Κόσμος

Τίρανα: Άγρια επεισόδια στον προαύλιο χώρο του Ορθόδοξου Καθεδρικού Ναού – Αντίδραση της Εκκλησίας

Σκηνές βίας εκτυλίχθηκαν στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα, όταν αστυνομικές δυνάμεις καταδίωξαν διαδηλωτές που είχαν καταφύγει εκεί για να αποφύγουν τη σύλληψη. Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, η οποία ζήτησε τον σεβασμό στους χώρους λατρείας.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν τη Δευτέρα (19/10), όταν διαδηλωτές που είχαν επιτεθεί σε αστυνομικούς με πέτρες και βόμβες μολότοφ εισήλθαν στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού. Ακολούθησε αστυνομική επέμβαση, κατά την οποία, σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, διαδηλωτές ξυλοκοπήθηκαν και συνελήφθησαν.

Η αντίδραση της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Με ανακοίνωσή της, η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας εξέφρασε την ανησυχία της για τα γεγονότα, ζητώντας να γίνονται σεβαστοί οι χώροι θρησκευτικής λατρείας.

«Ο Καθεδρικός Ναός της Αναστάσεως του Χριστού είναι ένας ιερός τόπος προσευχής, ένας τόπος όπου τελούνται ιερές λειτουργίες και όπου κηρύσσεται ο πολιτισμός της ειρήνης», ανέφερε, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για αποχή από τη βία και επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου.

Κλιμακώνονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν εν μέσω των συνεχιζόμενων φοιτητικών κινητοποιήσεων στα Τίρανα, οι οποίες συνοδεύονται από επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Τη Δευτέρα, διαδηλωτές επιτέθηκαν στο Εφετείο των Τιράνων, προκαλώντας ζημιές στην είσοδο και βάζοντας φωτιά στο κτήριο. Σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας εκτοξεύθηκαν μολότοφ και πυροτεχνήματα εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού.

Την ίδια ώρα, η Ένωση Υπαλλήλων Πανεπιστημίων Αλβανίας ανακοίνωσε πορεία αλληλεγγύης προς τους φοιτητές για την Τρίτη (20/10), στις 10:00, μπροστά από το Πολυτεχνείο των Τιράνων, με σύνθημα «Σταματήστε τη βία κατά των φοιτητών».

Η Ένωση εξέφρασε την ανησυχία της για την αστυνομική βία και κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, ζητώντας την έναρξη διαλόγου για την εκτόνωση της κρίσης.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button