Στις φλόγες ξανά τα Τίρανα: «Ράμα παραιτήσου» φωνάζουν – Με αύρες διάλυσε την πορεία η Αστυνομία

Μαζικά στους δρόμους βγήκαν οι πάλι χιλιάδες πολίτες στην Αλβανία, διεκδικώντας ένα μέλλον με προοπτική στη χώρα, απαντήσεις για το κόστος ζωής και ζητώντας από τον Έντι Ράμα να παραιτηθεί.
Τα Τίρανα μετατράπηκαν ξανά σε «αστακό» παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δηλώνει ανοιχτός στο διάλογο.
Η Αστυνομία διέλυσε με αύρες τη διαδήλωση στην αλβανική πρωτεύουσα με μέρος των διαδηλωτών, στην πλειοψηφία τους νέων να οχυρώνονται πίσω από φλεγόμενους κάδους και να απαντούν με σφεντόνες, πετροπόλεμο και μολότοφ.
Διαδηλωτές πάνω σε καμένους κάδους στα Τίρανα
AP Photo/Hameraldi Agolli
Η ένταση επικράτησε έξω από το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με το A2CNN, και δόθηκε συνέχεια έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Νέες διαδηλώσεις στα Τίρανα
AP Photo/Hameraldi Agolli
«Ο χρόνος σας τελείωσε»
Διαδηλωτής φορώντας μάσκα με φωτογραφία του Έντι Ράμα, δήλωσε πως είναι πατέρας των δύο φοιτητών και απαίτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού.
«Προστατεύουμε τους φοιτητές. Είμαι πατέρας δύο φοιτητών και θα τους προστατεύουμε μέχρι θανάτου. Ο Έντι Ράμα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα . Πρέπει να καταλάβει ότι ο λαός δεν τον αγαπάει πλέον. Η κυβέρνηση είναι ένας προσωρινός διαχειριστής. Ο χρόνος σας τελείωσε» δήλωσε στο A2CNN.

Νέες διαδηλώσεις στα Τίρανα
AP Photo/Hameraldi Agolli
«Έχω βιώσει τι σημαίνει βία. Η βία κατά των παιδιών μας είναι ασυγχώρητη. Έχω δεχθεί και εγώ βία. Μου ράγισαν το κρανίο. Αλλά εμείς οι ενήλικες το ανεχόμαστε, αλλά όχι τα παιδιά» ανέφερε ο ίδιος μιλώντας για την αστυνομική βία.
Πρόστιμα-μαμούθ στους διαδηλωτές
Υπενθυμίζεται ότι, από σήμερα είναι σε ισχύ τα νέα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση του Έντι Ράμα για πρόστιμα «μαμούθ» σε διαδηλωτές. Τα νέα μέτρα προβλέπουν πρόστιμα έως και 5.500 ευρώ, ακόμη και σε διαδηλωτές που δεν συμμετέχουν προσωπικά σε βίαια επεισόδια.
ο νομοθετικό πακέτο, που εγκρίθηκε την Τετάρτη (28/10), προβλέπει πρόστιμα έως 500.000 λεκ για όσους παραμένουν σε συγκεντρώσεις όπου εκδηλώνονται βίαια επεισόδια ή λεηλασίες, ακόμη και αν οι ίδιοι δεν συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες.
Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η αλβανική κυβέρνηση, οι κυρώσεις αφορούν όσους εξακολουθούν να βρίσκονται στον χώρο μιας βίαιης συγκέντρωσης παρά τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας να αποχωρήσουν.



