Οικονομία

Πώς ο Σκλαβενίτης εκτόξευσε το μερίδιο του στα σούπερ μάρκετ μέσα σε πέντε χρόνια

Σύμφωνα με μελέτη της EY – Parthenon ο Σκλαβενίτης είναι η μόνη αλυσίδα από τους μεγάλους παίκτες των ελληνικών σούπερ μάρκετ η οποία επιτυγχάνει σταθερά την τελευταία πενταετία να βελτιώνει το μερίδιο της κάθε χρονιά. Με σημείο αναφοράς το 2020 όπου κατείχε κάτι παραπάνω (26%) από το 1/4 της οργανωμένης αγοράς λιανεμπορίου στην Ελλάδα, πέρυσι άγγιξε το 1/3 καθώς το μερίδιο του ανέβηκε σύμφωνα με την μελέτη στο 32%.

Την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι μεγάλοι παίκτες ή έχαναν μερίδιο, όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος η οποία βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028, ή διατηρούσαν τα μερίδια τους με δυσκολία και εξαγορές μικρότερων παικτών όπως συνέβη στις περιπτώσεις των Μασούτη και Κρητικός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι έξι μεγάλοι παίκτες από μερίδιο 69% της συνολικής αγοράς το 2020 ανέβηκαν ελάχιστα στο 70,9% το 2025 και αυτό εξαιτίας κυρίως στον Σκλαβενίτη ο οποίος βελτίωσε στο ίδιο διάστημα το μερίδιο του κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι με βάση τα μερίδια του 2025, η συνένωση δυνάμεων Μασούτη (8%) με την Κρητικός (5%) μετά από την εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη οδηγεί σε ένα συνολικό μερίδιο 13%, όσο δηλαδή κατέχει και η ΑΒ Βασιλόπουλος που βρίσκεται στην δεύτερη θέση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μελέτη δεν συμπεριλαμβάνει την Lidl, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εδραιωθεί στην δεύτερη θέση πίσω από τον Σκλαβενίτη, καθώς η ελληνική θυγατρική της γερμανικής αλυσίδας δεν δημοσιοποιεί οικονομικά μεγέθη που αποτελούν το βασικό εργαλείο για την εκτίμηση των μεριδίων.

Στο μέλλον δεν υπάρχουν ενδείξεις που να δείχνουν ότι δεν θα συνεχιστεί η δυναμική του ομίλου Σκλαβενίτη καθώς η αλυσίδα συνεχίζει να δημιουργεί νέα σημεία και να επεκτείνεται σε νέες αγορές. Ιδιαίτερα για την επόμενη χρονιά αναμένεται να ανοίξει το Food Hall στον Ρέντη, στις εγκαταστάσεις όπου φιλοξενούνταν το πρώην εργοστάσιο της Pitsos, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο υπερμάρκετ στην Ελλάδα.

Παράλληλα στις προθέσεις της διοίκησης είναι η δημιουργία 15 νέων καταστημάτων το επόμενο διάστημα με δύο σημαντικές προσθήκες μεγάλων καταστημάτων σε Λουτράκι και Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης να είναι ήδη δρομολογημένες. Στις παραπάνω προσθήκες δεν συμπεριλαμβάνονται τα «Σκλαβενίτης Food to Go», τα μικρά καταστήματα επικεντρωμένα στο έτοιμο φαγητό και στο σνακ που αναμένεται να αναπτύσσονται δυναμικά εντός του 2027.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button