούς ακόμη μετασεισμούς μετά τους δύο καταστροφικούς σεισμούς, όπως δηλώνει σεισμολόγος.
Ο Στέφεν Χικς από το University College του Λονδίνου, ανέφερε ότι αποτελεί «αρκετά ασυνήθιστο φαινόμενο» το να σημειωθούν δύο σεισμοί παρόμοιου μεγέθους σε πολύ κοντινή χρονική και γεωγραφική απόσταση μεταξύ τους.
«Πιθανότατα θα βιώσουμε εκατοντάδες μετασεισμούς που θα γίνουν αισθητοί, μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες», δήλωσε.
«Πολλοί από αυτούς δεν θα έχουν την ίδια ισχύ με τους δύο μεγάλους σεισμούς που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής. Αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο».



