Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους της Pizza Fan – «Δύσκολο να δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού»

«Δύσκολη» χαρακτηρίζει ο γενικός γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Νίκος Μηλαπίδης την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους 2.500 εργαζομένους της Pizza Fan που έμειναν στον «αέρα» λόγω της υπόθεσης φοροδιαφυγής που οδήγησε στο «λουκέτο» δεκάδων καταστημάτων της αλυσίδας.
Το αίτημα για καταβολή της αποζημίωσης έχει υποβληθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ). Ωστόσο, ο κ. Μηλαπίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Mega ανέφερε ότι «το συγκεκριμένο καθεστώς χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον την εποχή του covid και σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, αλλά εκεί το νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι ακριβώς συμβατό, γιατί εν προκειμένω, δε πρόκειται για φυσική καταστροφή ή ανωτέρα βία και είναι δύσκολο με τα τώρα δεδομένα, οι εργαζόμενοι να υπαχθούν εκεί».
Ο γενικός γραμματέας σχολίασε πως «δεν είναι ότι είναι επιλογή των εργαζομένων να μην δουλέψουν. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις» και εξήγησε ποια είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση των υπαλλήλων.
«Οι εργαζόμενοι έχουν ενεργή σύμβαση, συνεπώς δεν μπορούν να εργαστούν αλλού και δεν έχει καταγγελθεί η σύμβασή τους».
Σε ποια περίπτωση δικαιούνται επίδομα ανεργίας
Παράλληλα, ανέφερε πως «αν το επιλέξει η επιχείρηση ή αναγκαστεί σε διακοπή λειτουργίας και προχωρήσει σε καταγγελία των συμβάσεων, τότε οι άνθρωποι που εργάζονται θα δικαιούνται και αποζημίωση απόλυσης και θα δικαιούνται να πάρουν και το επίδομα ανεργίας».
«Αν όμως δεν είναι αυτή η περίπτωση και είναι κάτι άλλο και είναι πιο περιπλοκή η κατάσταση, δηλαδή δεν προτίθεται η επιχείρηση να κάνει καταγγελία των συμβάσεων, είτε γιατί θα συνεχίσει τη λειτουργία, είτε γιατί δεν θα συνεχίσει, αλλά δεν μπορεί να δώσει αποζημίωση, γιατί παράδειγμα στο χάρη μπορεί κάποιοι λογαριασμοί να έχουν παγώσει, για τους λόγους που καταλαβαίνετε, τότε είναι πιο περιπλοκό το ζήτημα» ανέφερε σχετικά.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι σε περίπτωση που η σύμβαση διακοπεί με πρωτοβουλία της επιχείρησης, τότε πρέπει να συνοδεύεται από απόλυση και βέβαια τότε μόνο είναι κάποιος δικαιούχος επιδόματος ανεργίας.



